Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Folytatja a szigorítási ciklusát a jegybank

SZTORI
SZTORINyeste OrsolyaVezető makrogazdasági elemző2022. július 27.   09:21

A Monetáris Tanács júliusi kamatdöntő ülésén a jegybank további 100 bázisponttal emelte az alapkamatot, 10,75 százalékra.

Bár júliusban már volt egy 200 bázispontos rendkívüli kamatemelés, véleményünk szerint az inflációs kockázatok, a forint árfolyamának sebezhetősége, illetve a piac által már korábban beárazott jelentős kamatemelések indokolták az újabb erőteljes lépést. A belső fundamentális helyzet mellett a vezető jegybankok kamatpolitikája is határozottság fenntartása mellett szólt: az EKB a múlt csütörtökön egyöntetűen döntött a nagyobb, 50 bázispontos kamatemelés mellett, míg az USA FED-je újabb 75 bázispontos szigorításról tehet bejelentést holnap.

A jegybank jelezte, hogy csütörtökön az egyhetes betéti tenderen a kamatláb szintén 100 bázispontos mértékben fog emelkedni. A magyar alapkamat így ismét kétszámjegyű, és a szigorítási ciklusnak még koránt sincs vége.

Ez utóbbit mind a jegybanki közlemény, mind az alelnöki sajtótájékoztató megerősítette. A monetáris politika célja, hogy hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások erősödése ellen, amihez a leghatékonyabb eszköznek a kamatok (illetve a reálkamatok) folytatódó emelését tartja. Továbbra sincsenek azonban könnyű helyzetben a döntéshozók, hiszen a rezsicsökkentés pár héttel ezelőtt bejelentett visszavágása tovább emeli az inflációt, s az emelkedő inflációs környezetben a már most magas inflációs várakozások megtörése nem lesz egyszerű feladat. A jegybank szerint egyebként az intézkedés 2022 augusztusától egy éven át emeli magasabb szintre az inflációt, első számításaik szerint 3 százalékponttal. A döntés egy olyan egyszeri inflációs hatást okoz, aminek kapcsán a monetáris politikának nincs befolyása, és várakozásaik szerint nem befolyásolja majd a középtávú inflációs kilátásokat.

A sajtótájékoztatón a jegybank alelnöke az infláció mellett a növekedésről is beszélt: a jegybank megítélése szerint nő a globális recesszió valószínűsége. A magyar gazdaság a második negyedévben még 6 százalék körüli ütemben bővülhetett, azonban a negyedév vége felé már látszódtak a lassulás jelei.

Az eurólikviditást nyújtó swap tenderek kapcsán nem jelentett be változást a jegybank. A napi rendszerességű tenderekkel, az aktív piaci jelenléttel az MNB erősíti a monetáris transzmisszió hatékonyságát, ezen keresztül támogatva az árstabilitás elérését és fenntartását.

A jegybanki „forward guidance” is változatlan maradt: „a Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.”

Megítélésünk szerint a mai kamatdöntés összességében nem hozott jelentősebb meglepetéseket. A kamatlábak a vártnak megfelelően emelkedtek, s fennmaradt a szigorú hangvétel. Az elkövetkező hónapokban tovább folytatódnak a kamatemelések. Amennyiben az EKB esetlegesen már szeptemberben befejezi a kamatemeléseket, az MNB-nek is tere nyílhat a kisebb lépésekkel történő tovább haladásra, de maga a szigorítási ciklus várakozásunk szerint az év hátralévő részében végig fennmarad majd.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben