Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Már látjuk

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 26.   10:25

Erste kommentár Nagyot esett a Wallmart. Kiderült, hogy ezek a fránya vásárlók az erős áremelkedés közepette nem nagyon akarnak magas árrésű termékeket venni, inkább csak élelmiszerre – arra, ami fontos...

Erste kommentár

Nagyot esett a Wallmart. Kiderült, hogy ezek a fránya vásárlók az erős áremelkedés közepette nem nagyon akarnak magas árrésű termékeket venni, inkább csak élelmiszerre – arra, ami fontos és nem megkerülhető – költenek. Vagy csak szimplán nem tetszik nekik, hogy hülyének nézik őket a kereskedők és / vagy gyártók, vagy egyszerűen készülnek a beharangozott recesszióra. Mindenestre a hírnek örülünk, miközben a részvényesek nyilván szomorkodnak. Ugyanis a felelős lakossági viselkedés ilyen helyzetben igen csak kifizetődő lehet. Ha most visszafogják a költekezést, s tartalékolna a „rosszabb időkre”, akkor lehet, hogy azok a rosszabb idők nem is jönnek el, vagy legalábbis nem lesznek olyan rosszak, viszont a jelenlegi gazdasági aktivitást csökkenti, mint ahogy látjuk a gazdasági előrejelzéseken keresztül. S arról se feledkezzünk meg, hogy az infláció emelkedését is visszafogja ez a viselkedés. Na, hát ezért örülünk, na meg azért, mert ez jele lehet az inflációs folyamatok fordulásának, ami kihatással lesz a jegybankok viselkedésére, s összeségében a részvénypiaci fordulatot is magával hozhatja. Persze az még nagy valószínűséggel odébb van, de azért, mintha közelednénk felé.

Ma pedig várjuk az MNB, holnap pedig a Fed döntését. Az előbbi esetében 100, az utóbbinál pedig 75 bázispontos emelést várunk. Így talán nem meglepő, hogy nincsenek nagy mozgások a börzéken, a befektetők kivárnak. A DAX enyhén csökken, annak ellenére, hogy a rövidtávú korrekció véget érni látszik a korábbi emelkedés után. A BUX pedig megint túlreagál egy picit, de ez még elfogadható.

Mérsékelt emelkedések

Tegnap az Euro Stoxx50 0,2%-ot, a FTSE100 0,4%-ot emelkedett, viszont a DAX index 0,3%-ot csökkent. Az energiaszektor volt a legjobban teljesítő szektor, az ingatlan pedig a legnagyobb csökkenést volt kénytelen elszenvedni.

Amerikában is csak visszafogott mozgások voltak. Az S&P500 0,1%-kal, a DOW 0,3%-kal emelkedett, miközben a Nasdaq 0,4%-ot csökkent. Amerikában is az energiaszektor vezette az emelkedést, de itt a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói teljesítettek leggyengébben.

Ma reggel a japán Nikkei 0,2%-ot csökkent, míg a Hang Seng 1,5%-ot, a CSI300 pedig 0,8%-ot emelkedett.

Csökkenő kilátások a Walmartnál

A Walmart részvénye 10%-ot zuhant, miután a cég hetekkel a gyorsjelentésének megjelenése előtt közzétette a második negyedéves és 2023-as pénzügyi évének iránymutatását, melyben rontottak eredmény-előrejelzésükön. Az eredmény akár 13%-kal is csökkenhet a teljes évben, a második negyedévben pedig akár 9%-kal, mivel a vásárlók a drágább tételek helyett a vállalat számára kevésbé jövedelmező élelmiszereket vásárolják. Két hónappal ezelőtt még csak 1%-os csökkenésre számított a kereskedelmi üzletlánc. A működési marzs várhatóan 4,2% lesz a második negyedévben és 3,8-3,9% a 2023-as pénzügyi évben. A világ legnagyobb viszonteladója szerint a működési bevétel a negyedévben 13-14%-kal, a teljes évre pedig 11-13%-kal csökkenhet, ám biztosat csak a gyorsjelentés augusztus 16-i megjelenése után tudunk majd.

A kínai befektetőknek kedvezne az Alibaba

Az Alibaba elsődleges tőzsdei státuszra törekszik Hongkongban, megerősítve a pénzügyi központ szerepét az amerikai piacok alternatívájaként. Ez fellendítheti a likviditást a kínai gazdasági lassulás és az internetes cégekkel szembeni kínai szigor miatt egy éve tartó eladási hullám után. Az év végére várható lépés a kínai befektetők százmillióinak biztosítana közvetlen hozzáférést az Alibabához, amely 2014-ben a legnagyobb tőzsdei bevezetésként debütált New Yorkban. Az Alibaba lépése arra ösztönözheti a többi kínai vállalatot, hogy kövessék példáját. Főleg most, amikor az amerikai hatóságok azzal fenyegetőznek, hogy a kitiltják ezeket a cégeket az amerikai tőzsdéről, ha nem felelnek meg az könyvvizsgálói szabályoknak.

Gyengült a forint, ma jön az MNB!

Hétfőn 397 körül kezdi a napot a forint. Dél körül már 395-ös szint alját is támadta a magyar deviza. Ezt követően azonban visszafordult és bőven nyitó szint felett, 399-nél zárt a kurzus. Ma reggelre sem változott sokat a helyzet. Ma a jegybank döntésére várunk, a konszenzus 100 bázsipontos emelésre számít. A legutóbbi kamatdöntés óta tovább emelkedtek az inflációs kockázatok, valamint az EKB is a vártnál nagyobbat emelt a múlt héten, így jelentős lépésre lesz szükség.

Nyugaton a helyzet változatlan

Hétfőn némileg gyengült a dollár az euró ellenében, végül 1,022-nél zárt a kurzus. A Fed szerdai döntése előtt a kivárásé lehet a főszerep.

Emelkedett a nyersolaj ára, a piac a recessziós félelem helyett a szűk azonnali piacra figyel

A WTI 98,3, a Brent 106,8 dolláron forgott a szeptemberi határidőre, míg az Ural azonnali leszállítású ára 78,8 dollár volt ma reggel. A befektetők egyre inkább a szűk azonnali olajpiaci fundamentumra figyelnek, mint a recessziós kockázatra. A Morgan Stanley is arra figyelmeztetett, hogy jelenleg a kereslet meghaladja a kínálatot, ugyanakkor a befektetési bank csökkentette 2023-ra vonatkozó kőolaj ár várakozását. A feszültséget csak a nagyobb mennyiségű líbiai kőolaj érkezéséről szóló hírek tudták enyhíteni. A piac továbbra is backwardation állapotban van, a két közeli Brent határidő között már 5 dollárnál is nagyobb a különbség szemben az egy héttel ezelőtti, 3,83 dolláros differenciával.

Az arany ára emelkedett, a befektetők a FED kamatdöntő ülés eredményét várják

Az arany árfolyama 1.723 dollárig tudott emelkedni ma reggel. A befektetők a ma kezdődő FED ülés eredményét várják. Egyrészt kérdéses, hogy valóban 75 bázisponttal emel-e a az amerikai jegybank, a másik fő kérdés, hogy milyen üzenetet küld a monetáris hatóság a piacnak. A jövőbeli szigorúbb politika ugyanis jó eséllyel további lejtmenetbe küldi az aranyat, ami már a negyedik hónapja esik a márciusi 2000 dollár feletti csúcs óta. A héten csütörtökön lát napvilágot a II. negyedéves amerikai GDP adat is, mely szintén iránymutató lehet a kamatok alakulására nézve. Jó hír ugyanakkor, hogy a befektetők szerint már túl lehetünk az inflációs csúcson, ami enyhítheti a nyomást a döntéshozókon.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben