Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nőnek a recessziós félelmek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. július 25.   09:20

Európai recessziós félelmek A vártnál nagyobb mértékben romlott júliusban az európai gazdaság. Az eurózonás feldolgozóipari beszerzési index 49,6 pontra csökkent a korábbi 52,0 pontról a várt 51,0...

Európai recessziós félelmek

A vártnál nagyobb mértékben romlott júliusban az európai gazdaság. Az eurózonás feldolgozóipari beszerzési index 49,6 pontra csökkent a korábbi 52,0 pontról a várt 51,0 ponttal szemben, ezzel 2020 júniusa óta először esett a visszaesést jelző 50 pontos érték alá az index. A gyenge beszerzési menedzserindex tovább erősíti az európai recessziós félelmeket. A szolgáltatóipari PMI szintén a vártnál nagyobb mértékben 53,0 pontról 50,6 pontra esett.

Robert Holzman osztrák jegybankár szerint szükségessé válhat egy mérsékelt méretű recesszió az inflációs várakozások megfékezése érdekében.

Peter Kazimir az EKB szlovák tagja szerint a szeptemberi ülés alkalmával a 25 és az 50 bázispontos kamatemelés lehetőségét fogja az EKB vizsgálni. A nyilatkozat hatására a piacon elkezdett kiárazódni a 75 bázispontos kamatemelési várakozás, ami az után alakult ki, hogy a múlt heti kamatdöntő ülés után Christine Lagarde kijelentette, hogy a korábbi 50 pontos iránymutatás már nem mérvadó, amit a piac úgy értelmezett, hogy akár ennél nagyobb emelés is lehetséges.
Ma tartják a versenyen maradt két brit miniszterelnök jelölt (Liz Truss és Rishi Sunak) első nyilvános TV vitáját.

A Fitch a korábbi „CCC” minősítésről „C” fokozatra rontotta az ukrán államadóság besorolását. Ez alatt már csak a csődkategóriák találhatóak.

50%-ot közelíti az amerikai recesszió valószínűsége

Már 47,5%-os esélyt látnák a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok arra, hogy 12 hónapon belül recesszióba fordul az amerikai gazdaság, június hónapban ez a szám még „csak” 30% volt. A Fed kamatemeléseinek hatására már érzékelhető valamiféle lassúlás a gazdaságban: az ingatlanpiac és a jelzáloghitelek lassulnak, a techcégek is egyre gyakrabban fagyasztják be a munkaerő-felvételt, illetve a munkanélküli-segély kérelmek száma is kis mértékben növekedni kezdett. A Fed legfrissebb kamatdöntése szerda este lát napvilágot, melyen az elsődleges kérdés, hogy 75 vagy esetleg 100 bázispontos lesz-e a szigorítás mértéke. Jerome Powell Fed-elnök kijelentette, hogy nagyobb hiba lenne nem visszaállítani az árstabilitást, mint a gazdaságot recesszióba taszítani. A Bloomberg Economics korábban 38% esélyt becsült a recesszió előfordulására, miközben a jegybanknak lépéseivel a 40 éves szinten lévő (júniusban 9,1% év/év) inflációt kell megfékeznie. A piac, a határidős árazások alapján egyébként nagyjából 10%-os esélyt lát a száz bázispontos emelésre.

Janet Yellen pénzügyminiszter szerint nincs jele annak, hogy az USA gazdasága recesszióba kerülne, továbbá bizalmát fejezte ki a Fed infláció elleni harca iránt. Yellen NBC-nek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy valószínűleg a munkaerő-piacon lesz valamekkora lassulás, azonban a gazdaság széleskörű visszaesése nem észlelhető. Továbbá hozzátette, hogy abban az esetben sem gondolja, hogy a Nemzeti Gazdaságkutató Iroda (NBER) recessziót jelezne, ha technikailag ez megtörténne és két gazdasági visszaesést hozó negyedévet produkálna az Egyesült Államok. Ezzel szemben egyre több elemző gondolja azt, hogy a fogyasztói árak negyven éve nem látott ütemű emelkedéséből fakadó nyomást csak egy recesszió és magasabb munkanélküliségi ráta mellett lehet enyhíteni.

Larry Summers korábbi pénzügyminiszter határozott lépést vár a központi banktól, hogy megfékezzék a növekvő árakat. Ugyan Summers-nek tetszik a Fed határozottsága, mégsem látja valószínűnek, hogy a megvalósul „puha landolás”.

A Bloomberg MLIV Pulse felmérésében a megkérdezettek 64%-a gondolja úgy, hogy a Fed infláció letörése ellen tett lépései kárt fognak tenni az amerikai gazdaságban és ennek következtében recesszióba zuhan az ország. A megkérdezett, jellemzően befektetők várakozása alapján a tízéves amerikai kötvényhozam 3,4-3,7% között alakulhat, míg az első Fed kamatvágás 2023 második felében lehet esedékes.

Kiderült, mivel oltják a kínai vezetőket

Kínában eddig nem tették közzé a vezetők oltási státusztát, a napokban azonban bejelentették, hogy Hszi Csin-ping és a vezetőség több tagja hazai gyártású vakcinát kapott. Hongkong azt tervezi, hogy az elkövetkező hetekben négy-öt napra csökkenti a szállodai karantén hosszát, viszont a látogatóknak az érkezésük után hét napig tilos lesz bizonyos forgalmas helyeken tartózkodniuk - jelentette a helyi média. Makaó újra megnyitotta a kaszinókat, de egy hétig minden lakosnak naponta tesztelnie kell.

Japánban hónapok óta a legszigorúbb vírusellenes intézkedéseket léptették életbe, de egyelőre nem térnek vissza olyan korlátozásokhoz, amelyek megakadályozzak az emberek szabad mozgását vagy negatívan befolyásolnák az üzleti tevékenységeket. A kormány növeli a rendelkezésre álló kórházi ágyak számát, és kiterjeszti a negyedik oltásra jogosultak körét. Ezzel egyidejűleg lerövidül a fertőzöttek közeli kapcsolatainak karanténja, hogy csökkenjen a gazdasági tevékenységre gyakorolt hatás.

Határidős indexek

Az európai és amerikai határidős indexek is csökkennek ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Véget érhet a Nike szenvedése?
ELEMZÉS

Véget érhet a Nike szenvedése?

Nehéz éveken van túl a világ legjelentősebb sportruházati...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben