Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Enyhülhet az élelmiszerhiány

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 22.   10:39

Erste kommentár Törökország bejelentése alapján ma alá fogják írni azt az orosz-ukrán-török-ENSZ négyes megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy tengeri úton elszállítsák az...

Erste kommentár

Törökország bejelentése alapján ma alá fogják írni azt az orosz-ukrán-török-ENSZ négyes megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy tengeri úton elszállítsák az ukrán gabonát és kukoricát. Mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági exportőre a kivitel újra indulása jelentős hatással bírhat a mezőgazdasági termékek árára. A globális napraforgó export 42%-át, a kukorica 16%-át, a gabona 9%-át Ukrajna adja. Főleg a Közel-Kelet és Afrika felé exportálnak, de a jelentős mennyiség miatt a globális árakra is meghatározó tényezőt fejt ki az ukrán export. A mezőgazdasági termékek Ukrajna második legjelentősebb export terméke a vas és acélipari termékek mögött. Az export újra indulásával ráadásul lenne helye az új aratásnak is.

Bár korábban vasúton és közúton is próbálkoztak az exporttal, azokon csak sokkal kisebb mennyiséget lehetett elszállítani, mint amire a hajók képesek. Becslések szerint mintegy 20 milliárd tonna gabona vár elszállításra a fekete-tengeri Odesszában.

Hónapok óta, sőt valószínűleg a háború kezdete óta ez a legjelentősebb megállapodás Ukrajna és Oroszország között, melynek betartását Törökország és az ENSZ fogja garantálni. A megállapodás ellenére nagy kérdés, hogy a valóságban hogyan fog működni a megállapodás és hogy mikorra tudják megnyitni az elaknásított kikötőt. A megállapodástól várhatóan csökkeni fog a mezőgazdasági termékek ára, ami enyhítheti a globális inflációs nyomást, a fejlődő országokban pedig enyhülhet az élelmiszerhiány, Ukrajna jelentős export bevételekhez juthat, Oroszország pedig egy fokkal szalonképesebb lesz.

Amerikai felül, olasz alul teljesítés

A Dow 0,5%-ot, az S&P 1%-ot, a Nasdaq 1,4%-ot emelkedett tegnap. A szektorok többsége emelkedett, a nem-alapvető fogyasztási cikkek gyártói vezették az emelkedést, míg az energiaszektor este a legnagyobbat.

Európában a piacok inkább csak oldalaztak. Az Euro Stoxx50 0,3%-ot, a FTSE100 0,1%-ot emelkedett. Közben a DAX 0,3%-ot, az olasz FTSE MIB pedig 0,7%-ot csökkent. Az IT jelentősen felülteljesítőnek számított, míg az energia szektor itt is a leggyengébb volt.
A japán Nikkei 0,4%-ot emelkedik ma reggel, miközben a Hang Seng 0,2%-ot, a CSI300 0,6%-ot csökken.

400 milliárd forintos beruházás a Mercedesnél

A Mercedes tegnap jelentette be, hogy 400 milliárd forintból bővíti kecskeméti gyárát. A fejlesztés eredményeként 2 elektromos platform gyártását hozzák Magyarországra. Ezek gyártása 2024-ben, illetve 2025-ben kezdődhet meg.

47 milliárd dollárral csökkent a közösségi média részvények piaci kapitalizációja a Snap jelentése után

Tegnap, a piac zárása után tette közzé idei második negyedéves jelentését a Snap, melyben csökkenő reklámbevételről jelentett a közösségi média vállalat. A cég bevétele éves szinten 13%-kal nőtt 1,11 milliárd dollárra, amely nem sokkal elmaradt az 1,14 milliárd dolláros várakozástól. Az aktív felhasználók száma 347 millió volt, amely felülmúlta a 342,2 milliós várakozást. A Snap 422 millió dollár veszteséggel zárta a negyedévet, amely jóval nagyobb, mint a 332,7 milliós szakértői becslés. A cég bevétel oldalon nehézségekkel küzd, ugyanis a romló gazdasági helyzetben megnőtt a verseny a reklámpénzek beszedéséért a tech-óriások között. A Snap részvénye 27%-os esésben van a zárás utáni kereskedés során, valamint magával rántott sok más közösségi média részvényt is. Az eladási hullám hatására 47 milliárd dollár áramlott ki ezen vállalatok részvényeiből.

Belső vizsgálat a Teslánál

Omead Afshar, Elon Musk egyik fő bizalmasa és a Tesla texasi gyárának vezetője belső vizsgálat alatt áll nehezen beszerezhető építkezési anyagok tervezett megvásárlásában játszott szerepe miatt. Afshar egy különleges üvegfajtára vonatkozó megrendelését még az év elején jelezték a Tesla pénzügyi és belső ellenőrzési csoportjainak. A nyomozók azt próbálják kideríteni, hogy a megrendelt üveget személyes használatra szánták-e, akár Elon Musk-nak. A Tesla már elbocsátott néhány alkalmazottat az ügy miatt és terveik szerint Afshar-nak is búcsút intenek, ám a részletek még kidolgozás alatt állnak.

398-nál a forint

Tegnap a forint 398 körül kezdett. A délelőtt folyamán 400 fölé került a jegyzés, a jegybank a várakozásoknak megfelelően nem emelt kamatot, de végül délutánra visszatért a 398-as szinthez az árfolyam. Ma reggel is itt folyik a kereskedés.

EKB: 50 pontos emelés, de semmi extra

Csütörtökön sokáig a nyitó 1,018-as szint körüli szűk sávban mozgott az EURUSD. Délután az EKB vártnál nagyobb, 50 pontos emelésére aztán ugrott a kurzus, 1,027-nél volt a csúcs. Majd miután Lagarde asszony bejelentette, hogy kamatpálya csúcsa nem változik a várakozásokat meghaladó emelés nyomán, csak előrehozták a határozottabb lépést, az európai piac gyengülni kezdett és visszament a kezdeti értékre. Ma délelőtt 1,020-nél lehet a devizapárral kereskedni.

Továbbra is bizonytalanság van a kőolaj piacán, az amerikai kőolaj keresletnövekedés megállt

A WTI 97,4, a Brent 105 dollár volt ma reggel a szeptemberi határidőre, míg az azonnali jegyzésű Ural típusú kőolaj 84,2 dolláron forgott. A nyersolaj piac bizonytalan a jövőbeli kereslet alakulásával kapcsolatban, mivel az adatok azt mutatják, hogy az USA nyersolaj és benzin kereslete megtorpant az elmúlt hetekben, Ázsiában pedig a gazdasági növekedés miatt van lassulás a szénhidrogén fogyasztás növekedésében. Ezzel szemben az árakra kedvezően hatott, hogy az USA-ban található Keystone vezetékrendszer meghibásodása miatt a kanadai import kőolaj mennyisége 15%-kal csökkent. A Brent típusú nyersolaj továbbra is backwardation állapotban van, ami azt jelenti, hogy a közeli határidős árak magasabban forognak, mint a távoliak. Ez az állapot akkor szokott bekövetkezni, amikor az azonnali piac szűk, vagyis rövidtávon az olajkereslet meghaladja a kínálatot, de a befektetők szerint ez az állapot javul a jövőben. A szakértők szerint ilyen helyzetben nehezen képzelhető el az árak további nagymértékű csökkenése.

Az arany ismét 1.700 dollár felett, a jegybanki politika a legfontosabb

Az arany 1.714 dollárig tudott ma reggel erősödni a piacon. A befektetők továbbra is a kamatok alakulását követik leginkább. Tegnap az európai jegybank 50 bázisponttal emelte kamatát, ami 11 év után az első ilyen lépés. A dollár emiatt gyengült is, ami segítette az arany elmozdulását a mélypontról. A fő kérdés a FED irányadó kamatemelése lesz, melyre július 26-27-i jegybanki ülésen kerül majd sor. A várakozás továbbra is 75 bázispontos szigorítás, de egyes szakértők szerint az egyszázalékos lépés sem zárható ki. A FED-et a legfrissebb amerikai makroadatok tántoríthatják el a nagyobb lépésektől, mivel ezek az USA gazdaságának gyors lassulását mutatják. A heti munkanélküli segélyért folyamodók száma nagyot nőtt az Egyesült Államokban, ami a munkaerő piac gyengeségét mutatja.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben