Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megindult a gázszállítás, kamatot emelhet az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. július 21.   09:23

Előrehozott választás jöhet Olaszországban A korábbi híreknek megfelelően tényleg újra indult az orosz gázszállítás az Északi-Áramlat vezetéken. A gáz ismét a 10 napos karbantartást megelőző...

Előrehozott választás jöhet Olaszországban

A korábbi híreknek megfelelően tényleg újra indult az orosz gázszállítás az Északi-Áramlat vezetéken. A gáz ismét a 10 napos karbantartást megelőző mennyiségben, a teljes kapacitásnak körülbelül 40%-val áramlik. Szintén igaznak bizonyult az Európai Bizottság gázterve. A korábbi híreknek megfelelően 15%-os önkéntes gázfelhasználás csökkentést kért a tagországoktól. Ez a csökkentés képes lenne kompenzálni az orosz gáz kiesését a téli időszakban.


Várhatóan kamatot fog emelni az EKB a mai kamatdöntő ülésén. A kérdés csak a lépés mértéke. A piac megosztott a 25 és az 50 bázispontos lépés között. Ma reggel 40%-os valószínűséggel árazzák a nagyobb kamatemelést. Ezenkívül az EKB várhatóan ismerteti új monetáris politikai eszközének részleteit is. A mai ülés már új menetrend szerint zajlik. A kamatdöntést 14:15-kor ismerhetjük meg, a sajtótájékoztató pedig 14:45-kor kezdődik.


Mario Draghi szándéka ellenére is kicsi az esély arra, hogy sikerül az olasz kormányt egybetartani, így egyre valószínűbb, hogy előrehozott választásokra fog sor kerülni. A köztársasági elnök akár már ma is bejelentheti az előrehozott választásokat, melyeket várhatóan ősszel fognak megtartani.


Ukrajna várhatóan a devizahiteleinek átütemezését fogja kezdeményezni. A befektetőkkel augusztus közepéig tervez erről megállapodni és 2 évig függesztenék fel a kamatfizetéseket. Ukrajna speciális helyzetére való tekintettel a befektetők várhatóan jóvá fogják hagyni az átstrukturálást.


A török és ukrán jegybank is kamatdöntő ülést tart ma. Várhatóan előbbi 14,0%-on, utóbbi pedig 25,0%-on fogja tartani az alapkamatot.


Új történelmi mélypontra, -27,0 pontra esett az eurozónában a fogyasztói bizalom az előzetes júliusi adatok alapján.

Tárgyalhat az amerikai és kínai vezető

Az elkövetkező 10 napban tárgyalhat Biden-elnök és Hszi Csin-ping kínai vezető, ugyanis az USA a korábban Donald Trump elnök által kivetett vámokat szeretné visszavágni, ezzel is hűtve az inflációs nyomást. Egy tisztviselő szerint a két vezető találkozója azonban inkább bilaterális, régiós és globális problémákról, ügyekről szólhat. Biden elnök nyilatkozatában azt is mondta, hogy az USA katonasága nem tartja jó ötletnek, hogy Nancy Pelosi, a Képviselőház elnökének Tajvanra tervezett látogatását.


Nem vezetett be klíma-vészhelyzetet, azonban a globális klímaváltozást „egzisztenciális válságnak” nevezte Joe Biden, és több olyan intézkedést is bejelentett, többek között a megújuló energia arányának növelését, amely csökkenteni kívánja annak hatásait. Az elnök célja, hogy nyomást helyezzen Joe Manchin demokrata szenátorra, akinek szavazatán áll vagy bukik az legújabb tervezete, mely jelentős klímavédelmi forrásokat és adókat is tartalmaz, amelyet a nyugat-virginiai szenátor nem támogat.


Az eddigi legmélyebbre esett Joe Biden támogatottsága a Quinnipiac felmérése alapján. Az elnök tevékenységét az amerikaiak mindössze 31%-a értékeli pozitívan, és 71%-uk nem szeretné, hogy Biden ismét megpályázza az elnöki pozíciót.

Kitart a Bank of Japan

Nem változtatott a kamatkondíciókon a magyar idő szerint ma éjszaka befejeződő kamatdöntő ülésén a japán jegybank. Ezzel a BoJ az alapkamatot mínusz 10 bázisponton hagyja, és folytatja kötvényvásárlási akcióit, hogy a 10 éves kötvényhozamot 0,25%-on tartsa. A világ egyik leglazább monetáris politikáját folytató intézmény célja továbbra is, hogy az infláció hosszútávon elérje a 2%-os jegybanki célt. A BoJ előrejelzése alapján az árak növekedése idén átlagosan 2,3%-os lehet éves szinten, mely jövőre már lassulhat, így nincsen értelme visszafogni a pénzpiaci kínálatot. A jegybank tevékenységének levét leginkább a jen árfolyama „issza meg”, ugyanis a stabilnak tartott, menekülő eszköznek számító deviza 20%-ot csökkent idén a dollárral szemben, és 24 éves csúcson van az árfolyam.


Éves szinten 46,1%-kal nőtt júniusban a japán importvolumen, amely csökkenést jelent a májusi 48,9%-hoz képest, de meghaladta a 45,7%-os elemzői konszenzust. Az exportvolumen 19,4%-kal nőtt ugyanezen időszaki összevetésben, mely a legnagyobb növekedést jelenti november óta. A májusi exportbővülés éves szinten 15,8% volt, míg a júniusi adatra 17,5%-ot vártak a szakértők. Ugyan a japán gazdaság nettó exportőr volt júniusban, a kereskedelmi mérleg továbbra is 10 milliárd dolláros mínuszban van.


Lefelé mozdították el a kínai gazdasági növekedés idei évre vonatkozó kilátásait az elemzők, és szerintük az is előfordulhat, hogy a zéró-Covid politika, az ingatlanfejlesztői krízis és a romló világgazdasági környezet közepette még a 4%-ot sem fogja elérni a kínai GDP bővülése 2022-ben. A jelenlegi előrejelzés alapján a növekedés mértéke 3,9% lehet év/év, a legutóbbi becslés pedig 4,1% volt.

Határidős indexek

Az európai és amerikai határidős indexek is enyhén emelkednek ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben