Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mégis lesz gáz

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 20.   10:28

Erste kommentár Jelentős emelkedéssel fogadta tegnap az európai, főként a német részvénypiac a Reuters azon értesüléseit, hogy csütörtökön újraindul az orosz gázszállítás az...

Erste kommentár

Jelentős emelkedéssel fogadta tegnap az európai, főként a német részvénypiac a Reuters azon értesüléseit, hogy csütörtökön újraindul az orosz gázszállítás az Északi-Áramlat 1 vezetéken Németország felé. Na jó, egyelőre még nem teljes kapacitással, bár ígéretek már arra is vannak. Így aztán enyhülhetnek az európai gázellátással kapcsolatos aggodalmak és kisebb figyelem irányulhat az Európai Bizottság mai bejelentésére is, melyen állítólag a tagállamoktól 15%-os önkéntes gáz felhasználás csökkentést fognak kérni az ellátási kockázatok miatt. Az IMF pont tegnap publikálta becslését, hogy mekkora GDP esést okozhat Európának az orosz gázszállítás leállása és míg az Európai Bizottság 0,6-1,5% közti visszaeséssel kalkulált az IMF szerint ez inkább 2% körül lehet. És kik a leginkább érintettek? Nem meglepő módon régiónk, sőt hazánk, ahol a legnagyobb az orosz földgáz aránya, az IMF szerint akár 2,5-6,5%-os GDP visszaesés is elképzelhető lenne, ha elakad az orosz gázellátás és nincs együttműködés, szolidaritás a tagországok között. A legellenállóbbak Dánia és Svédország, akik meg sem éreznék az orosz gáz hiányát.

Tegnap ennek megfelelően a legnagyobb gázfelhasználó cégek remekeltek a tőzsdén, például a német vegyipari cégek. Az euró is szépen, közel 1%-ot erősödött a dollárral szemben. Részben a gázellátással együtt javuló gazdasági kilátások kapcsán, részben pedig arra, hogy az EKB állítólag mégis vizsgálni fogja az 50 bázispontos emelés lehetőségét. Az erősödő euró pedig az exportorientált európai cégeket támogatta.

Ugrottak az indexek

A FTSE100 1%-ot, az Euro SToxx50 2,2%-ot, a DAX pedig 2,7%-ot emelkedett tegnap. Főként a délutáni órákban volt erőteljes az emelkedés a gázszállítások csütörtöki újra indulásával kapcsolatos hírekre. Minden szektor emelkedett tegnap Európában, de leginkább a fogyasztási cikkek gyártói, míg a legkisebb emelkedést az energiaszektor mutatta fel.

Amerikában még jobb volt a hangulat. A Dow 2,4%-ot, az S&P 2,8%-ot, a Nasdaq 3,1%-ot emelkedett. Itt a kommunikációs szolgáltatók vezették az emelkedést, ezen belül is kiemelkedően jól teljesített a Netflix a jelentés utáni 10%-os emelkedésével.

Ázsia sem marad ki a jóból ma reggel. A CSI300 0,2%-ot, a Hang Seng 1,6%-ot, a Nikkei 2,6%-ot emelkedik.

Nem vesztett annyi felhasználót a Netflix, mint azt várták, és most ez elégnek tűnik

Tegnap a piac zárása után tette közzé idei második negyedéves jelentését a Netflix, melyet nagyon vártak a szakértők, ugyanis komoly nyomás alá került a streaming-szolgáltató. A cég bevétele 8,6%-kal nőtt éves szinten 7,97 milliárd dollárra, mellyel elmaradt a 8,04 milliárdos konszenzustól, míg a nyeresége rézvényenként 3,20 dollár lett, amely viszont már jobban alakult, mint az elemzői becslés (2,91 dollár). Ami talán a legjobban érdekelte az elemzőket, hogy mekkora és milyen irányú volt az előfizetők számának változása. A csalódást keltő első negyedéves jelentés után a legutóbbi három hónapra 2 milliós csökkenést várt a piac, azonban ennél jelentősen enyhébb, 970 ezres mínuszt jelentett a cég. A mostani negyedévre 1 milliós bővülést becsül a Netflix. A hírnek örültek a befektetők, a záráshoz képest már közel 8%-kal kereskedik feljebb a cég papírjait.

Októberben kezdődik a Musk-Twitter per

Korai győzelmet aratott a Twitter Elon Musk ellen, ugyanis a delaware-i bíróság beleegyezett az ügy gyorsított eljárásába, októberi tárgyalási dátummal, szemben a milliárdos által preferált februári kezdéssel, melyről kérelmet is nyújtott be Musk jogi csapata. A döntést meghozó bírónő egyetértett a cég érvelésével miszerint a folyamatos késedelmek közvetlen kárral fenyegetik a céget. Az ítélet hatására a Twitter részvényei közel 3%-os pluszban fejezték be a tegnapi kereskedést.

200 Boeing 737 Max gépet vesz a VietJet

A VietJet légitársaság megerősítette a 200 Boeing 737 Max repülőgépről szóló, még 2016-ban kötött üzletét. Az első 50 gépet a Thai Vietjet-nek, a vietnami fapados légitársaság thaiföldi leányvállalatának szállítják. Az eredeti, 100 gépről szóló megállapodást még 2016-ban írta alá a két cég Barack Obama, akkori amerikai elnök vietnami látogatása során, 2018-ban pedig a megrendelő megduplázta a rendelést. Két korábbi 737-es modell halálos balesetét követően, világszerte repülési tilalom vonatkozott ezekre a gépekre. A repülőgépgyártó alapos javításokat hajtott végre a modellen, így a világ különböző légiforgalmi hatóságai ismét engedélyt adtak a modellek használatára. A Boeing árfolyama 5,7%-ot emelkedett tegnap.

A CDC tanácsa támogatja a Novavax Covid-19 vakcináját a felnőttek oltására

A Novavax Covid-19 elleni oltása elnyerte az Országos Népegészségügyi Központ (CDC) tanácsának támogatását a felnőtt korosztályúak oltására, mellyel lényegében zöldutat kapott a vakcina. A Biden-adminisztráció korábban már 3,2 millió adagot rendelt az oltóanyagból. A Novavax részvényei 11,6%-kot raliztak tegnap a bejelentés után.

Már egy napja 400 alatt a forint

Kedden a forint nemcsak megtámadta a 400-as lélektani szintet, de tartósan alá is tudott menni. Vélhetően a dollár újabb gyengébb napja is segítette a magyar devizát, kiegészülve a kedvező hírekkel az európai gázszállítást illetően. Ma reggel némi gyengüléssel 399 felett is jártunk, de lassan kezd visszatérni a kereskedés a nyitó 398-as szinthez.

50 bázispontos várakozásra mozdult az EURUSD

Tegnap tovább gyengült a dollár az euró ellenében. Bár a piaci konszenzus 25 pontos emelést vetít előre csütörtökre, egyre inkább erősödnek a 50 pontos szigorításról szóló hangok. Ezek erősítik a közös devizát, amely tegnap már 1,025-ig jutott. Ma reggel is nagyjából itt folyik a kereskedés a két fő devizával.

Gyengült az olajár a keresleti várakozásokra és a növekvő USA készletadatra

A WTI 96,9, a Brent 106 dollár volt a júliusi határidőre, míg az Ural típusú kőolaj azonnali leszállításra 84,3 dolláron forgott ma reggel, tehát némi gyengülés volt az árakban tegnapi naphoz képest. A piac a jövőbeli keresletre spekulál, emellett figyeli az amerikai nyersolaj készletek alakulását, illetve a dollár mozgását is. Az utóbbi tegnap gyengült a főbb devizákkal szemben, ami segítheti az árak emelkedését, ugyanakkor a kereskedőket a növekvő nyersolaj készletadatok aggasztják. Az API jelentése szerint például az amerikai nyersolaj tartalékok 2 millió hordóval nőttek a múlt héten. Az EIA ma teszi közre számait. A fizikai piac továbbra is szűk, ugyanakkor a gazdasági aktivitás lassulásával a kereslet visszaeshet az év vége felé, emiatt a határidős piac az árak esését vetíti előre.

Az arany stabil, a piac a jegybankokra vár

Az arany árában alig volt elmozdulás ma reggel. A jegyzés 1.707 dollár volt. A piac a mai EKB kamatdöntést várja, illetve jövő héten lesz a FED ülése is, ahol 75 bázispontos kamatemelés lehet. A növekvő kamatok alapvetően kedvezőtlen helyzetbe hozzák az aranyat, amely nem fizet ilyen jellegű hozamot a befektetőinek. Az arany ETF-ekből már 15 napja kifelé áramlik a tőke, ami azt mutatja, hogy a pénzügyi befektetők egyre kevésbé bíznak ebben az instrumentumban.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben