Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szorult helyzetben Bidenék

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. július 15.   09:24

Borús jövőképet lát a JPMorgan vezérigazgatója Mélyütésként érheti a Biden-adminisztrációt a nyugat-virginiai szenátor, Joe Manchin döntése, aki végül nem fogja támogatni Joe Biden nagyjából egy...

Borús jövőképet lát a JPMorgan vezérigazgatója

Mélyütésként érheti a Biden-adminisztrációt a nyugat-virginiai szenátor, Joe Manchin döntése, aki végül nem fogja támogatni Joe Biden nagyjából egy éve tologatott és eredetileg óriási méretűre tervezett kormányzati támogatását. A szenátor feltétele, hogy a tervezetben ne szerepeljen költség tétel a klímaváltozás miatt kiadásokról, valamint adóemelés. Ez óriási blama lenne a demokratáknak az őszi időközi választások előtt. Manchin — aki nem feltétlen szavaz mindig együtt demokrata kollégáival — szavazata ugyanis kell a többséghez. Ő azonban csak akkor adná áldását a tervezetre, ha abban csökkennének a vényköteles gyógyszerekre kivetett adók, valamint meghosszabbítanák a kibővített „Megfizethető Ellátás” programot. A szenátor döntése miatt a demokraták lényegében semmit sem fognak tudni megvalósítani abból, ami mellett elkötelezték magukat még a tervezet kitalálásakor. Manchin szenátor nagyon tudatos a költségvetést és az inflációt illetően, mely őt minden eddiginél nagyobb óvatosságra ösztönzi, és semmiképp nem támogatna olyan kormányzati döntést, ami tovább fűtené a növekvő árakat. Emellett kritizálta a Fehér Házat, hogy nem tudtak reagálni a növekvő árakra, amire állítása szerint ő már egy éve is figyelmeztetett.


„Geopolitikai feszültség, magas infláció, eltűnő fogyasztói bizalom, bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy meddig nőnek a kamatok, korábban nem látott mennyiségi szigorítás, amelyek rontanak a globális likviditáson… ezek mind nagyon negatív következményekkel fognak járni világgazdaságra”. Foglalta tömören össze véleményét a jelenlegi gazdasági nehézségekről a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon. Hozzá kell tenni, hogy kacifántos mondatát azzal kezdte, hogy a gazdaság tovább növekedhet, miközben a munkaerőpiac és a fogyasztás is egészséges lábakon áll.


Jövő héten tarthatja előzetes szavazását a kongresszus az 52 milliárd dolláros tervezetről, melyben az amerikai, elsősorban félvezetőgyártó cégeket támogatnák, hogy ezzel javítsanak versenyképességükön külföldi vetélytársaikkal szemben.


Talán kissé meglepő módon az egyik legnagyobb Fed-héja, James Bullard a 75 bázispontos emelés mellett emelt szót a Nikkei-nek adott interjújában, ugyanis elmondása szerint egy ilyen mértékű emelés juttatná el az alapkamatot a semleges szintre.

Olasz kormánydráma

Mario Draghi tegnap bejelentette lemondását, miután elveszítette az Öt Csillag támogatását. A miniszterelnök lemondását azonban a köztársasági elnök nem fogadta el, így Draghi egyelőre a helyén maradhat. A hosszútávú stabilitás érdekében azonban újra meg kéne erősíteni a kormány pozícióját. Az olasz politikai bizonytalanság hatására jelentős hozam emelkedés volt látható tegnap, főleg a 2-3 éves kötvényeknél tapasztalt 50 bázispontos hozamemelkedés volt kiugró. Az olasz tőzsdeindex, a FTSE MIB 3,4%-ot esett, sőt az olasz események átmenetileg az euró gyengüléséhez is hozzájárultak.


A Bloomberg által gyűjtött elemzői vélemények alapján az EKB jövő héten mutatja be új monetáris politikai eszközét. A várakozások szerint az új eszköz korlátlan kötvényvásárlást fog tartalmazni a piaci turbulenciák ellen, de ezt sterilizált módon fogják tenni, vagyis a pénzmennyiség nem fog növekedni, mert a kötvényvásárlások összegét valamilyen preferált betét jellegű instrumentummal ki is fogják vonni a pénzügyi rendszerből. A várakozások szerint az új rendszer nagy haszonélvezője Olaszország lehet majd.


A Moody’s döntése alapján Belorusz csődbe ment, miután a szankciók miatt nem tudta teljesíteni 22,9 millió dolláros kamatfizetési kötelezettségét, helyette rubel alapú elszámolást ajánlott fel.


A Deutsche Bank előrejelzése szerint a német gazdaság recesszióba fog süllyedni, és jövőre 1%-kal csökkenhet a GDP.


A korábbi 64,6%-ról minimálisan, 64,5%-ra csökkent a német gáztárolók töltöttsége, miután a hét elején karbantartás miatt leállították az Oroszországból érkező gázszállításokat, amit nem sikerült maradéktalanul pótolni még a nyári, alacsonyabb felhasználású időszakban sem.


17%-kal estek az új autó eladások Európában, ezzel 1996 óta a leggyengébb júniusi értékesítési szám jött össze. A leginkább érintett Volkswagen csoport eladásai 24%-kal estek vissza.

Csalódást keltő adat érkezett Kínából

A kínai gazdaság 2022 második negyedévében mindössze 0,4%-kal bővült, ami elmaradt az 1%-os várakozástól és az első negyedév 4,8%-os növekedésétől. A statisztikai hivatal szerint ennek fő oka a járványok elhúzódó hatása és a csökkenő helyi kereslet. Kína azt tűzte ki célul, hogy az ország GDP-je idén 5,5%-kal nőjön, de ez egyre valószínűtlenebbnek tűnik. A júniusi aktivitási adatok némi javulást mutattak, mivel a kormány csökkentette a vállalkozásokra kivetett adókat és több pénzt irányított az infrastrukturális projektekbe.


Kína ipari termelése júniusban 3,9%-kal nőtt, így elmaradt a 4,1%-os várakozástól, de nagy javulás a májusi 0,7%-hoz képest. Az eredmény jól mutatja a koronavírus miatti korlátozások feloldásának pozitív hatását, ahogy a kiskereskedelmi forgalom is, ami 3,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest és az előző havi 6,7%-os visszaesés után.


A jen gyengülése ellenére a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint a japán jegybank kitart az ultralaza monetáris politika mellett. Csak 14%-uk gondolja úgy, hogy szigorítás várható idén. Úgy látják, hogy a jennek 145-ig kellene gyengülnie a dollárhoz képest ahhoz, hogy a jegybank közbeavatkozzon.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben