Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A szent tehén feláldozása

SZTORI
SZTORINagy AndrásRészvényelemző2022. július 14.   13:58

A rezsicsökkentés hosszú évek óta a magyar politikai élet egyik kulcseleme, amiért foggal körömmel küzd a magyar kormány. Az idén elszálló világpiaci energiaárak viszont mostanra fenntarthatatlanná tették a rendszert, óriási költségvetési hiányt okozva, és a magas fogyasztás támogatásán keresztül jelentősen hozzájárulva a külkereskedelmi mérleg hiányhoz.

Nem véletlen, hogy az EURHUF és az energiaárak, főként a gázár közti együtt mozgás felerősödött az elmúlt időszakban, és a gázárak megugrását egyre gyakrabban megéreztük a forint árfolyamában is. Közgazdaságilag igencsak szűkségszerű volt a változtatás, amit tegnap meg is lépett a kormány. Augusztustól csak az átlagos áram és gázfelhasználásig jár a rezsicsökkentett energiaár, az e fölötti felhasználást piaci áron kell a lakossági fogyasztóknak megfizetni. A tegnapi bejelentés szerint a háztartások háromnegyede átlag alatt fogyaszt, ami alátámasztja, amit amúgy is sejteni lehetett, hogy rendkívül egyenlőtlen, statisztikailag nézve ferde a lakosság felhasználása. Becslésünk szerint a változtatással a jelenlegi energiaárak mellett több száz milliárd forintos költségvetési megtakarítást hajtott végre a kormány, és egyúttal a további árváltozásokból eredő kockázatok egy részétől is megszabadult.

Jelen gazdasági környezetben ez szükségszerű lépés, és önmagában is segíthet a gazdasági bizalom megerősítésében illetve az EURHUF árfolyam magára találásában. Az igazán örvendetes viszont az lenne, ha azok a fogyasztók, akik mostantól a piaci árral szembesülnek elkezdenék csökkenteni fogyasztásukat, mert akkor nem csak a költségvetés helyzete, de az alacsonyabb energiaimport igényen keresztül a külkereskedelmi mérlegünk is javulna, ami legalább olyan fontos lenne, mint a költségvetés rendbetétele. Erre pedig minden esély megvan, mert a piaci ár az áram esetében 6-7-szerese, gáz esetében pedig 8-9-szerese a rezsicsökkentett hatósági árnak, bár az energiaárra rárakodó egyéb, fix tételek miatt a tényleges áremelés azért ennél kisebb lesz. Ekkora árváltozáshoz pedig már szokott alkalmazkodni a kereslet is.

A héten valójában óriási kiigazításokat jelentett be a kormány. Kezdve a minisztériumi zárolásokkal, a beruházások visszafogásával, a KATA adóforma megváltoztatásával járó effektív adóemeléssel, és most a rezsicsökkentés megváltoztatásával. Ezeket összeadva sok százmilliárdos, talán már ezer milliárd fölötti kiigazítás látható, amire egyelőre, némileg méltánytalanul, de nem reagáltak még a pénzpiacok, élükön a forint árfolyamával.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege
AGRÁR SAROK

Stabil az agrárkülkereskedelem egyenlege

Az agrárexport szerkezetében az elsődleges és másodlagos feldolgozottságú termékek szép karriert futnak be. Míg a feldolgozatlan termékek a tíz...

2024. április 11.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben