Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Óriási infláció Amerikában, jöhet a 100 bázispont?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. július 14.   10:18

Vannak, akik még a 75 bázispontra esküsznek 9,1%-kal nőtt az éves infláció az Egyesült Államokban a tegnapi közzétett adatok szerint. A várakozás 8,8% volt, ami így is növekedést jelentett volna a májusi 8,6%-hoz...

Vannak, akik még a 75 bázispontra esküsznek

9,1%-kal nőtt az éves infláció az Egyesült Államokban a tegnapi közzétett adatok szerint. A várakozás 8,8% volt, ami így is növekedést jelentett volna a májusi 8,6%-hoz képest. Havi szinten 1,3%-os volt a növekedés. A maginfláció éves üteme 5,9% volt, igaz, ez egytized százalékpontot csökkent, de a vártnál magasabb lett. A tegnapi adat azt jelenti, hogy megtörtént az a „nem várt” esemény, ami egy még szigorúbb, 100 bázispontos emeléshez vezethet a jövő heti Fed ülésen. A jegybankárok leginkább csak lehetőségként beszéltek a még agresszívebb monetáris szigorításról, egy olyan adatközlés esetén, ami még súlyosabb helyzetet jelez a gazdaságban és főleg az inflációban. Azóta az atlantai Fed elnöke már ki is jelentette, hogy „minden játékban van”, majd később, egy újságírói kérdésre válaszolva a 100 bázispontos emelésről elmondta, hogy ez jelentene „mindent”.


A piac a határidős árazások alapján már 100 bázispontos emelést lát, pedig az inflációs adatok érkeztéig szinte garantáltan 75 bázispontos emelést várt mindenki. Ezzel a maradék négy ülés kamatemelési pályájára vonatkozó árazások is elmozdultak, így az idei év végéig összesen 200-225 bázisponttal kerülhet magasabbra a Fed irányadó kamatsávja a piac szerint. Az inkább galambnak számító Loretta Mester tegnap este már arról beszélt a Bloombergnek, hogy nem látja értelmét a 75 bázispontosnál kisebb lépésnek. Mester kollégája, Mary Daly továbbra is a 75 bázispontos emelést favorizálja, őt kevésbé lepte meg a tegnapi adat, elmondása szerint semmi jóra nem számított a júniusi inflációs méréstől.


Nem csak a jegybankárok életét bolygatta meg a tegnapi inflációs adat. A piacon eluralkodott a recessziótól való félelem. A kötvénypiacon nőtt a 2 és a 10 éves állampapírok közti különbség, ugyanis a rövidebb lejáratú papír hozama 11 bázisponttal nőtt, míg a 10 éves referenciahozam 3 bázisponttal csökkent tegnap, így ma reggel már 26 bázispontos prémiumot kell fizetni a 2 éves állampapírért. Egyes elemzők szerint a 2 éves államkötvény hozama akár 4% közelébe is eljuthat az év végéig, míg a 10 éves ettől jelentősen elmaradva csak 3% körül lehet.


A Biden adminisztráció támogatja az ún. kínai versenytörvényt, ami 52 milliárd dolláros finanszírozást biztosítana az amerikai félvezetőgyártóknak, hogy felvegyék a versenyt főleg kínai vetélytársaikkal szemben. Így a hosszú huzavona után végre elfogadhatnák a törvényt.

Az Európai Bizottság is rontja az előrejelzéseket

Az Európai Bizottság is lefelé módosíthatja növekedési előrejelzését. Az új tervezet alapján idén 2,6%, jövőre 1,4% lehet az Eurózóna növekedése, míg májusban még 2,7%, illetve 2,3%-os növekedést vártak. Az inflációs előrejelzést idénre 7,6%-ra, a jövő évre pedig 4%-ra emelnék a korábbi 6,1% és 2,7%-ról.


A tegnapi fordulót követően hatan maradtak versenyben a brit miniszterelnöki székért folyó küzdelemben. A legtöbb szavazatot a volt pénzügyminiszter kapta, így továbbra is ő számít a legesélyesebb jelöltnek. Ma újabb fordulót tartanak, ahol a legkevesebb támogatót szerző jelölt és a 30-nál kevesebb szavazatot kapó jelöltek esnek ki a versenyből.


Érik a politikai felfordulás Olaszországban. Az Öt Csillag mozgalom jelezte, hogy nem fogja megszavazni a benyújtott támogatási csomagról szóló javaslatot. Ez végső soron szakadást idézhet elő a kormányon belül.


Az EU tisztázta az orosz szankciókkal kapcsolatos kérdéseket és engedélyezte a vasúton történő szállításokat Oroszország és az orosz exklávé Kalinyingrád között. Ezzel az amúgy szankcionált termékek is áthaladnak Litvánián, mivel ez lényegében belső orosz felhasználásnak minősül, nem pedig exportnak.

Visszaesett a japán ipar

Japánban havi szinten 7,5%-kal csökkent az ipari termelés májusban, szemben az egy hónappal korábbi 1,5 %-os csökkenéssel. Az ipari termelés már második hónapja csökken, ráadásul most a legnagyobb mértékben 2020 májusa óta. Az előző év azonos időszakához képest májusban 3,1%-os csökkenés volt tapasztalható az áprilisi 4,9%-os visszaesés után.


A tokiói szakértői testület mai ülésén arról határozott, hogy vörös szintre emeli koronavírus-riasztást, ami a legmagasabb szint a 4-es skálán. Ezzel együtt az egészségügyi helyzetre vonatkozó riasztási fokozatot a második legmagasabb szintre módosítják.


Gary Gensler, az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet elnöke nem biztos benne, hogy létrejön a megállapodás a kínai vállalatok könyvvizsgálói jelentéseihez való hozzáférésről. Amerikai és kínai tisztviselők már több mint két éve tárgyalnak arról, hogy hozzáférhessenek az Egyesült Államokban tőzsdén jegyzett kínai vállalatok könyvvizsgálói irataihoz. Ha nem sikerül megállapodni, akkor mintegy 200 kínai részvényt, köztük a JD.com-ot, az Alibabát és a Pinduoduo-t is kivezethetik az amerikai tőzsdéről. A határidő 2024, de ez előbbre hozható, ha az amerikai törvényhozók még az év vége előtt elfogadják az erre vonatkozó törvényt.


A holland külügyminiszter megerősítette, hogy Hollandia és az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat arról, hogy megtiltsák az ASML Holdingnak, hogy Kínának olyan technológiát adjon el, amit a világ chipgyártásának nagy részében használnak.


Az előzetes várakozások szerint nem bővült a szingapúri gazdaság az idei második negyedévben az első negyedévhez képest. Annak ellenére, hogy az újranyitás kedvezett az idegenforgalomnak és a turizmusnak, a növekvő árak elrontják a hangulatot. A tavalyi év azonos időszakához képest azonban 4,8%-kal nőtt az ország GDP-je. A 2021-es év 7,6%-os növekedése után 2022-re az illetékesek 3% és 5% közötti GDP növekedést várnak.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben