Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ott vagyunk már? Lényegében igen.

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 12.   10:34

Erste kommentár Az EURUSD árfolyam ma reggel 1,001-en is járt, és ezzel lényegében elértük a paritást. Utoljára a 2000-es évek elején fordult elő 1 alatti árfolyam, vagyis, hogy a dollár erősebb volt az...

Erste kommentár

Az EURUSD árfolyam ma reggel 1,001-en is járt, és ezzel lényegében elértük a paritást. Utoljára a 2000-es évek elején fordult elő 1 alatti árfolyam, vagyis, hogy a dollár erősebb volt az eurónál. Több tényező is a dollárt támogatja. Ezek közül a legfontosabbak (i) a masszív kamatkülönbözet, (ii) a főleg Európát sújtó növekedési félelmek (iii) a globális negatív befektetői hangulatban a menedékeszközök iránti növekvő kereslet. Bár fundamentálisan több tényező is a dollár erősödését vetíti előre, mégsem tűnik úgy, hogy tartósan paritás alatt tud ragadni az árfolyam. Erről elsősorban az opciós pozícionáltság árulkodik, de a technikai képet szemlélve is reálisnak tűnne a felpattanás. Eleve a csökkenő trendcsatorna alsó élén vagyunk, az RSI inidkátor pedig túladott.


Az erős dollár egyébként nem túl pozitív tényező. A nyersanyagok többsége dollárban jegyzett, így ezek amúgy sem alacsony árát az erős dollár még tovább drágítja mindenki más számára, vagyis végső soron számos országban hozzájárul az inflációs folyamatokhoz. Az amerikai vállalatok számára is inkább teher, így a most induló gyorsjelentési szezonban ez is várhatóan kiemelten kezelt téma lesz.

Defenzív szektorokba menekültek a befektetők

Csökkentek tegnap az európai indexek: az Euro Stoxx50 1%-ot, a DAX pedig 1,4%-ot. A szektorok többsége esett, főleg a pénzügy, az ipar és az IT. Pozitív kivételt jelentett a közmű, az egészségügy és az alapvető fogyasztási cikkek piaca.


Amerikában is csökkenés volt látható. A Dow 0,5%-ot, az S&P 1,2%-ot, a Nasdaq pedig 2,3%-ot esett. Leginkább az IT, a kommunikációs szolgáltatók és a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora esett. Emelkedni egyedül a közmű szektor tudott, az ingatlan pedig stagnált.


Ázsia sem jelentett kivételt. A CSI300 0,6%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a Nikkei 1,9%-ot esett.

Erős eredmény a BASF-nél

Tegnap délután tette közzé előzetes második negyedéves eredményét a BASF. A társaság a várt 21,4 milliárd euró helyett 23 milliárd eurós árbevételt ért el. A 2,34 milliárdos EBIT eredmény is felülmúlta az 1,96 milliárd eurós várakozást. Az előrejelzésen nem változtatott a társaság, de a magas vegyipari árak miatt elképzelhetőnek tartják, hogy sikerül felülmúlni a várakozásaikat. A piacon nem volt érdemi pozitív reakció a jó eredményre, a globális tényezőkből adódó nagyfokú bizonytalanság és a gázellátási bizonytalanság miatt.

Váltás a Gap élén

Kirúgta vezérigazgatóját, Sonia Syngal-t a Gap, miután a cég nem tudott kellő sebességgel és megfelelően reagálni a pandémia enyhülésével együtt járó kereslet-változásra. A Gap mindamellett, hogy nem tudta a növekvő költségeket átterhelni a vásárlókra, óriási készleteket halmozott fel. A cég részvénye a gyenge teljesítmény következtében 50%-ot esett idén, míg a tegnapi zárás óta további 3,4%-ot a hír hallatán. Syngal munkáját ideiglenesen Bob Martin elnök veszi át.

Leépítés a Rivian-nál

A kiszivárgott hírek szerint több száz alkalmazottjától válna meg a Rivian amerikai elektromosautó gyártó. Az elbocsátások nem a gyári munkásokra vonatkoznának. A cég tavaly közel megduplázta alkalmazotti létszámát, hogy lépést tudjon tartani a megnövekvő gyártással. A több mint 14.000 alkalmazott körülbelül 5%-ától válna meg most a vállalat, ám hivatalos bejelentés még nem történt. A Rivian is nehézségekkel küzd, elsősorban az ellátás-láncbeli akadozások és az alkatrészhiány miatt. A jelenség nem egyedülálló az iparágban, legnagyobb vetélytárs Tesla 10%-os létszámcsökkentést tervez. A Rivian részvényei idén már 69%-ot zuhantak.

Elektromosautó gyárat épít a Hyundai

Az első teljesen elektromos autókra tervezett gyárát építené fel Dél-Koreában a Hyundai. A gyártás 2025-ben kezdődhet. A hónap elején a szakszervezet sztrájkot helyezett kilátásba, amire négy év óta nem volt példa. Magasabb béreket követeltek, és felháborodtak azon, hogy a vállalatvezetés a tengerentúli befektetéseket helyezi előtérbe.

Négy egyetemi nagyvárosban nyit informatikai szolgáltatóközpontot a Gloster

A középtávú stratégiájával összhangban négy egyetemi városban, Debrecenben, Kecskeméten, Szegeden és Pécsett nyit regionális informatikai szolgáltatóközpontot a közeljövőben a Gloster. A fejlesztéshez a cég támogatást kért a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt.-n keresztül a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. A kormány támogató döntése esetén a társaság vállalja, hogy a 2022-2024 közötti időszakban 156 új munkahelyet alakít ki és azokat a négy évig fenntartja. A lépés beleillik a stratégia tervekbe. Az állami támogatás pozitív lenne a vállalat megítélésére, és pénzügyileg is pozitív hatással járna.

Továbbra is 410 környékén a forint, ma az MNB lépése lesz a fókuszban

Hétfőn a hazai devizapiacon a dollár erősödésével párhuzamosan gyengült a forint. A 405-ös nyitó szintekről egészen 412 közelébe is eljutott az árfolyam. A piac ma az MNB döntésére figyel, a várakozás szerint a múlt heti 200 pontos emelést érvényesítve alakítják majd az alapkamatot és a kamatfolyosót. Múlt héten láttuk, hogy egy rendkívüli emelés hatása is limitált, elsősorban a gázkrízistől való félelem és az uniós egyezkedés állása mozgatja a szálakat.

Ma meglehet a paritás

A nemzetközi devizapiacon a hét első napján a dollár folytatta, amit a múlt héten elkezdett. A nyitó 1,016-os szintekről tovább menetelve egészen 1,006-ig jutott, végül 1,008-nál zárt az EURUSD kurzusa. Az általános várakozások szerint csak idő kérdése a paritás: bár az amerikai gazdaság technikai recessziója sem zárható ki, az európai gazdaság előtt álló, egyre inkább eszkalálódó gázkrízis sokkal súlyosabb kockázatnak ígérkezik.

Gyengül a nyersolaj árfolyama a recessziós félelmek miatt

A WTI 99,2, a Brent 105,3 dollár volt ma reggel a szeptemberi határidőre, az Ural pedig 85,1 dollár volt azonnali leszállításra. A csökkenés a recessziós félelmek miatt következett be. Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője szerint az energiakrízis legrosszabb időszakán még nem vagyunk túl. Kínában tovább nő a covid fertőzöttek száma, a különböző korlátozások jelenleg 30 millió embert érintenek. A további lezárások negatívan hatnának a kőolaj árára. Az ország hétfőn 347 új covid esetet regisztrált. A befektetők figyelik Joe Biden közel-keleti útját is. Az amerikai elnök Szaúd-Arábiába is ellátogat. Az arab ország jelenleg napi 10,45 millió hordó olajat termel, ami az amerikai szakértők szerint még fokozható. Ezzel szemben sok szkeptikus hang is van a piacon, hogy Szaúd-Arábia és a többi OPEC tagállam lényegében teljes kapacitás mellett működik.

Az arany tovább esik az erős dollárra

Az arany 1.734 dollárig süllyedt, miután a dollár tovább erősödik. Tegnap az amerikai deviza megközelítette a paritást az euróval szemben. A befektetők továbbra is erős kamatemelésre számítanak a Fed részéről. Holnap teszik közzé az USA júniusi fogyasztói inflációs adatát, ami vízválasztó lehet a jövőre nézve. A piaci várakozás 8,8%, ami négy évtizedes csúcsot jelenhet.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben