Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Ausztria kizöldül

SZTORI
SZTORI2022. július 11.   12:30

A zöld kötvények 2007 óta vannak jelen a tőkepiacon. Kibocsátásukból származó bevételeket környezetvédelmi projektek (újra)finanszírozására fordítják. Az Európai Beruházási Bank, amely kötvényeit "klímatudatos kötvényeknek" nevezi, úttörő intézmény volt ezen a területen.

Nagy a kereslet az Osztrák Köztársaság első zöld kötvénye iránt

Az elmúlt években a zöld kötvények iránti kereslet jelentősen élénkült. A szupranacionális kibocsátók sorához csatlakoztak a közüzemi vállalatok, amelyek megújuló energiaprojektjeiket zöld kötvényekkel finanszírozták. Ezeket egészítették ki a régiók, városok és pénzügyi szolgáltatók, amelyek szintén elkezdték kibocsátani kötvényeiket, ami e fiatal piaci szegmens erőteljes növekedéséhez vezetett.

Az államok későn csatlakoztak a bulihoz

Az államok (azaz a kormányok) viszonylag későn kezdtek zöld kötvényeket kibocsátani és környezetvédelmi projekteket finanszírozni ezen a módon. 2017-ben Franciaország és a Fidzsi-szigetek az első kibocsátók között volt. A francia zöld kötvény közel 32 milliárd euróval jelenleg messze a legnagyobb kibocsátás. Ezt követte 2018-ban Lengyelország és Írország. Németország 2020 óta három zöld kötvényt bocsátott ki a hagyományos kötvények "ikertestvéreként" (azaz azonos futamidővel és kamatlábak miatt azonos, 0,0%-os kamatszelvénnyel).

ESG (Environmental, Social, Governance),
Forrás: Bloomberg, 2022 március

Hónapokig tartó előkészítő munka, a vonatkozó keretrendszer kidolgozása és a zöld kötvények alapelvei végrehajtásának külső ellenőrzése után az Osztrák Köztársaság 2022. május 24-én bocsátotta ki első zöld kötvényét. A 4 milliárd eurós kibocsátási volumennel rögtön a globális zöld kötvények top 20-as listájára került. A 2049 májusában lejáró, 1,85%-os éves kamatszelvényű kötvény kibocsátása nagy sikert aratott. A jegyzést végző bankok összesen mintegy 25 milliárd eurónyi megbízást regisztráltak. A korábbi évek számos kibocsátásával ellentétben ezt a kötvényt nem " greenium" (azaz a meglévő, hagyományos kötvényeknél magasabb áron) bocsátották ki, hanem valójában valamivel olcsóbban. Az Osztrák Köztársaság a három nagy hitelminősítő intézet, a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch által a második legmagasabb minősítést kapta (AA+, illetve Aa1), részben pozitív kilátással.

Ausztria, mint fenntarthatósági vezető ország

Világviszonylatban Ausztria a fenntarthatósági minősítés (ISS ESG: 7.; Sustainalytics: 9.) és az ENSZ SDGs (fenntartható fejlődési célok) indexe tekintetében is vezető szerepet tölt be. A zöld befektetések éves GDP-hez viszonyított 1,3%-os arányával Ausztria az osztrák zöld kötvénykeret alapján a világ élvonalába tartozik.

Míg a hagyományos kötvények esetében a kibocsátó szabadon rendelkezhet a befolyt összeggel, addig a zöld kötvények esetében a zöld kötvények alapelveinek megfelelően pontosan le kell írnia, hogy mire fogja felhasználni a forrásokat. Az allokációt be kell mutatni, és a finanszírozott projektek környezeti hatásáról be kell számolni. Az olyan zöld államkötvények, mint amilyeneket az Osztrák Köztársaság bocsátott ki, így támogatják a zöld államfinanszírozás piacának kialakulását és fejlődését.

A köztársaságnak jelentést kell tennie a bevételek felhasználásáról.

Annak érdekében, hogy a befektetők számára a lehető legnagyobb fokú átláthatóságot biztosítsa, és áttekintést nyújtson az elért eredményekről és az elért pozitív környezeti hatásokról, az Osztrák Köztársaság kötelezettséget vállal arra, hogy az első kibocsátás évét követő első évtől kezdve jelentést tesz közzé a zöld kötvénykibocsátásból származó bevételek felhasználásáról ("allokációs jelentés"), és azt évente frissíti.

Ezen túlmenően a Köztársaság - a vonatkozó adatok rendelkezésre állásától függően - a bevételek teljes felosztásáig legalább kétévente hatásjelentést is közzétesz, az első jelentést az első kibocsátást követő második évben tervezi.

A bevételek nagy részét a tiszta és fenntartható közlekedésre, például a vasúthálózat bővítésére fordítják. A zöld kötvényből származó források az energiahatékonysággal kapcsolatos projekteket, például intelligens hálózatokat és energiatárolást, szennyvízkezelést, a megújuló energiaforrások bővítését, a fenntartható földhasználatot és a biológiai sokféleséget is finanszírozzák. Ezek a projektek elsősorban a következő fenntartható fejlődési célokat szolgálják:

-SDG 6 - Tiszta víz és alapvető köztisztaság

-SDG 7 - Megfizethető és tiszta energia

-SDG 9 - Ipar, innováció és infrastruktúra

-SDG 11 - Fenntartható városok és közösségek

-SDG 13 - Fellépés az éghajlatváltozás ellen

-SDG 15 - Szárazföldi ökoszisztémák védelme

Az év hátralévő részében az Osztrák Államkincstár a hozamgörbe rövid végéről is kíván forrást gyűjteni. Az elképzelés szerint a befektetőknek egy évnél rövidebb lejáratú zöld kincstárjegyeket kínálnak, ami sok más országtól eltérően nem jellemző.

A cikk első alkalommal az Erste Asset Management oldalán jelent meg 2022.06.08-án.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben