Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gázhelyzet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. július 11.   09:27

Kezdődik a miniszterelnöki verseny Ma kezdődik a fő orosz-német gázvezeték tervezett karbantartása. Jelentős aggodalmak övezik a 10 napos karbantartást, nevezetesen az, hogy az oroszok visszakapcsolják-e a gázszállítást, vagy...

Kezdődik a miniszterelnöki verseny

Ma kezdődik a fő orosz-német gázvezeték tervezett karbantartása. Jelentős aggodalmak övezik a 10 napos karbantartást, nevezetesen az, hogy az oroszok visszakapcsolják-e a gázszállítást, vagy mondvacsinált technikai okokra hivatkozva hosszabb időre leállítják a Németországba irányuló gázexportot.


Közben Kanada úgy döntött, hogy az európai gázválságra hivatkozva az érvényben lévő orosz szankciók ellenére visszaküldi azt a Kanadában felújított és átmenetileg ott ragadt turbinát, melynek hiányára hivatkozva korábban az oroszok jelentősen csökkentették az Északi Áramlat 1-en a gázszállításokat. Technikailag nem okozott volna jelentős csökkenést a turbina hiánya, azt inkább csak ürügyként használták fel az oroszok. Most viszont ez az akadály is elhárul a gázszállítások visszaállítása előtt.


Már tíz jelölt van Boris Johnson helyére. Közülük a legesélyesebbnek a korábbi pénzügyminiszter, Rishi Sunak tűnik. Várhatóan ma ismertetik a pártelnök és egyben miniszterelnökválasztás menetrendjét.


Ukrajnában napokon belül bemutathatják az átalakuló kormányt. A miniszterek és minisztériumok számát drasztikusan csökkenthetik, és az új kormány összeállításánál az elsődleges cél az újjáépítés és a külföldi támogatások felhasználásának hatékonysága lesz. Ezzel összhangban fontos cél a korrupció visszaszorítása is.


Ma lesz a brit jegybankelnök parlamenti meghallgatása, melyen a pénzügyi stabilitási jelentésről fog beszámolni.


Lengyelországban is különadót vethetnek ki az állami irányítás alatt lévő gáz-, energia- és műtrágya cégekre.


A Fitch tovább rontotta a török államadósság besorolását. Az eddigi „B+” kategóriát „B” minősítésre rontották, és továbbra is negatívak a kilátások.

Kína és Szaúd-Arábia – Biden e heti tervei

A Biden-adminisztráció folytatja a vitát a kínai importtermékekre kivetett vámok csökkentéséről, amitől az infláció enyhülését várják. A legnagyobb amerikai szakszervezeti vezetők nem éljenzik az ötletet, az ugyanis szerintük sokkal nagyobb hatással lesz az USA-ban gyártott termékekre (amik hátrányba kerülnek az így olcsóbbá váló kínai termékekkel szemben), mint az inflációra, amit a lakosság elsősorban az élelmiszer-, közmű- és üzemanyagárakon keresztül érez meg. A külkereskedelmi miniszter, Gina Raimondo szerint a döntés hamarosan megszülethet. Raimondo ezen kívül felszólította a republikánus képviselőket, hogy támogassák a kormányzat 50 milliárd dolláros csomagját, amit a félvezető gyártók támogatására szánnak.


Joe Biden megvédte szaúd-arábiai látogatásának morális alapjait, és hozzátette, hogy a koronaherceggel folytatott beszélgetése során az emberi jogi kérdések is szerepet fognak kapni. Az egyeztetések célja elsősorban az, hogy az arab országok növeljék nyersolaj termelésüket, ezzel javítva az orosz olajtermelés kieséséből fakadó hiányt, főleg az európai piacon. A Reuters szerint a kormányzat felvetette annak lehetőségét, hogy feloldják a fegyverkereskedelem betiltását a közel-keleti ország irányába. Biden Izraelbe is ellátogat a héten.


Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy a következő hetekben találkozik egymással az amerikai és a kínai elnök. Ezt a két ország külügyminiszteri egyeztetése előzte meg. Blinken elítélte Kínát az oroszok háborújának támogatásáért, azonban a Tajvannal kapcsolatos kérdésekben konstruktív értekezés zajlott. Blinken következő állomása Japán lesz, ahol találkozik Kishida miniszterelnökkel, és részvétét fejezi ki a korábbi miniszterelnök, Abe Shinzo meggyilkolása miatt.

Kína magasabb inflációt szeretne

Kínában az infláció 2,5%-ra emelkedett júniusban az előző havi 2,1%-ról, és meghaladta a 2,4%-os piaci előrejelzést. Ez a legmagasabb érték 2020 júliusa óta. Kína idénre 3% körüli fogyasztói árindexet tűzött ki célul, ugyanannyit, mint 2021-ben. Májushoz képest a fogyasztói árak júniusban nem változtak, szemben a 0,1%-os csökkenésre vonatkozó konszenzussal és az előző havi 0,2%-os csökkenéssel.


Sanghajban a koronavírusos esetek száma ismét megnőtt annak ellenére, hogy két hónapos lezárás után nemrég győzelmet hirdettek a Covid felett. Tegnap 69 új fertőzöttet regisztráltak, ami május vége óta a legmagasabb érték. Makaóban mától egy hétig a lakosságnak tilos elhagynia az otthonát, kivéve, ha élelmiszert vásárol, vagy idős embert ápol.


Japánban pár nappal a korábbi miniszterelnök, Abe Shinzo meggyilkolása után a jelenleg is hatalmon lévő Liberális Demokrata Párt nyerte a választásokat. Fuimo Kishida miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a következő időszakban fő célja a gazdaság élénkítése lesz. Az eredmény megnyugtatta a befektetőket, ma reggel emelkedéssel nyitott a japán tőzsde.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben