Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Folytatja…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 8.   10:51

Erste kommentár Nem állt meg a jegybank, a tegnapi 200 bázispontos emelés után további lépéseket jelezett előre. Jövő héten kedden, a nem kamatdöntő ülésen az alapkamatot az új egyhetes betéti...

Erste kommentár

Nem állt meg a jegybank, a tegnapi 200 bázispontos emelés után további lépéseket jelezett előre. Jövő héten kedden, a nem kamatdöntő ülésen az alapkamatot az új egyhetes betéti rátához, a 9,75 százalékhoz igazítják. Ha az O/N kamatfolyosó aszimmetritása nem változik, akkor újabb jelentős tér nyílik meg a további effektív kamatráta emelésre. Ennek köszönhető a forint erősödése a jelentős gyengülés után. Ugyanakkor az euró-forint piacon továbbra is fennállnak a feszültségek, annak ellenére is, hogy az MNB most már nem csak a negyedév végén, de a negyedév folyamán is EURHUF swap tenderket tart a devizapiaci magas kamatok csökkentése érdekében. Ez szerintünk részben a tervekből kitűnő óvatosságnak tudható be. S ennek tudható be az is, hogy ugyan a forint gyengülése megállni látszik, s sokat erősödött a hatalmas gyengülés után, de azért továbbra is elég gyenge szinteken láthatjuk a magyar fizetőeszközt.


Ma megállt a DAX emelkedése, és a BUX is stagnál a tegnapi magára találást követően. A rövid periódusú indikátorok alapján az valószínűsíthető, hogy a negatív tartományban zárnak az indexek a mai napon.

Rallyztak a tőzsdék

Európában tegnap is kitartott a jó hangulat. A FTSE100 1,1%-ot, a DAX és Euro Stoxx 50 pedig egyaránt 2%-ot emelkedett.


A bikák domináltak az Egyesült Államokban is, az energia és a technológiai szektor teljesített a legjobban. Az S&P 500 1,5%-os pluszban zárt, a Dow Jones 1,1%-ot, a Nasdaq pedig 2,3%-ot emelkedett.


Ázsia vegyesen teljesít ma reggel, a Nikkei 0,1%-ot, a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett, a CSI300 viszont 0,3%-ot csökkent.

Veszélyben a Twitter felvásárlása?

Elon Musk vitája a Twitterrel a robot felhasználók kapcsán tovább kíséri a megbeszéléseket, és a Washington Post szerint komoly veszélybe sodorhatja az alkut. Musknak kétségei vannak afelől, hogy a cég pontosan jelenti-e a közösségi hálózaton jelenlévő a spam „botok” számát. A cég állítja, hogy ilyen robotok a felhasználók kevesebb, mint 5%-át teszik ki, ám Musk csapata szerint a Twitter nem tudja alátámasztani ezeket az adatokat. Musk azzal fenyeget, hogy kihátrál a 44 milliárd dolláros üzletből, amíg megerősítést nem kap a tényleges arányról. A cég szóvivője szerint ők továbbra is minden információt megosztva működnek együtt, hiszen a tranzakció sikeres lebonyolítása az ő és részvényeseik érdeke is. A hírre a Twitter árfolyama 4%-kal csökkent.

Nincs könnyű helyzetben a GameStop

Kirúgták Mike Recupero-t, a GameStop pénzügyi igazgatóját, de a cég további elbocsátásokra is kényszerül. A GameStop nincs jó helyzetben, ugyanis a fizikai formában megvehető játékok iránti kereslet egyre gyorsabb ütemben csökken. Recupero helyét Diana Jajeh számviteli igazgató veszi át. A részvény 5,6%-os esésben van az időközi kereskedés folyamán.

Törlések a Lufthansánál is

Jövő heti járatainak ötödét törölheti a Lufthansa a kialakult munkaerőhiány miatt, írja a Bloomberg. A cég célja egy olyan menetrend kialakítása, amit a jelenlegi létszámmal is tartani tudnak.

Csökkentés a Stellantisnál

A szakszervezetekkel való megegyezést követően 1820 munkavállalójától válik meg a Stellantis Olaszországban a Reuters értesülése alapján. Az autógyártó konglomerátumnak körülbelül 49 ezer munkavállalója van a „csizmaországban”, közülük korábban csak 700-at terveztek elbocsátani.

Újratárgyalják a BASF 60 millió dolláros ügyét

Újratárgyalják a BASF és a Monsanto ügyét a dikamba gyomirtó miatt, ami jelentős károkat okozott egy farmer barackosaiban. Az eredetileg összesen 250 millió dolláros kártérítést a bíróság még 2020 novemberében csökkentette 60 millióra, azonban ez az összeg továbbra is az említett cégek feje fölött lebeg.

Odalépett az MNB

Óriási napon belüli fordulatokat mutatott tegnap az EURHUF, a devizapár 402,7 és 415,6 között mozgott. A nap végére nyugodott meg a piac, és 402,7-en zárt a kurzus. Az MNB tegnapi 200 bázispontos rendkívüli kamatemelése önmagában nem volt elég, igazi fordulatot a kormányzati bejelentések hoztak, melyekből kiderült, hogy a kormány az EU egyre több elvárásának hajlandó megfelelni a RRF alapokhoz való hozzáférés érdekében. Ma reggel valamivel 400 felett áll az EURHUF kurzusa, nyitás után lassú forintgyengülés indult meg. A reggel közzétett magas inflációs adatok folytatódó monetáris szigort sugallnak.

Közel a devizaparitás

A nemzetközi devizapiacon folytatódott a dollár erősödése, az EURUSD 1,016-on állt záráskor. Az Európa energiaellátása miatti aggodalmak maradtak a fókuszban, ami növeli a paritás elérésének valószínűségét. Ma a júniusi amerikai átfogó munkapiaci adatok mozgathatják meg jobban a kurzust.

Fordult a kocka, felerősödtek a kínálat szűkössége miatti félelmek

A WTI augusztusi határidős ára ma reggel 102,4 dollár volt, a Brent pedig 104,9 dollár körül mozgott. Tegnap nagyot rallyzott az olaj, mivel a kereslet csökkenése helyett inkább amiatt kezdett aggódni a piac, hogy nem lesz elegendő a kínálat. Az olajár ezzel együtt is több mint 5%-ot csökkent a héten, mivel a főbb gazdaságok szigorodó monetáris politikája gazdasági visszaeséssel fenyeget. A Fed két döntéshozója, Christopher Waller és James Bullard további 75 bázispontos emelés mellett foglalt állást ebben a hónapban az infláció megfékezése érdekében. Kazahsztán elnöke új tengeri olajvezetékek létesítését sürgeti, mivel az orosz bíróság felfüggesztette az egyik legfontosabb exportvezeték működését, miután felmerült, hogy több kazah olaj érkezhet Európába.

Nem mozdult ma az arany, de már negyedik hete esik

Lényegében nem változott az arany árfolyama az utóbbi 24 órában, ma reggel 1740 dollárt kellett fizetni egy unciáért. Közel 4%-ot kellene emelkednie a mai napon a kurzusnak ahhoz, hogy ne veszteséggel zárja ezt a hetet. Így kijelenthető, hogy sorozatban negyedik hetét zárja alacsonyabban az arany, mint ahogyan az előzőt. Ez egyébként április-májusban is előfordult, így nem nevezhető teljesen példa nélkülinek még az utóbbi hónapokban sem. A nemesfém ma reggeli szintje 9 havi mélypontjának közelében van, a Fed júniusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve után két jegybankár (Christopher Waller és James Bullard) is a nagyobb, 75 bázispontos emelés mellett tette le voksát. Az arany alapú ETF-ek 39 tonnával csökkentették arany eszközeiket az utóbbi hat kereskedési nap során, ami így az utóbbi négy hónap a legalacsonyabb szintjére esett. A magas kamatkörnyezetben továbbra is az amerikai dollár szolgál menedékeszközként, míg az aranyat a magas infláció támasztja.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben