Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lemondott Boris Johnson

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. július 8.   09:09

A vártnál kisebbet lépett a lengyel jegybank Tegnap lemondott miniszterelnöki posztjáról Boris Johnson, miután a teljes kormány támogatását elvesztette. Johnson ezzel pár nap híján három évig volt az Egyesült...

A vártnál kisebbet lépett a lengyel jegybank

Tegnap lemondott miniszterelnöki posztjáról Boris Johnson, miután a teljes kormány támogatását elvesztette. Johnson ezzel pár nap híján három évig volt az Egyesült Királyság miniszterelnöke. A Konzervatív Párt már elkezdte tervezni a választások kiírását, hogy megtalálják az ország következő vezetőjét, erről jövő héten várható konkrétabb információ. A párt vezetése szerint a következő brit miniszterelnök szeptemberben veheti birtokba a Downing Street-et.


Miután a magyar jegybank jelentősen, 200 bázisponttal emelte az irányadó kamatrátát, a lengyel kollégák is meglepetést okoztak, azonban ezzel ellentétes irányban. Az elemzők által várt 75 bázispont helyett mindössze 50 bázisponttal, 6,50%-ra emelték a lengyel alapkamatot. A központi bank lépése azt vetítheti elő, hogy az infláció letörése helyett a gazdasági visszaesés elkerülése kaphat nagyobb figyelmet. A jegybank a korábbi 1,9-4,1%-os éves GDP növekedési kilátásait 0,2-2,3%-ra rontotta az idei évet illetően.


Az AP hírei alapján ideiglenesen visszavehet a támadásokból Oroszország, hogy újrarendezzék soraikat egy ismételt, döntő támadás reményében. Vlagyimir Putyin tegnap azt nyilatkozta, hogy a csapatai „még nem is lendültek támadásba”, arra utalva, hogy az igazán komoly csapások még csak most várhatók.

Joe Biden a korábban bevezetett vámokat csökkentené

Tanácsadóival egyeztet ma Joe Biden amerikai elnök a kínai importra még Donald Trump elnöksége alatt kivetettt, nagyjából 300 milliárd dollár összértékű vám csökkentéséről, írja a Bloomberg. Biden célja ezzel az infláció enyhítése lenne, melyről korábban Janet Yellen pénzügyminiszter is nyilatkozott. Gina Raimondo külkereskedelmi miniszter szerint a tervezetnek van valóság alapja, azonban ő a fém és alumínium termékekre megtartaná a vámokat, ezzel védve az amerikai munkavállalókat és a külkereskedelmi mérleget. A kínai importtermékek jellemzően háztartási cikkek, így a lakosságnak – amely elsősorban a mindennapi fogyasztási cikkek, az üzemanyag és a lakhatás terén érzi a növekvő árak egyre fájóbb hatását – nem jelentene óriási felüdülést a mindennapokban. A Barclays szerint ezen vámok csökkentésének hatása csak „csepp lenne a tengerben”, számításaik szerint nagyjából 0,3 százalékponttal csökkentené az inflációt, ami májusban 8,6%-ra emelkedett év/év, míg a júniusi adatot 8,8%-ra várják.


Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja a nagyobb, 75 bázispontos emelés mellett tette le voksát az e havi kamatdöntő ülést illetően, melyet szerinte ideális esetben egy 50 bázispontos emelés követne szeptemberben. Waller úgy véli, hogy minél magasabb szintekre kell emelni az alapkamatot és ezt annyira gyorsan kell tenni, amennyire csak lehetséges. Waller szerint a recessziós félelmek túlzók, míg a PCE inflációs mutatót 2,5-3% közé kell lenyomni év végéig.


Tegnap kezdődött a G20 tagállamok külügyminisztereinek tanácskozása Balin, ahol elsősorban az ukrán-orosz konfliktusról értekeznek. A legnagyobb feszültségforrást a kínaiak, a háborús agresszor Oroszországhoz való egyre barátibb hozzáállása jelentheti, illetve a Tajvannal kapcsolatos törekvései.

Botladozik a japán gazdaság

A japán háztartások májusban három hónap óta először csökkentették kiadásaikat, ami azt jelzi, hogy a gazdasági fellendülés gyengébbnek bizonyul, mint korábban gondolták. A kiadások 1,9%-kal csökkentek áprilishoz képest és 0,5%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól, szemben az elemzők által prognosztizált 2,1%-os éves szintű növekedéssel.


Shinzo Abe volt japán miniszterelnököt eszméletlen állapotban szállították kórházba, miután mellkason lőtték egy kampányeseményen. A 67 éves politikus éppen beszédet tartott, amikor támadás érte. Az ázsiai országban ezen a hétvégén tartják a választást, aminek az esélyese Abe pártja, a jelenleg kormányon lévő Liberális Demokrata Párt.


A gyengébb jen hatására a hongkongi befektetők körében megnőtt a kereslet a japán ingatlanok iránt. Tokióban a vízparton fekvő luxuslakásokat vásárolják, a kisebb városokban pedig a kiadásra szánt stúdiólakások számítanak népszerű befektetésnek.


Nem egészen két nappal azután, hogy Peking bejelentette az oltási kötelezettség bevezetését, a hatóságok a lakosság ellenkezése miatt visszavonták az intézkedést. Sanghaj második napja számol be a koronavírusos esetek számának növekedéséről, ami felerősítette a félelmeket, hogy ismét szigorítások jöhetnek.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott ma reggel a fő amerikai és európai határidős piacokon is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben