Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Óriási volatilitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. július 6.   09:24

Mi lesz a mai Fed-jegyzőkönyv fő üzenete? Jelentős volatilitás jellemezte a tegnapi kereskedést az USA-ban. Az S&P 500 végül kis pluszban (+0,2%) fejezte be a napot annak ellenére, hogy napközben 2%-os mínuszban is volt az index. A befektetők nehezen...

Mi lesz a mai Fed-jegyzőkönyv fő üzenete?

Jelentős volatilitás jellemezte a tegnapi kereskedést az USA-ban. Az S&P 500 végül kis pluszban (+0,2%) fejezte be a napot annak ellenére, hogy napközben 2%-os mínuszban is volt az index. A befektetők nehezen találják meg az egyensúlyi helyzetet az inflációs és recessziós félelmek közepette. Az irányban a medve-hangulat látszik dominálni, a Deutsche Bank múlt heti felmérése alapján az S&P 500 index előbb fog 3.300 pontos szintre esni, minthogy a 4.500 pontos szintig ralizzon. Az index tegnap 3.831-en zárt. A kötvénypiacra is a nagy mozgások a leginkább jellemzőek, a BofA MOVE volatilitás mutatója a 2020 márciusa, a Covid-járvány kezdete óta nem volt ilyen magas.


A piac árgus szemekkel figyeli a legutóbbi Fed kamatdöntés jegyzőkönyvét. A ma este közzéteendő anyag jelzést adhat az e havi és a következő üléseken várható lépésekről is. A júliusi ülésen szinte biztosan 50 vagy 75 bázispontos szigorítást várhatunk a központi banktól. Jonathan Millar, a Barclays közgazdásza szerint a legfontosabb információ az lehet, hogy legutóbb milyen indikátorok alapján döntöttek a Fed tisztviselői a kamatemelés mértékéről, illetve az árstabilitás és a recesszió mérlegelési elvének arányáról is. Tegnap biztonságkeresés jellemezte a piacokat, a recessziós félelmek következtében a WTI több, mint 8%-kal került lejjebb (ma reggel 99 dollár egy hordó), míg az euró 20 éves mélypontjára esett a dollárral szemben (1,027-ig). A Goldman Sachs szerint az olaj eladás túlreagálás, és pusztán a gazdasági visszaesésétől való túlzott félelem által vezérelt lépés volt, ugyanis az elemzőik szerint az év második felében a mostaninál akár 2,3 millió hordóval is nőhet a napi olajkereslet.

Bajban Johnson

Nagy bajban van Boris Johnson, miután lemondott Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter is, akik elvesztették bizalmukat a miniszterelnökben. Helyükre Nadhim Zahawi, korábbi oktatási államtitkár, illetve Steve Barclay kerül. A YouGov felmérése szerint még a konzervatívok között is kétharmados többségben vannak, akik szerint Boris Johnsonnak le kellene mondania posztjáról. Ma a Kapcsolattartó Bizottság (Liaison Committee) előtt kell felelnie a kormányfőnek, miközben hatalma a már egyre inkább bizalmukat vesztő torik kezében lehet, akik újabb bizalmi szavazást indíthatnak ellene.


Emmanuel Macron is nyomás alatt van. A megnövekedett fogyasztási költségeket a francia elnök egy törvénytervezettel törné le, melyhez forrást a magyar kormányhoz hasonlóan az extra profit (windfall profit) megadóztatásával szerezne, többek között olaj- és gáz, valamint a közlekedési cégektől. A szélsőbalos pártok 25%-os ideiglenes adót vetnének ki a „szuperprofitot” szerző cégekre, például a TotalEnergies-re, az Engie-re vagy a CMA-CGM-re.


A korábban vártnál jóval kisebb lehet a visszaesés Oroszországban, főleg a megnövekvő olajárak és a kibocsátás következtében. A JPMorgan és a Citi szerint a várható GDP-visszaesés 3,5% környékén alakulhat.


Felzárkózhat a régiós társaihoz képest hátrányban lévő román jegybank a mai kamatdöntő ülésen, ahol a Bloomberg elemzői szerint 75 bázisponttal 4,5%-ra emelhetik az alapkamatot.

Még mindig a koronavírus…

A kínai benzin- és dízelkereslet a múlt hónapban a 2019. júniusi szint közel 90%-át érte el, miután a lezárások enyhültek. Az üzemanyag Kína olajfelhasználásának mintegy felét teszi ki. Sanghajban viszont ismét tömeges koronavírus-tesztelés zajlik, ami felerősíti az aggodalmakat, hogy a zéró covid politika miatt megint lezárhatják a pénzügyi központot.


Hongkongnak nem szabad feladnia a coviddal szemben folytatott küzdelmet, mondta a város új vezetője, John Lee, visszhangozva Kína álláspontját, miszerint a vírussal való „együttélés” nem opció.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, míg az európaiak pluszban voltak ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben