Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Aki a forintot bántja…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 5.   11:00

Erste kommentár Ma reggelre történelmi mélypont közelébe csökkent a forint árfolyama, azaz a történelmi csúcs közelébe emelkedett az EURHUF keresztárfolyam. Ha a régiós devizákhoz hasonlítjuk a...

Erste kommentár

Ma reggelre történelmi mélypont közelébe csökkent a forint árfolyama, azaz a történelmi csúcs közelébe emelkedett az EURHUF keresztárfolyam. Ha a régiós devizákhoz hasonlítjuk a magyar fizetőeszköz mozgását, akkor egyértelműen sajátos mozgást láthatunk. A forint önálló életet él. Miközben a kuna vagy a cseh korona szinte meg sem mozdult, a lengyel zloty is gyengült valamennyit, de a nagy vesztes megint a forint. Ebben több tényező is szerepet játszik. Az egyik az, hogy a földgáz ára emelkedik, ami elég komoly lyukat üt a költségvetésen, hiszen a 160-170 EUR/MWh körüli földgázárak elég magas költséggel járnak a rezsicsökkentett 20 EUR/MWh-hoz tartozó lakossági fölgázárak mellett. Ezen túlmenően azt láthatjuk, hogy pl. a három hónapos carry (kamatkülönbözet) a német állampapírhoz képest 6,68 százalékra csökkent, miközben az elmúlt hónapokban ez az érték 7 százalék körül volt, de júniusban előfordult a 7,4 százalék fölötti érték is. Azaz a kamatkülönbözet által biztosított stabilitás annak ellenére is csökkent, hogy a jegybank komoly, a vártnál nagyobb kamatemeléseket hajtott végre, ugyanis a német hozamok gyorsabban emelkedtek, mint a magyar szintek. Az látszik az infláció gyorsulása miatt is, hogy az MNB-nek tovább kell növelnie az irányadó kamatokat ahhoz, hogy fékezze az inflációt, s ez a forintot is stabilizálhatja, de ez a lépés valószínűleg odébb van. Azaz a forint elleni spekulánsok továbbra is szabadon „garázdálkodhatnak”!


Enyhe emelkedést láthatunk a DAX és a BUX indexben is ma reggel, de komolyabb elmozdulások nincsenek, az egyre inkább uborkaszezonba csúszó világban.

Vegyes hétkezdés

Tegnap erős nyitás után a nap végére elbizonytalanodtak az európai tőzsdék. Az FTSE100 0,9%-ot emelkedett, a DAX 0,3%-ot esett, az Euro Stoxx 50 pedig 0,1%-ot erősödött.


Amerikában a Függetlenség Napja miatt zárva tartottak a részvénypiacok.


Ázsiában mai is vegyes a kép. A Nikkei 1%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot emelkedett, a CSI 300 pedig 0,8%-ot esett.

A jelenlegi helyzetben nem olyan kelendő az ITA Airways

Csökkentették ajánlatukat az ITA Airways felvásárlására a potenciális vevők, ugyanis a gazdasági visszalassulás, valamint a koronavírus-fertőzések fokozatos növekedése bizonytalanságot okozott a cég értékelésében. A Lufthansa a korábbi 1 milliárd euróról 800-850 millió euró közé vágta vissza ajánlatát, míg a Certares 600-800 millióról 500-600 millióra. Az olasz kormány arra kérte a jelentkezőket, hogy a tavaly decemberi végi állapotokhoz viszonyítva tegyenek ajánlatot, azaz az omikron-hullám és az emelkedő nyersolaj árak kezdetéből induljanak ki.

A KKR lehet a Deutsche Telekom adótorony hálózatának legesélyesebb felvásárlója

A KKR által vezetett konzorcium a legesélyesebb versenyző a Deutsche Telekom kiterjedt adótorony hálózatának felvásárlására. A KKR, a Global Infrastructure Partners-szel és a Stonepeak-kel együtt tett ajánlata kedvezőbbnek tűnik, mint a Brookfield Asset Management és a spanyol Cellnex Telecom közös indítványa. A Telekom a héten dönthet arról, hogy melyik ajánlatot fogadja el, amely a szakértők szerint nagyjából 20 milliárd dolláros lehet.

9 milliárd eurós mentőövet kaphat az Uniper

Az Unipernek nyújtandó mentőcsomagról tárgyal a cég vezetése és a német kormány, mivel a háború miatt nagyon nehéz helyzetbe került a gázszolgáltató, amely a legnagyobb orosz gázbeszállító. A mentőcsomag akár 9 milliárd euró értékű is lehet, és többek között tartalmazni fog hitelt, részvényvásárlást, és engedélyt a költségek áthárítására a fogyasztók irányába.

Jelentősen nőtt a Gloster rendelésállománya

85 százalékkal új rekord értékre, 1,1 milliárd forintra emelkedett a Gloster rendelésállománya az idei második negyedévben, ami az új akvizícióknak is köszönhető. A rendelésállomány jelentős része szolgálatásokból vagy licencértékesítésből áll, azaz a jelenlegi ellátási lánc nehézségek nem fogják hátráltatni a megrendelések teljesítését. A rendelésállomány azt sugallja, hogy a társaság jó úton halad a tervei teljesítése felé.

Továbbra is 400 felett a forint

Hétfőn egy viszonylag eseménytelen napon is 400 felett maradt az EURHUF kurzusa, csak egy-egy alkalommal nézett be a lélektaninak tartott küszöb alá a jegyzés. A nyitó szinthez képest némi gyengüléssel 402 körül zárt az árfolyam tegnap. Ma nyitás óta gyengülést látunk, már 404 forint közelében van az euró egy egysége.

Az 1,04-et ostromolja az EURUSD

Az amerikai piacok zárva tartása miatt alacsonyabb forgalom mellett zajlott a kereskedés a nemzetközi devizapiacon. Ennek megfelelően egészen szűk sávban, 1,042-1,046 között mozgott az EURUSD jegyzése. Ma délelőtt a jelek szerint már a lélektani 1,04-et ostromolhatja az árfolyam.

Az erős kereslet magasan tartja az olaj árát

A WTI augusztusi határidős jegyzése 110 dollár, a Brent pedig 113,4 dollár volt ma reggel. Az olajár ismét növekedésbe kapcsolt, mivel az erős kereslet és a kínálati oldali problémák felülmúlták azokat az aggodalmakat, hogy az esetlegesen bekövetkező recesszió ártani fog a keresletnek. A legfrissebb fejlemények szerint a norvég tengeri munkások kedden sztrájkba kezdtek, ami az ország kitermelését várhatóan napi 130.000 hordóval, azaz mintegy 6,5%-kal csökkenti. A Citi elemzői szerint az olajár az év végére hordónként 65 dollárra, 2023 végére pedig 45 dollárra eshet vissza, ha a keresletet megbénító recesszió következik be, de jelenleg nem tartják valószínűnek ezt a forgatókönyvet.

Nem tud erősíteni az arany, kirajzolódott a halálkereszt

Csökkent az arany árfolyama, ma délelőtt 1803 dollárba kerül egy uncia a nemesfémből. Joe Biden elnök tervezi a korábban kivetett vámok enyhítését, aminek hűtő hatása lehet az inflációra, ezzel valamelyest gyengítve a már három hónapos esésben lévő arany erejét. A vám-tervezet akár már a héten konkretizálódhat, de a döntés még csúszhat. Egyes elemzők szerint, ha Bidenéknek sikerül csökkenteni az inflációt, az kisebb lépésekre ösztökélheti a Fed-et, ami segítene a nemesfémnek erősödni. Az 50 napos mozgóátlag közben a 200 napos alá került, ami klasszikus medvepiaci jel, nem véletlenül hívják halálkeresztnek. A héten hozza nyilvánosságra korábbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét a Fed, ami iránymutatást adhat a közeljövőben várható kamatemelések szempontjából.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben