Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Siralmas első félévet zárt a részvénypiac

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 1.   09:45

Erste kommentár Kimondottan mozgalmas, a részvénypiacok teljesítményét nézve viszont siralmas negyedéven vagyunk túl. Az ígéretes évkezdet gyorsan szertefoszlott. A Covid utáni újranyitás...

Erste kommentár

Kimondottan mozgalmas, a részvénypiacok teljesítményét nézve viszont siralmas negyedéven vagyunk túl. Az ígéretes évkezdet gyorsan szertefoszlott. A Covid utáni újranyitás évének ígérkezett az idei, ami az élet normalizálásán túl a jelentős növekedés reményével is kecsegtetett. Aztán gyorsan fordult a kocka, az orosz-ukrán háború kitörése teljes fordulatot jelentett. Előbb maga a háború ténye sokkolta az embereket és a befektetőket. Ezt követte a háború áttételes hatása, az elszálló energia- és élelmiszer árak, valamint az újabb törések az amúgy is rossz állapotban lévő ellátási láncokon. Ekkor felerősödtek az inflációs félelmek. Az elmúlt időszakban pedig már a recesszió, sőt a stagflációtól való félelem a legmeghatározóbb. Egyre több adat, hír és elemzés jelenik meg arról, hogy recesszióba fog fordulni a gazdaság.


Ilyen környezetben nem is meglepő, hogy rendkívül gyenge időszakon van túl a részvénypiac. Az első félévben az S&P500 21%-ot esett, amire utoljára 1970-ben volt példa. A Nasdaq 30%-ot zuhant, ezzel 2002 óta a leggyengébb teljesítményt mutatta fel, míg a Stoxx Europe 600 17%-ot esett, amire 2008-óta nem volt példa.

A félév utolsó napja is esést hozott

A főbb részvényindexek kivétel nélkül estek tegnap, ahogy a most lezárult első félévben is.


A DAX és az Euro Stoxx50 1,7%-ot, a FTSE100 2,0%-ot csökkent tegnap. Minden szektor csökkent, de leginkább a közmű és az ingatlan szektor, míg legkevésbé a kommunikációs szolgáltatók és az egészségügyi cégek.


A Dow 0,8%-ot, az S&P 0,9%-ot, a Nasdaq 1,3%-ot csökkent. Szektorok tekintetében itt legalább vegyes volt a kép, a közmű szektor és az ipar is enyhén emelkedni tudott. Leggyengébben az energetikai szektor teljesített.


Ázsiában is negatív volt a hangulat. A Nikkei 1,8%-kal, a Hang Seng és a CSI300 pedig 0,6%-kal került alacsonyabbra.

Gyenge negyedévet vár a Micron

Tegnap tőzsdezárás után tette közzé harmadik pénzügyi negyedévének adatait a Micron. A tech cég egy részvényre jutó nyeresége 2,59 dollár lett, ami jelentős javulás az egy évvel ezelőtti 1,88 dollárhoz képest, és a 2,45 dolláros várakozást is felülmúlta. A vállalat 8,64 milliárd dolláros bevétele 16%-os növekedést jelent éves szinten, és megegyezik a Bloomberg-konszenzussal. A következő negyedévben viszont csökkenő eredményre, részvényenként 1,43-1,83 dollár nyereségre és 6,8-7,6 milliárd dollár közötti bevételre számít a vállalat a kereslet csökkenése miatt. Ezek a számok jelentősen elmaradnak az elemzők 2,57 dolláros részvényenkénti nyereségre és 9,14 milliárdos bevételre vonatkozó várakozásától.

2025-ben már nem a Tesla lesz a sztár

A Bank of Amerika előrejelzése alapján 2025-ben már nem a Tesla lesz az amerikai elektromos autópiac vezetője. A bank elemzője szerint eddig könnyű dolga volt a Teslának, mert nem igazán volt komoly versenytársa a piacon, de a General Motors és a Ford előretörésével sokkal kompetitívebb lesz ez a szegmens, melyből az említett két gyártó hasíthatja ki a legnagyobb részesedést.

2,8 milliárd eurós leírás a Siemensnél

A Siemens bejelentette, hogy 2,8 milliárd eurós leírást hajt végre a Siemens Energy átértékeléséhez kapcsolódóan, melyben 35%-os tulajdonrésze van. Ennek oka, hogy a szélkerekeket gyártó leányvállalat eredménytermelő képessége és így értéke is csökkent. A megnövekedett energiaárak miatt megugró gyártási költségeket ugyanis nem képesek a fogyasztókra áthárítani.

Megerősítették az ALTEO hitelminősítését

A Scope Ratings elvégezte az ALTEO által 2019-ben és 2020-ban, az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében kibocsátott kötvényekre vonatkozó hitelminősítés éves felülvizsgálatát. Ennek eredményeképpen megerősítették a kötvények BBB- minősítését, ami négy fokozattal jobb, mint az MNB által elvárt minimum. A hitelminősítő ugyancsak megerősítette az ALTEO, mint kibocsátó BB+/stabil minősítését, valamint rövid lejáratú adósságainak S-3 minősítését is. Emellett a hitelminősítő több ponton is ESG szempontból pozitívan értékelte a társaság üzleti modelljét.

Eddig tartott a forint erősödése

Tegnap nemcsak megtorpant a forint erősödése, de gyengülést tapasztalhattunk, 396 fölött zárt a kurzus. Ennek egy jelentős része a dollár szárnyalásának tudható be. Az MNB e heti szigorításának hatása az árfolyamra elérte limitjét, jelentősebb felértékelődés csak az uniós pénzek beáramlásával, valamint a háború enyhülésével következhet be. Ezzel együtt ma délelőtt még gyengébb szinteken, 398 felett jár a jegyzés.

Eurózóna-infláció a fókuszban

A nemzetközi devizapiacon tegnap a várakozásokat meghaladó adat érkezett több Eurózóna tagországból is. Ennek ellenére – vélhetően egy erős amerikai PCE-adat reményében – a dollár tudott erősödni és 1,04 alá is került az árfolyam. Ezzel együtt a személyi fogyasztások árindexében stagnált az éves index, elmaradva a várttól, így ezután visszafordult a kurzus. Mindemellett ma reggel ismét a dolláré a főszerep. Pénteken délelőtt a teljes valutaövezetre vonatkozó, júniusi inflációs adat mozgathatja meg a piacokat.

Recessziós félelmek miatt esik az olaj

A WTI augusztusi határidős jegyzése ma reggel hordónként 105,6 dollár, a Brent pedig 109,1 körül mozgott, így a harmadik egymást követő hetet zárhatják csökkenéssel, mivel a piac attól tart, hogy egy esetleges recesszió visszafogja az energia iránti keresletet. Az ár annak ellenére esik, hogy az olajpiac továbbra is nagyon feszes. Csütörtökön az OPEC+ kétnapos ülés után megállapodott abban, hogy kitart a stratégiája mellett, miszerint júliusban és augusztusban napi 648 ezer hordóval növeli a kitermelést. Joe Biden amerikai elnök ebben a hónapban a Közel-Keletre utazik, hogy Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket a kínálat további növelésére ösztönözze, de a hét eleji jelentések szerint a két fő termelő elérte, vagy nagyon közel van a kapacitáskorlátokhoz.

A kamatemelések gyengítik az aranyat

Az arany ma reggel unciánként 1800 dollár alá gyengült, mivel az erős dollár továbbra is visszafogta az arany iránti keresletet. A Fed döntéshozói a héten jelezték, hogy határozottan elkötelezettek az infláció lefaragása mellett, még a recesszió veszélye mellett is, így a kereskedők arra számítanak, hogy júliusban újabb 75 bázispontos emelés következik. Bár az aranyat széles körben az infláció és a gazdasági bizonytalanságok elleni fedezeti eszköznek tekintik, a magasabb kamatlábak növelik a hozamot nem termelő aranyrudak tartásának alternatív költségét.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben