Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az infláció destruktív oldala

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 30.   10:26

Erste kommentár A vezető jegybankárok mindegyike (Christine Lagarde, Jerome Powell és Andrew Bailey is) a monetáris politikai fordulatot hangsúlyozta az EKB portugáliai forumán. A jegybankárok szerint vége az alacsony inflációs...

Erste kommentár

A vezető jegybankárok mindegyike (Christine Lagarde, Jerome Powell és Andrew Bailey is) a monetáris politikai fordulatot hangsúlyozta az EKB portugáliai forumán. A jegybankárok szerint vége az alacsony inflációs környezetnek, ami az elmúlt években meghatározta a monetáris politikát, és ami lehetővé tette a kamatok alacsonyan tartását. A megváltozott környezet rezsimváltást, a teljes gondolkodásmód megváltoztatását kényszeríti ki. A témát a Fed elnöke fejtette ki bővebben, aki szerint vége a globalizáció inflációt csökkentő hatásának, sőt épp az ellenkezője, de-globalizáció, a termelés visszatelepítése várható az alacsonyabb hatékonyság és költségnövekedés ellenére is. A jelenleg tapasztalt magas infláció az inflációs várakozások emelkedésén keresztül ön-beteljesítő jóslatként a jövőre nézve is magasan tarthatja az inflációt.


Az infláció destruktív hatása itthon is egyre több területen érezhető. A költségoldal növekedése olyan kínálati árakat okoz, amit a fogyasztók már nem tudnak vagy nem hajlandók megfizetni, így egyes cégek tevékenységük megszüntetésére kényszerülnek. Ebből is látszik, hogy nem a magas kereslet, hanem a költségnövekedés hajtja felfelé az inflációt. Év elején főleg a budapesti éttermek bezárásáról lehetett hallani a fenti okok miatt, majd következtek a cukrászdák, most pedig a nyomtatott gazdasági magazinokat érte utol a végzet az emelkedő energia- és papírárak miatt, bár az online tartalmak trendszerű előre törése sem kedvezett nekik. Holnaptól a Figyelő és a Világgazdaság sem jelenik meg nyomtatott formában, bár online továbbra is elérhető lesz. Pedig az 1969 óta folyamatosan megjelenő, évtizedekig meghatározó jellegzetes színéről csak zöld újságként emlegetett Világgazdaság fontos támpontja volt a magyar befektetőknek. Ezzel valószínűleg az utolsó magyar gazdasági napilaptól is búcsúzni kényszerülünk.

Stabil Amerika, lejtmenet Európában

Főként a magas spanyol infláció és csak a szabályozói okok miatt csökkenő német infláció okozott aggodalmat tegnap az európai befektetők körében. A FTSE100 0,2%-ot, az Euro Stoxx50 1%-ot, a DAX 1,7%-ot csökkent. Főként az IT és az ingatlan szektor csökkent, miközben az egészségügyi, az energetikai és az alapvető fogyasztási cikkek szektora emelkedni tudott.


Amerikában nem voltak jelentősebb mozgások, a Dow 0,3%-ot emelkedett, míg az S&P és a Nasdaq lényegében stagnált. A defenzív szektorok (egészségügy, alapvető fogyasztási cikkek) emelkedtek, míg a legnagyobb csökkenést az energiaszektor szenvedte el.


Ázsiában ma reggel a CSI300 2,0%-ot emelkedett, míg a Nikkei 1,5%-ot, a Hang Seng pedig 0,3%-ot csökkent.

Ismét elhalasztotta közgyűlését a Spirit Airlines

Július 8-án fogja megtartani az eredetileg június 10-re tervezett, majd mára csúsztatott közgyűlését a Spirit Airlines. Ezen eredetileg a Frontier felvásárlási ajánlatáról szavazhattak volna a részvényesek. Tovább folyik viszont a licit a fapados légitársaságért, így a vezetőség most a legfrissebb JetBlue ajánlatot szeretné megvitatni. A több elemző és a JetBlue vezérigazgatója szerint is azért napolták el a szavazást, mert egyértelmű, hogy a részvényesek nem tartják előnyösebbnek a Frontier ajánlatát, így jó eséllyel nemmel szavaztak volna.

Óriási megrendelést kap a Pfizer

105 millió adag vakcinát rendelt az Egyesült Államok a Pfizer-től, és a szerződés további 195 millió adag lehívására is lehetőséget ad a kormánynak. Ez 3,2 milliárd dolláros bevételt jelent a gyógyszeripari vállalat számára.

Érkeznek a Samsung új generációs chipjei

A Samsung megkezdte a 3 nanométeres chipek tömeggyártását, amelyek nagyobb teljesítményűek és hatékonyabbak, mint elődei. A cég ezzel megelőzte a rivális Taiwan Semiconductort, és fontos mérföldkőhöz érkezett a világ legfejlettebb chipjeinek gyártásáért folytatott versenyben. A Samsung 3 nanométeres chipjei a vállalat szerint akár 45%-kal csökkentik az energiafogyasztást és 23%-kal javítják a teljesítményt az 5 nanométeres chipekhez képest.

Közzétette a tervezett beruházás pénzügyi részleteit a Waberer’s

A Waberer’s közzétette a már korábban bejelentett tervezett projektek és az azokhoz kapcsolódó állami támogatások lehetséges összegét. A nyújtható, lehetséges legmagasabb támogatás összege – a kormány támogató döntése esetén – 6,1 milliárd forint a raktárlogisztikai központ fejlesztéséhez és 390 millió forint a regionális szolgáltató központ fejlesztéséhez. A fenti két beruházás együttes értéke legalább 19 milliárd forint, így a támogatás összege nagyjából a projekt értékének harmadát érheti el.

Továbbra is lendületben a forint

Szerdán tovább folytatódott a forint erősödése. Az MNB-től kapott lendület mellett ebben az is közrejátszhatott, hogy egyre több kormányzati megszólalás a küszöbön álló megállapodásról beszél. Ma reggel már 394 körül folyik a kereskedés az euró ellenében. Az MNB ma délelőtt 50 bázispontos emeléssel összezárta az egyhetes betéti rátát és az alapkamatot.

Ma az amerikai PCE-infláció lesz a célkeresztben, továbbra is rendkívül erős szinten a dollár

A nemzetközi devizapiacon némi hullámvasutat követően a német inflációs adat hozott szembetűnő változást. A vártnál mérsékeltebb index miatt távolabb került az EKB 50 pontos júliusi szigorítása és a korábbi 25 bázispontos emelés felé látszik billenteni a mérleget. Ez az euró gyengülését hozta, az EURUSD kurzusa 1,047-nél zárta a napot. Ma az amerikai PCE-inflációra figyel a piac.

Negatív hónapot zárhat az olaj

A WTI augusztusi határidős jegyzése ma reggel 109,2 dollár volt hordónként, a Brent pedig 115,1 dollár. Az olajár november óta az első havi csökkenés felé tart, mivel a központi bankok agresszív fellépése miatt a gazdasági lassulással kapcsolatos félelmek rányomták bélyegüket az olajpiacokra. Az elemzők az amerikai benzin iránti kereslet gyengülésére utaló jelekre hívták fel a figyelmet, mivel a rekord közeli árak valószínűleg visszaszorítják a fogyasztást. A leszállított benzin négyhetes mozgóátlaga napi 9 millió hordó alá esett, ami mintegy 600 ezer hordóval kevesebb a szezonálisan jellemző szintnél - mutatták az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatalának adatai. Az kőolaj jegyzése mintegy 45%-kal emelkedett idén a világgazdasági fellendülés és az orosz-ukrán háború hatásai miatt. Az OPEC+ szerdán kezdte meg kétnapos ülését, és a források szerint kevés esély van arra, hogy növeljék az olajkínálatot.

Magasabb kamatemelési várakozások után csökken az arany, sorozatban a harmadik hónapot zárhatja alacsonyabban a kurzus

1817 dollárba kerül a hónap utolsó napjának reggelén egy uncia arany, ezzel nagy valószínűséggel sorozatban a harmadik havi mínusz vár a nemesfémre. Tegnaphoz képest valamelyest gyengült a kurzus, ugyanis az EKB tegnapi panel beszélgetésén az alacsony inflációs korszak végéről értekeztek a jegybankárok, ami növelte a kamatemelési várakozásokat. A Fed clevelandi elnöke jövőre már 4 százalékos alapkamatról beszélt. Ez ugyan növeli a recessziós félelmeket is, azonban most a magas kamatkörnyezet híre dominál az arany kereskedésében. Tegnap a korábbinál még gyengébb végleges GDP adat (évesített 1,6%-os lassulás negyedév/negyedév) hatására átmenetileg 1830 dollár fölé ugrott a kurzus, ahonnan gyorsan lefordult. A szakértők szerint a nagyobb leértékelődéstől a recessziós félelmek okozta bizonytalanság menti meg az aranyat.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben