Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Powell szerint búcsút inthetnek az alacsony inflációnak

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. június 30.   09:23

A medvepiac és az optimista elemzők Jerome Powell Fed elnök szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a magas inflációs környezet velünk marad, melynek következtében az utóbbi 20 év „jegybanki nagykönyvét” ki...

A medvepiac és az optimista elemzők

Jerome Powell Fed elnök szerint egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a magas inflációs környezet velünk marad, melynek következtében az utóbbi 20 év „jegybanki nagykönyvét” ki lehet hajítani a kukába. Angol kollégája, Andrew Bailey hozzátette, hogy míg az utóbbi évtizedekben a túl alacsony inflációval kellett megküzdeni, addig most a pandémia és a háborús konfliktus okozta ellátás fennakadások miatt bekövetkező árnövekedést kell valahogyan letörni. Mindez az EKB panel beszélgetésén hangzott el, ahol az európai jegybankárok mellett a brit és amerikai döntéshozók is részt vettek.


Az elemzők sosem hagynak fel optimista szemléletükkel – értekezik a Bloomberg cikkében Lu Wang és Jessica Menton. Annak ellenére, hogy mekkora esést láthattunk idén, és 40 éves szinten van az infláció, illetve lassan 40-50%-os eséllyel látnak recessziót a következő 12 hónapban, a „Wall street elemzői” továbbra is rendkívül optimista növekedési becsléseket adnak a különböző részvények kapcsán. A korábbi nagy medvepiacok idején is előfordult, hogy két-, vagy akár háromszoros célárral lehetett piaci konszenzusokat találni olyan részvényekről, melyek egyértelműen a lejtőn voltak. A Russell 1000 index célárakból származtatott átlagos növekedési potenciálja közelíti a 40%-ot, ami csak a jelentősnek nevezhető medvepiacok idején volt jellemző. A cikk szerint az elemzők derűlátása az önhittségből, a hiba be nem ismeréséből és az intézményi csoportos gondolkodásból fakad, melyben most közrejátszik az is, hogy a koronavírus berobbanása utáni zuhanásból nagyon gyorsan visszapattantak a piacok.


A Biden adminisztráció gazdasági csomagjában lévő adótervezetek csökkentésén dolgoznak a demokraták, hogy azt a nyugat-virginiai szenátor, Joe Manchin is elfogadja, ami kulcsfontosságú lenne az 50-50-es szenátusban a többség megszerzéséhez. Az értekezés vélhetően az adók minimum szintjéről folyhat, melyet valószínűleg valamelyest csökkenteni kellene ahhoz, hogy átmenjen a várhatóan ezer milliárd dollár méretű tervezet. Tavaly még 2 ezer milliárd dollárnál is nagyobb gazdaságélénkítő csomagot szeretett volna elfogadtatni Joe Biden (Build Back Better). A fent említett adótervezetnek azonban mindössze csak a fele lenne beépítve a költségvetésbe, ezzel az eredeti BBB-tervnek nagyjából csak egynegyedét lehetne megvalósítani, míg a többletbevétel másik fele a deficit csökkentésére menne el.

Recesszióba csúszhat Európa

A Morgan Stanley várakozásai szerint az Eurózóna a negyedik negyedévben már enyhe recesszióba süllyedhet, ami két negyedévig tarthat. A növekedés a jövő év második negyedévében indulhat újra. Az elemzőház az energiapiac romló helyzetével indokolta a kilátások rontását.


Tegnap Christine Lagarde a sintrai konferencián az infláció tartósságáról beszélt, ami monetáris politikai rezsimváltást jelenthet. Ez jelentős fordulatot jelent az EKB szemléletében, hiszen néhány hónapja még folyamatosan az infláció átmenetiségét mantrázta. Az elmúlt évtized alacsony inflációs környezetét követően fel kell készülni a tartósan magasabb inflációra, ami véleményünk szerint többek között magasabb hosszú hozamszintet fog indokolni.


Júniusban a vártnál nagyobbat ugrott az infláció Spanyolországban. A harmonizált inflációs mutató a korábbi 8,5%-ról az előzetes adatok alapján 10%-ra emelkedett, jócskán meghaladva a 8,7%-os piaci várakozást. A maginfláció is tovább emelkedett, 4,9%-ról 5,5%-ra.


Németországban ugyanakkor 7,9%-ról 7,6%-ra lassult az infláció. Bár még csak előzetes adatok jelentek meg, de a csökkenés valószínűleg a kormányzati intézkedések eredménye, például az üzemanyagot terhelő adók átmeneti csökkentése, vagy a kedvezményes, 9 eurós tömegközlekedési bérlet bevezetése. Vagyis az infláció csökkenése itt nem feltétlenül tükrözi a mögöttes folyamatokat.

Kína kezdi kiheverni a koronavírust

A kínai gazdaság júniusban a javulás további jeleit mutatta. A kompozit beszerzési menedzser index 13 hónapos csúcsra, 54,1-re emelkedett az előző havi 48,4-ről. Mind a feldolgozóipari tevékenység, mind a szolgáltatási szektor négy hónap óta először nőtt, miután a Covid-korlátozások enyhültek a főbb városokban, köztük Sanghajban és Pekingben. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index 50,2-re emelkedett a májusi 49,6-ról, a szolgáltatási index 54,7-re emelkedett az előző havi 47,8 után.


Japánban az ipari termelés havi szinten 7,2%-kal csökkent májusban szemben a 0,3%-os piaci konszenzussal, és az egy hónappal korábbi 1,5%-os visszaesés után. Ez volt a legnagyobb ütemű csökkenés 2020 májusa óta. Éves szinten 2,8 százalékos volt a visszaesés májusban az áprilisi 1,7 százalékos csökkenés után.


Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán vezetői szerdán aggodalmukat fejezték ki az észak-koreai rakétakísérletek miatt, és közölték, hogy szorosabban együttműködnek a Phenjan által jelentett fenyegetés kezelése érdekében. Észak-Korea idén példátlan ütemben hajtott végre rakétakísérleteket, és egyesek szerint újabb nukleáris kísérletre készül.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben