Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem fizettek az oroszok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. június 27.   09:36

Csőd Az orosz állam a 30 napos türelmi időszak végéig, vasárnapig sem teljesítette a 100 millió dolláros kamatfizetést, ami eredetileg május 26.-án lett volna esedékes. Így 1918-at követően ismét...

Csőd

Az orosz állam a 30 napos türelmi időszak végéig, vasárnapig sem teljesítette a 100 millió dolláros kamatfizetést, ami eredetileg május 26.-án lett volna esedékes. Így 1918-at követően ismét csődesemény következett be Oroszországban. Ennek formai megállapítására a következő napokban kerülhet sor, és a kötvényesek 25%-a állapíthatja meg. Alternatívát jelenthet, ha valamiféle egyezségre próbálnak jutni az orosz állammal az átütemezésről. Az orosz államcsőd további leírásokat okozhat az orosz kitettséggel rendelkező európai bankoknál.


A vártnál jobban csökkentek a pénteken megjelent német gazdasági hangulatindex, az IFO index értékei.

Újabb globális fejlesztési tervvel állt elő az USA

A Reuters értesülései szerint a G7 tagjai megegyeztek a „Partnership for Global Infrastructure and Investment” nevű amerikai tervezetről, amit a kínai „Egy Övezet Egy Út” program ellenében alkottak meg. Miután az amerikai elnök „Build Back Better World” programja tavaly támogatás hiányában kudarcot vallott, főleg az európai hatalmak körében, a Biden-adminisztráció az új programmal állt a G7 élé. A friss projekt keretén belül 600 milliárd dollár értékben támogatnák a közép és alacsony bevétellel rendelkező országokban az infrastruktúra fejlesztést a következő öt évben. A hírek szerint az Egyesült Államok 200 milliárd dollárral járulna hozzá a programhoz, melynek állami, illetve magánszektori megoszlása még kérdéses.


A közelében sincs a nagy válságokkor látott szintnek a Globális Félelem Index (VIX-index). Ugyan az amerikai (és globális) részvénypiac jelentős esésen van túl az idei évben (az S&P 500 index 18%-kal értékelődött le az év eleji nyitó értékéhez képest), a mutató még a negyvenes értéket sem érte el, melyre a szakértők a félelem jelenként szoktak hivatkozni. A jelenlegi adatok alapján a mostani időszak leginkább a dot-com lufi kipukkanása utáni évekhez hasonlít, amikor nem voltak nagyon meredek esések a részvénypiacon, de a mostanihoz hasonlóan egy hosszabb leértékelődés jellemezte a részvényeket.


A koreai és a japán vezetőkkel tart hármas találkozót szerdán Joe Biden elnök, várhatóan az országok nemzeti biztonságáról.


Az EU fő diplomatájának, Josep Borrellnek a nyilatkozata alapján a héten kezdődnek meg az egyeztetések az USA és Irán között a 2015-ös nukleáris egyezség felélesztéséről.

Júniusban erősödött a kínai gazdaság

A kínai ipari cégek nyeresége 2022 májusában 6,5%-kal csökkent éves összehasonlításban az áprilisi 8,5%-os csökkenés után, ami a második egymást követő hónapban jelentett visszaesést.


Júniusban már javulást mutatott a kínai gazdaság a Covid-korlátozások fokozatos enyhítése miatt, bár a fellendülés továbbra is visszafogott. A Bloomberg nyolc indikátor alapján számolt összesített indexének értéke két egymást követő hónap romlása után visszatért a semleges szintre.


Kína nehezen fogja teljesíteni az 5,5%-os GDP növekedési célját idén, mondta Wang Yiming, a jegybank monetáris tanácsának tagja. Peking fontolóra veheti, hogy a gazdaságot speciális kötvények bevezetésével próbálja fellendíteni. A kínai járványellenes államkötvények olyan egyedi finanszírozási eszközök, amelyek nem számítanak bele az ország költségvetési hiányába.


Kína Indonéziával, Malajziával, Hongkonggal, Szingapúrral és Chilével közösen jüan-tartalékalapot hoz létre, hogy a piaci volatilitás időszakaiban likviditást biztosítson a részt vevő országok gazdaságának. Amikor likviditásra van szükségük, a részt vevő központi bankok nemcsak a hozzájárulásuk mértékéig vehetik igénybe, hanem további finanszírozáshoz is hozzáférhetnek. A megállapodás Peking legújabb lépése a kínai valuta nemzetközivé tételének előmozdítására, alternatívaként az amerikai dollár által uralt globális pénzügyi rendszer számára.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben