Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Öt-tíz év múlva már Oroszország fog könyörögni Európának, hogy vásároljon tőle földgázt

PODCAST
PODCAST2022. június 22.   16:21

Komoly politikai szándék húzódik meg amögött, hogy a Gazprom jelentősen csökkentette a Nyugat-Európába irányuló földgázszállításait. A német gazdasági miniszter, Robert Habeck szerint Oroszország fegyverként használja az energiát, és rövidtávon sikeresen zsarolhatja vele a kontinenst – tette hozzá az Erste Befektetési Zrt. gáz- és olajipari elemzője. Hosszabb távon viszont Európa jöhet ki győztesen a helyzetből.

Jelenleg Oroszország, piaci monopol helyzetét kihasználva, jelentős hatással bír az európai földgáz árára. Amely nagyon magas szinteken áll, így hiába csökken az Európába irányuló orosz export, ez a bevételeken nem annyira látszódik meg. Pletser Tamás szerint viszont a hosszabb távú sikeres uniós diverzifikáció miatt már Oroszország kerülhet rosszabb helyzetbe, és könyöröghet Európának, hogy vásároljon tőle földgázt.

Addig viszont akár ipari kapacitások csökkentésére, különböző energiaspórolási lépésekre lehet szükség Európában, akár a lakosság részéről is. Ezt már a német és a holland kormány is beismerte. Jelenleg 53-54 százalékos töltöttségen vannak az európai földgáztárolók, ahhoz, hogy a téli fűtési szezonban ne legyenek gondok, 90 százalékra kellene megemelni ezt a szintet – tette hozzá Pletser Tamás.

Az Erste Befektetési Zrt. gáz-és olajipari elemzője arról is beszélt, hogy remélhetőleg tényleg csak egy hétig fog tartani a Török Áramlat gázvezeték karbantartása, ami miatt jelentős földgázszállítási tételek nem érkeznek be Magyarországra. Ellátási gondokat ez biztosan nem okoz majd, ugyanakkor mivel egy integrált európai fölgázpiacról beszélünk, ha Nyugat-Európa kevesebb orosz energiahordozóhoz jut, az a magyar árakat is megdobja.

A beszélgetés első felében az Erste Befektetési Zrt. stratégája, Miró József volt a vendég a Reggeli Monitorban, akit az egyre növekvő recessziós félelmekről kérdeztünk.

Az interjúban szóba került még, hogy:

  • másként kezelnék-e most az európai országok a koronavírus-járványt, mint tették azt két évvel ezelőtt?
  • elérkezett a vírus előtt még jellemző just-in-time rendszer halála?
  • mennyire számít most prioritásnak a hazai, makói földgázmezők kitermelésének felpörgetése?

Az első részben az Erste Befektetési Zrt. stratégáját, Miró Józsefet, majd az Erste Befektetési Zrt. gáz-és oljaipari elemzőjét, Pletser Tamást kérdeztük.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben