Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szabadság!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 20.   10:23

Erste kommentár Míg itthon kitört a vakáció, addig az USA-ban ma ünneplik az északiak győzelmét a déliek felett és a rabszolgaság eltörlését. Vagyis ez a másik szabadság, vagy függetlenség...

Erste kommentár

Míg itthon kitört a vakáció, addig az USA-ban ma ünneplik az északiak győzelmét a déliek felett és a rabszolgaság eltörlését. Vagyis ez a másik szabadság, vagy függetlenség napja. Így ma nincs kereskedés az USA-ban, és egy picit elárvultak az európai piacok, közül a magyar is. Ez mind a mozgásokon, mind a forgalmon meglátszik. Hiszen ma reggel a szokásosnál jóval alacsonyabb forgalommal kereskednek a hazai tőzsdén, és az elmozdulások sem jelentősek.


Mindeközben a hosszú hozamok megnyugodtak. A lokális csúcsokat követően pl. az amerikai 10 éves hozamszint péntekre a 3,5 százalék körüli szintről 3,2 százalék közelébe esett. Ugyanakkor az európai 1,9 százalék környékéről mostanra 1,66 százalékra csökkent, miközben a hazai ráta is lejjebb ereszkedett picit, 8,56 százalékról 8,45 százalékra. Látszik, hogy továbbra is mi vagyunk a gyenge láncszem, hiszen relatíve nálunk a legkisebb a csökkenés. S ha ez nem lenne elég, a váratlan 50 bázispontos effektív kamatráta emelés sem segített. Legalábbis olyan értelemben, hogy inkább csak stabilizálni segített a forint árfolyamát. A befektetők továbbra is szkeptikusak a költségvetés és a külső egyensúlyi mutatók tekintetében, hiszen megint azzal a jelenséggel találkozhatunk – legalábbis a főbb költségvetési számok tekintetében –, hogy továbbra is egyszerre fékezünk és nyomjuk a gázpedált. Csak most mind a kettőt a fiskális oldal csinálja. Gondolunk itt pl. a lakhatási kiadások jelentős növekedésére jövőre. Mindenesetre az infláció segít is a költségvetésen, hiszen a fogyasztás növekedés, a magas infláció komoly bevételt is generál a költségvetés számára. Az viszont látszik, hogy a kormány nem tervez lemondani a rezsicsökkentésről, azaz az ehhez köthető alap megmarad az előrejelzési horizonton (2026). Ugyanakkor az extraprofit adók egy jelentős része – a költségvetés alapján – kivezetésére kerül. A tőzsdei cégek, a MOL, az OTP és a Magyar Telekom esetében a főbb adónemek a tervek szerint tényleg kivezetésre kerülnek, vagy jelentősen csökkentik azokat. Ennek igazándiból lehetne is örülni, de valahogy mégsem akaródzik megtennie ezt a piacnak. Mivel szerintünk a MOL és az OTP esetében igazándiból az adók el nem törlésének hatásánál is több beépült az árba, ezért előbb vagy utóbb, mégis kellene örülni ennek egy picit.


A DAX és a BUX is óvatos emelkedést produkál ma reggel.

Nagyot esett pénteken az energia szektor

Pénteken az európai részvénypiacokon nem volt egyértelmű az irány. A FTSE100 0,4%-ot csökkent, míg az Euro SToxx50 0,3%-ot, a DAX pedig 0,7%-ot emelkedett. A szektorok többsége emelkedett, csak a nyersanyag és az energia szektor esett, utóbbi közel 5%-ot.


Amerikában az S&P 0,2%-ot, a Nasdaq 0,4%-ot emelkedett, viszont a Dow 0,1%-ot csökkent. A tengerentúlon is emelkedett a szektorok többsége, de főként a fogyasztási cikkek gyártói. Az energiaszektor viszont itt is jelentős, 6%-os esést szenvedett el. Az USA-ban ma nem lesz kereskedés.


Ázsiában inkább borúsan indult a hét. A Hang Seng 0,1%-ot, a Nikkei 1,2%-ot csökkent. Viszont a CSI300 0,5%-ot emelkedett.

OTP, MOL: Marad a tranzakciós illeték és a magasabb bányajáradék?!

  • A 2026-ig kiadott költségvetési terv szerint 2023 után is megmarad a 600 milliárd forintos rezsivédelmi alap.

  • Úgy tűnik, hogy 2023 után is megmarad a megemelt bányajáradék mintegy fele.

  • A tranzakciós illeték bevétele ugyanolyan magas szinten marad, mint 2023-ban, de a pénzintézeti többletadó jelentősen visszaesik 2023 után. Így a bankok rendkívüli adójának fokozatos kivezetésével a költségvetés úgy számol, ahogy azt megígérték.


Ez elsősorban a MOL-nak negatív, mivel úgy tűnik, hogy 2023 után is emelt bányajáradékot kell fizetni, másrészt ez az idei és jövő évi háromszorosnál alacsonyabb lesz. Jó hír, hogy a költségvetés 2023 után nem számol a bankadóval, az viszont enyhén negatív, hogy nem szűnik meg a tranzakciós illeték. Ennek egy része áthárítható ugyan az ügyfelekre, de egy része saját ügyletekből jön, így negatív hatással van az eredményre. Összességében nem várható jelentős részvényárfolyam-hatás a hírre, ugyanis ennél rosszabb esetet árazott be a piac.

A Magyar Telekom optikai hálózatot vásárol

A Magyar Telekom lehívta a Cecoin Kft. üzletrészére vonatkozó vételi opcióját, ami lehetőséget biztosít számára egy 110 ezer lefedési pontot elérő optikai hálózat 6,95 milliárd forintos vételáron történő megszerzésére. A Magyar Telekom 2014-ben kötött megállapodást optikai hálózat építésére, 2015-ben pedig annak 12 évre szóló lízingbe vételére. Ezen a hálózaton jelenleg 38 ezer ügyfelet szolgálnak ki. A tranzakció nyomán arányosan csökken a fizetendő lízingdíj. A hálózat mérete kb. ötöde a Magyar Telekom optikai hálózatának. A hír semleges.

Pert nyert a Bayer

Oregon államban nyert pert a Bayer. A bíróság döntése alapján nem a Roundup növényvédőszer okozott rákot egy férfinál. Az elmúlt egy évben sorozatban ez a negyedik olyan bírósági ítélet, ami a Bayer számára kedvező.

A BNP Paribas megveheti az ABN Amro-t

Pénteken kilőtt az ABN Amro árfolyama arra a hírre, hogy a BNP Paribas felvásárolhatja a holland bankot. A tranzakció kapcsán tárgyalásokat kezdtek a holland állammal is, mely 56,3%-os részesedéssel a bank többségi tulajdonosa. Az ABN Amro eladása ugyanakkor könnyen politikai téma lehet Hollandiában, miután az Air France KLM megállapodás sem úgy sült el, ahogy szerették volna, és a Shell is Londonba költöztette a központot, a nevéből pedig elhagyta a „Royal Dutch” megnevezést.

Nem tud feltámadni a forint

Pénteken is alulteljesítőnek bizonyult a forint. A múlt csütörtöki 50 bázispontos MNB kamatemelés pozitív hatásai gyorsan elenyésztek, és a hetet történelmi mélypontja közelében, 400-on zárta a forint az euróval szemben. Az előttünk álló hét legfontosabb kérdése, hogy dönt-e ismét soron kívüli kamatemelésről a jegybank a csütörtöki betéti tenderen, közvetlenül a jövő keddi havi kamatmeghatározó ülés előtt.

Mozgott az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon pénteken mintegy fél százalékos erősödést mutatott a dollár az euróval szemben, viszonylag volatilis, trend nélküli kereskedés mellett. A mai nyitásban némileg visszaerősödött az euró, az EURUSD kurzusa 1,053 jelenleg. A fókuszban a hét második felében esedékes európai konjunkturális adatok (PMI, német IFO), valamint Powell elnök szenátusi meghallgatása lesznek.

Nagyot esett az olaj pénteken

A Fed agresszív, inflációt mindenáron letörő kijelentéseire eséssel reagált az olaj, a WTI 116-ról 108 dollár közelébe esett pénteken, amivel 7 emelkedést hozó hét után csökkent a nyersanyag ára. A WTI hordónként 109,6 dollár, míg a Brent 113,8 dollár ma reggel az augusztusi lejáratra. A gazdasági visszaesés növekvő valószínűsége nem tesz jót az olaj árának, ugyanis annak kereslete csökken a gazdasági aktivitás csökkenésével. Ennek ellenére, a szűk kínálat következtében az elemzők nem várnak jelentősen olcsóbb olajárakat, főleg, amíg tart az ukrán-orosz háború. A héten a Kapitóliumba látogat Jerome Powell Fed-elnök, és a központi bank várható lépéseiről, a meglepő múlt heti kamatemelésről és annak okairól fog beszámolni a képviselőknek, melynek hatása lehet a fekete arany piacára is.

Gyengült az arany a kamatemelések miatt

Az arany árfolyama a múlt héten 1,7%-ot csökkent, miután a Fed és más központi bankok az infláció megfékezése érdekében emelték a kamatokat, de a piacokon tapasztalt volatilitás és a kriptodevizák esése támaszt biztosított a menedékeszközként számon tartott nemesfémnek. Christopher Waller Fed tisztviselő szombaton azt mondta, hogy támogatna egy újabb 75 bázispontos kamatemelést a központi bank júliusi ülésén, amennyiben a gazdasági adatok a várakozásainak megfelelően alakulnak. Loretta Mester, a Cleveland-i Fed elnöke azt nyilatkozta, hogy az amerikai gazdaságban növekszik a recesszió kockázata, és hogy több évbe fog telni, mire a jegybank visszatér a 2%-os inflációs célhoz. Így a kamatemelések ellenére jó ideig negatív maradhat a reálkamat, ami kedvez az aranynak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben