Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Maradhat a kamatok agresszív emelése

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. június 20.   09:11

Túl későn kezdett emelni a Fed? Christopher Waller Fed tisztviselő 75 bázispontos emelést szorgalmaz a következő havi ülésen, amennyiben a gazdasági adatok a számításai szerint alakulnak. „Nem érdekel, hogy mi okozza az...

Túl későn kezdett emelni a Fed?

Christopher Waller Fed tisztviselő 75 bázispontos emelést szorgalmaz a következő havi ülésen, amennyiben a gazdasági adatok a számításai szerint alakulnak. „Nem érdekel, hogy mi okozza az inflációt, túl magas, és az én dolgom, hogy alacsonyabb legyen” – nyilatkozta, és hozzátette, hogy szerinte a recessziós félelmek egy kicsit túl vannak fújva.


Jerome Powell a hét folyamán a Fed múlt heti döntéséről és a központi bank monetáris politikájáról fog beszélni a képviselőknek a Kapitóliumban.


Loretta Mester clevelandi Fed-elnök szerint egyre növekszik a recesszió esélye, és szerinte ő és kollégái nem reagáltak kellően gyorsan, hogy megfékezzék az árak emelkedését. Mester szerint évekbe telhet, mire az inflációt a 2%-os Fed-cél közelébe térítik.


Brian Deese, a Fehér Ház vezető gazdasági tanácsadója bizakodó, hogy a Kongresszus egy az infláció letörését elősegítő törvényt fog elfogadni. A demokraták olyan tervezeten dolgoznak, ami többek között visszavágná a gyógyszerek árát, emellett adókedvezményeket nyújtanának az energiapiacon. Janet Yellen pénzügyminiszter pedig azt várja, hogy a magas árak 2022 végéig megmaradnak.


A Bloomberg értesülései szerint az Egyesült Államok nem fogadta el Kína azon kérelmét, hogy a Tajvani-szoros ne „nemzetközi vizeknek” számítson, és így ne lehessen ott hadihajóval cirkálni. Biden-elnök azt nyilatkozta, hogy hamarosan tárgyalni fog Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A szoros helyzete mellett az USA által Kínára kivetett vámokról is szó lehet majd.


Nem lesz ma kereskedés az amerikai tőzsdéken, a rabszolgaság eltörlésére emlékeznek.

Győzött, mégsem örülhet Macron

Tegnap tartották a francia parlamenti választások második fordulóját. Ezen 200-260 parlamenti helyet szerezhetett meg Emmanuel Macron pártja. Ezzel ők lesznek az 577 fős törvényhozás legnagyobb pártja. Azonban az abszolút többséghez szükséges 289 helyet nem sikerült megszerezniük, így kisebbségi kormányzásra készülhetnek, ami Macron reformterveinek megvalósulását veszélyezteti. Egyes kérdésekben, eseti alapon viszont számíthatnak a balközép támogatására is. Meglepően jól szerepelt a szélsőjobb, ami a harmadik legtöbb, várhatóan 102 parlamenti helyet szerezhetett a parlamentben.


Számos EKB jegybankár, köztük Christine Lagarde is felszólal ma különböző rendezvényeken. Ezekből talán néhány részletet megismerhetünk a múlt heti rendkívüli ülésről és az új monetáris politikai eszközről is, melynek kidolgozását most kezdték meg.


A német zöldpárt nyilatkozata alapján a kormány olyan intézkedéseken kezdett el dolgozni, ami csökkenteni a lakosság terheit a megemelkedett energiaárak kapcsán.

Visszaszorulóban a koronavírus

A hétvégi Covid-tesztelés azt mutatja, hogy Sanghajban sikerült megfékezni a vírus terjedését. A pénzügyi központ vasárnapra 13 Covid-esetet jelentett, szombatra pedig 9-et. Mindkét nap csak-1-1 esetet találtak a kormány által elrendelt karanténon kívül. Országszerte mindössze 24 új fertőzöttet regisztráltak vasárnap, ami a legalacsonyabb szám az elmúlt több mint három hónapban.


A kínai jegybank hétfőn a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta a 3,7%-os egyéves hitelkamatlábat. Az ötéves kamatláb, ami a jelzáloghitelek referenciája, szintén nem változott, 4,45% maradt a múlt havi 15 bázispontos csökkentés után.


A japán jegybank a múlt héten 10,9 ezer milliárd jen (80,8 milliárd dollár) értékben vásárolt államkötvényeket, ami az eddigi legnagyobb heti összeg. A központi bank fokozta a kötvényvásárlásokat, mivel az irányadó hozamok átlépték a kormányzat által meghatározott 0,25%-os felső határt. Fumio Kishida miniszterelnök szerint a jegybank lazító politikáját egyelőre fenn kell tartani, mivel a változás negatívan érintené a kisebb vállalatokat.


A Salamon-szigetek nem fogja megengedni, hogy Kína katonai támaszpontot létesítsen, és Ausztrália továbbra is az első számú választása marad biztonsági és fejlesztési kérdésekben - biztosította Manasseh Sogavare miniszterelnök az ausztrál külügyminisztert. Kína és a Salamon-szigetek áprilisban kötött egymással biztonsági megállapodást.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben