Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lépett a Bank of England, a jövőben még szigorúbbak is lehetnek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. június 17.   09:07

Nem szeretné növelni a likviditást az EKB A várakozásoknak megfelelően sorozatban ötödik kamatdöntő ülésén is emelt az alapkamaton a Bank of England. Ismét 25 bázisponttal, 1,25%-ig emelték az alapkamatot, de volt olyan...

Nem szeretné növelni a likviditást az EKB

A várakozásoknak megfelelően sorozatban ötödik kamatdöntő ülésén is emelt az alapkamaton a Bank of England. Ismét 25 bázisponttal, 1,25%-ig emelték az alapkamatot, de volt olyan jegybankár is, aki 50 bázispontos emelést szorgalmazott, ám ennek úgy tűnik még nem volt itt az ideje. Andrew Bailey jegybankelnök célzott arra, hogy a továbbiakban a BoE is csatlakozhat a nagyobb kamatemeléseket eszközölő jegybankokhoz, ha az infláció tovább nő. A BoE októberre 11%-os csúcsot jelez előre az inflációban, és gazdasági visszaesést várnak az idei negyedévben. A határidős ügyletek alapján a piac 175-200 bázispontos további emelést áraz a hátralévő négy idei kamatdöntő ülésen. Ezek közül a sorban második, szeptemberi ülésen lehet a legnagyobb esélye egy akár 75 bázispontos szigorításnak is.


Rishi Sunak brit pénzügyminiszter szerint az Egyesült Királyságnak megvannak az eszközei ahhoz, hogy kontrollálják az inflációt, és visszautasította, hogy kritizálja a jegybankot az infláció elszabadulása miatt.


Egyre több apró részlet lát napvilágot az EKB válság elleni eszközéről. Ilyen többek között, hogy minden kötvény vásárlás valamely másik értékpapír eladásával járna, hogy ezzel ne növeljék a likviditást, ami pedig tovább fűtené az inflációt. A programot a július 20-21-i ülésre szeretnék összeállítani. Lagarde több tagország pénzügyminiszterével is beszélt, és kifejtette, hogy az eszközhöz alapvetően akkor nyúlnának, ha a kötvényhozam-különbségek vagy a piaci folyamatok dinamikája meghaladna egy bizonyos szintet.


Christian Lindner német pénzügyminiszter egy zárt ajtók mögötti ülésen azt mondta Lagarde-nak, hogy nem aggódik az Eurózóna kötvényhozamainak különbségében történő hirtelen növekedés miatt, illetve a hozam töredezettségről való értekezés negatívan hathat a piacokra.


A Bloomberg értesülései szerint az Európai Bizottság javasolná, hogy Ukrajna és Moldova is megkapja az EU-jelöltség státuszát.

Biden elnök szerint elkerülhető az infláció

Joe Biden az AP-val folytatott interjújában azt nyilatkozta, hogy a recesszió „nem elkerülhetetlen”, de elismerte, hogy az amerikaiak nagyon negatív állásponton vannak az ország gazdaságát illetően. Janet Yellen egy korábbi találkozójukon azt mondta Bidennek, hogy a tavalyi pandémiás mentőcsomagnak lehetett egy marginális hatása az inflációra, azonban az elnök nem hisz ebben. Biden elnök szerint az Egyesült Államok van a legjobb helyzetben a világon, hogy felülkerekedjen az infláción.

A japán jegybank kitart

A Bank of Japan ismét az alacsony kamatlábak mellett foglalt állást, dacolva a jegybanki szigorítás egyre erősödő globális tendenciájával illetve a jenre és az államkötvényekre nehezedő piaci nyomással. A központi bank nyilatkozata szerint nem változtat a hozamgörbe szabályozására és az eszközvásárlásokra vonatkozó intézkedéseken. A bank a devizaárfolyamot is a kockázatok között említette, miután a jen komoly gyengülést követően a hét elején 24 éves mélypontra esett.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív volt a hangulat a határidős piacokon. A fő indexek közül egyedül a DAX volt minimális mínuszban.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben