Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem csökken a feszültség

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 16.   10:07

Erste kommentár Tovább emelkedett a földgáz ára az után, hogy az oroszok Ausztria felé is csökkentették a gázszállításokat. A minap arra ugrott meg a földgáz ára, hogy egy kompresszor miatt a Gazprom...

Erste kommentár

Tovább emelkedett a földgáz ára az után, hogy az oroszok Ausztria felé is csökkentették a gázszállításokat. A minap arra ugrott meg a földgáz ára, hogy egy kompresszor miatt a Gazprom csökkentette az Északi Áramlat 1-en a gázszállítást Németország felé. Ugyan a kompresszor elkészült Kanadában, de a szankciók miatt a Siemens nem tudja beépíteni. A szituáció elég jól mutatja, hogy mennyire kontraproduktív egyelőre az energetikai szankció. Ugyanis egyelőre ennek inkább csak a negatív hatásait érezzük, miközben az oroszok még mindig jól keresnek az energiahordozókon. Ugyanakkor aggódva figyeljük a gázár alakulását, hiszen minél magasabb az ár, annál nagyobb lyukat üt a magyar költségvetésen a rezsicsökkentésen és az MVM jövőbeli veszteségein keresztül. Így a magyar társadalom a rezsicsökkentést többszörösen fizeti meg a negatív hatásokon keresztül, s nem csak azok, akik gázt fogyasztanak. Részben ennek tudható be a forint erőteljes gyengülése, a magasabb hozamkörnyezet, és az ezek által generált költségek. Persze korai még arról beszélni, hogy emiatt akár a most bevezetésre kerülő különadókat is meg kell tartani, de az irány biztosan nem jó. Úgy kalkulálunk, hogy a most beszedett adó a jövő évi lyukat hivatott betömni, míg a jövőre beszedett különadó a 2024-es lyukat, s talán 2025-re rendeződik a helyzet Nyilván egy erőteljes, gyors leválás az orosz földgázról sokat segítene, de ennek azért vannak fizikai akadályai. Amit lehet tenni, azt ma megtette az MNB. A Fed 75 bázispontos emelését és az EKB tegnapi maszatolását követően lépett és 50 bázisponttal emelte meg az effektív, egyhetes befektetési rátát, amit a spekulánsok most nyilván forint elleni pozíciók zárására használnak fel, s így erősödik a forint. Ezt ráadásul tetézi az a hír, hogy az OMV-nél még heteket vehet igénybe, amíg újra tud indulni a finomító. Mindeközben a Slovnaft finomítója is csökkentett üzemmódba megy a nagy karbantartás miatt, és a Dunai Finomító is kb. 30 százalékkal csökkentett kapacitáson üzemel a tűz miatt, ráadásul itt még csak most jön a nagy karbantartás, ami ugyan nem leállást, de csökkentett kapacitáson való üzemelést jelent. Így egy darabig szépen fogynak majd a stratégiai olaj és termék (benzin és gázolaj) készletek. Közben az kereskedelmi tárolók töltöttsége gázzal a 7 százalékos márciusi mélypontot követően most 29 százalékon áll, míg a teljes magyar gáztározói töltöttség 36 százalék, az európai átlagos 52 százalékkal szemben. Mindent egybevetve ez továbbra is magas energiaárakat vetít előre.


A DAX tegnap ugyan visszazárt a technikai szint fölé, de ma már újra alatta van, s nem is kicsivel. Ez pedig nem jó jel a folytatás tekintetében. A BUX egyelőre tartja magát, de az OTP annak ellenére sem tud magához térni, hogy a bank napok óta veszi magát, napi 90 ezer darabos tétellel.

Kapkodó jegybankok ellenére is emelkedő piacok

A FTSE100 1,2%-ot, a DAX 1,4%-ot, az Euro Stoxx50 1,6%-ot emelkedett tegnap. Európában az IT és a pénzügyi szektor teljesített a legjobban. Egyedül az energetikai szektor mutatott csökkenést.


Az amerikai részvényindexek is emelkedtek. Legnagyobb mértékben a Nasdaq, 2,5%-ot, míg az S&P 1,5%-ot, a Dow 1,0%-ot emelkedett. Amerikában szintén az energetika volt az egyedüli gyengélkedő szektor. Itt azonban a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói és a kommunikációs szolgáltatók vezették az emelkedést.


Ázsiában vegyes volt ma reggel a helyzet. A Nikkei 0,6%-ot emelkedett, de a CSI300 0,6%-ot, a Hang Seng pedig 1,5%-ot csökkent.

Saját részvényt vett az OTP

Az OTP újabb 90.000 darab saját részvényt vásárolt június 15-én 8.537 forintos átlagáron.

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az Alteo

Az osztalék mértéke 103 forint részvényenként, a kifizetés június 27-én kezdődik.

A 6 éven aluliaknak szánt Moderna vakcinát is támogatják

A 6-17 év közötti gyerekeknek szánt Covid-oltás után a Moderna 6 évnél fiatalabbaknak szánt oltóanyaga is elnyerte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal tanácsadó testületének támogatását. Ezek után az FDA nagy valószínűséggel engedélyezni fogja az oltást, ami a következő napokban várható.

Elektromos autóba ruház a GM

81 millió dolláros beruházást eszközöl a General Motors a Detroit külvárosában lévő technológiai központjában, ahol a tervek szerint a Cadillac Celestiq típusú elektromos autójukat fejlesztenék és gyártanák. A kézzel gyártott autó a tervek szerint korlátozott mennyiségben készülne, és az árazása alapján (várhatóan 200 ezer dollár felett) a luxus kategóriába tartozna.

Kamatot emelt az MNB!

Tegnap még 400 felett ébredt a magyar deviza az euró ellenében, de a kereskedés beindulásával a 397-398-as sávban stabilizálódott a kuzus. Ma délelőtt az MNB a szokásoktól eltérően változtatott az egyhetes betéti ráta szintjén, 50 pontos szigorítással 7,25%-ra emelkedett az irányadó kamatláb. A forint erősödésbe kezdett a hír hallatán.

A piac elégedetlen volt a Fed-del, de az EKB-val még inkább

A nemzetközi devizapiacon egészen 1,04 alá erősödött a dollár a Fed-döntéséig. Az elmúlt napokban árazott 75 pontos emelést hajtották végre, ugyanakkor az ütem fenntartását nem helyezte kilátásba Powell. Ennek hatására korrigált az árfolyam, de jelenleg ismét 1,041 környékén folyik a kereskedés, mivel az EKB rendkívüli ülésétől sokat lehetett várni, de csak keveset mondtak.

A nyersolaj ára esett a tegnapi Fed döntés után

A WTI 116 dollár volt a júniusi határidőre, a Brent 131,9 dollár, az Ural pedig 98,2 dollár volt az azonnali leszállításra. A kőolaj áresés mögött a tegnapi Fed ülés és az amerikai nyersolaj termelési adatok állnak. Az amerikai jegybank 75 bázisponttal emelte kamatát, de Jerome Powell jegybankelnök elmondta, hogy hasonló drasztikus lépésre nem kell számolni a jövőben. Az USA nyersolaj termelése elérte a napi 12 millió hordót, s úgy tűnik, hogy közeljövőben további emelkedés elképzelhető. Az USA nem zárja ki, hogy állami kényszerrel is, de bővíti finomítói kapacitásait, hogy növelje az energiabiztonságot.

Az arany emelkedett az USA kamatemelése után

Az arany 1.828 dollárig emelkedett, miután tegnap a Fed 75 bázisponttal emelte kamatait. Jerome Powell szavai azonban megnyugvást hoztak, mivel a jegybank kizárta a későbbi hasonlóan drasztikus lépéseket. Valószínű, hogy a Fed sem szeretné, ha éles zuhanás legyen az amerikai fogyasztásban és a gazdasági növekedésben. A 10 éves amerikai állampapír hozam 3,34%-ig enyhült, ami szintén segítette a korrekciót a piacon.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben