Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Vésztanácskozást hirdetett az Európai Központi Bank

PODCAST
PODCAST2022. június 15.   11:32

Az Európai Központi Bank rendkívüli ülést hirdetett a piaci nehézségek megvitatása érdekében, miután az elmúlt napokban igencsak elszálltak a dél-európai országok kötvényhozamai. Az olasz 10 éves papírok például egy ideig 4 százalék fölötti hozamszinten is forogtak, a gazdasági szakemberek pedig aggódni kezdtek amiatt, hogy a nagy eladósodottsággal rendelkező olaszok és görögök képesek lesznek-e finanszírozni ilyen helyzetben az államháztartási kiadásaikat. Mindeközben az infláció emelkedik, emiatt viszont magasabb kamatok kellenének. Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint az EKB két tűz közé került. Egyrészt az infláció mérséklése érdekében emelni kellene a kamatokon és be kellene fejezni az eszközvásárlási programot. Így viszont számolnia kell azzal, hogy bajba kerülhetnek a dél-európai államok. Mindeközben a FED este kamatemelésre készül, a kérdés csak az, hogy 50-75 vagy esetleg 100 bázispontos kamatemelést hajt végre.

„Mindenképpen nehéz döntés előtt áll az Európai Központi Bank. Nem lenne meglepő, ha korábban kezdenének kamatemelésbe, miközben célzott programmal szorítják le az európai kötvényhozamokat” – reagált az EKB rendkívüli kamatdöntő ülésének összehívására az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Nyeste Orsolya szerint az ultralaza monetáris politika most nehéz helyzetbe hozta a monetáris döntéshozókat, mert egyszerre kellene az infláció leszorítását és a fenntartható államadósságokat menedzselniük. Még korábban, júliustól, az eszközvásárlási program lezárását várták az európai jegybanktól a piaci szereplők, illetve azt, hogy 50 bázispontos emeléssel kezdi meg a monetáris szigorító politikáját. Nem lenne meglepetés, ha előbb lépnének.

Este a FED ütemezett kamatdöntő ülést tart, és vélhetően csak fél szemmel figyelik majd az EKB bejelentését, mert mindenképpen szigorítanak az amerikai jegybankárok, a kérdés csak az, hogy milyen mértékben, és a döntés után milyen további kamatemelési mértéket helyeznek kilátásba. ”A fokozatos amerikai kamatemelés a feltörekvő piaci devizák, így a forint szempontjából nem túl jó hír, mert ez tovább erősítheti a dollárt, ami végső soron még tovább gyengítheti a forintot, amely már így is 400 körüli szinten mozog az euróval szemben” – hangsúlyozta Nyeste Orsolya. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője megemlítette azt is, hogy az idei első félévben jóval nagyobb ütemben gyengült a magyar fizetőeszköz, mint a korábbi években. Szerinte nem igazán látható jelenleg, hogy milyen árfolyamszinten lehet tartós kereskedésre számítani az euróval szemben. „Az MNB is tisztábban kommunikálhatna a piaci szereplők felé, hogy milyen kamatpolitikát követ, ez talán fajsúlyosabban támogatná a forint árfolyamát” – így vélte Nyeste Orsolya.  

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • A korábbi jegybanki likviditásösztönző, hitel- és kötvénykínálat bővítő intézkedések most visszaütnek inflációs és forintárfolyam oldalon
  • Mennyire tud alkalmazkodni a forint fokozatos gyengüléséhez a magyar gazdaság
  • A 400 fölötti régiókban tartósan beragadhat-e a forint

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével, Nyeste Orsolyával Nagy Károly beszélgetett.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben