Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Nagy Márton: az amerikai infláció húzta le a forintot

SZTORI
SZTORI2022. június 14.   13:29

Az amerikai inflációs adat nyomán paritás felé tartó euró-dollár árfolyam hatására gyengült a forint – vélekedett egy keddi háttérbeszélgetésen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. A magyar fizetőeszköz hétfőn újabb történelmi mélypontot ért el: egy euróért 402,5 forintot is adtak a piacon, ám zárásra az árfolyam erősödött, ma már pedig ismét a 400-as lélektani határ alatt jár.

A vártnál nagyobb amerikai infláció miatt a piacok gyorsabb ütemű amerikai kamatemelést kezdtek árazni, miközben felerősödtek a tengerentúli recesszióval kapcsolatos félelmek is – Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a globális folyamatok következménye volt a forint újabb, hétfői mélyrepülése. A magyar fizetőeszköz hétfőn újabb történelmi mélypontot ért el, az euró árfolyama 402,5 forintig süllyedt, majd a nap végére magára talált, ma már pedig a 400-as szint alatt kereskednek vele.

Nagy Márton a portfolio.hu beszámolója szerint arról beszélt, hogy vártnál magasabb májusi infláció nyomán a piac immáron a korábbi 50 bázispontos amerikai kamatemelés helyett 75 bázispontot áraz a Fed szerdai ülésére készülve. Ráadásként nem csak az amerikai fogyasztói bizalmi index mélypontja erősítette a recessziós félelmeket, hanem az a Financial Timesban megjelent elemzői felmérés is, amely biztosra veszi a tengerentúli gazdaság visszaesését. Emiatt a dollár-euró árfolyam ismét gyorsulva közelít a paritás felé, ami – szinte automatikusan – magával hozza a régiós devizák árfolyamromlását is.

A miniszter azt, hogy a magyar deviza a régiós valutáknál nagyobb mértékben gyengült azzal magyarázta, hogy a piacok várták a költségvetés módosítását, illetve, hogy Magyarország folyó fizetési mérlege romlott. Ez utóbbi – mondta – a magyar gazdaság magas energiaimport-igényével és a magas beruházási hányaddal függ össze. Utóbbi most hátrányként jelentkezik, miközben hosszú távon előnyös, miközben a költségvetési kiigazítással Magyarország teljesítette a házi feladatát – hangsúlyozta.

Szerinte a forintnak a háború vége adna erőt – a piaci folyamatokat is akkor lehetne tisztán látni, ha véget érne a krízis. Azt mondta: a 2023-as év valószínűleg nehezebb lesz az ideinél is.

A portálnak nyilatkozva Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője arról beszélt, hogy rövid távon a forint további gyengülése sem kizárt, különösen, ha nem javul a külső környezet és az EU-val való megegyezés hiánya továbbra is a fókuszban marad a piacon. Nyeste Orsolya szerint mindenesetre most azonnali nagyobb mértékű kamatemelés és a két kamatláb egy szintre hozása, valamint az EU-val való megegyezés bejelentése fordíthatná meg a forint gyengülő tendenciáját

Nagy Márton a háttérbeszélgetésen mindenesetre azt mondta: a kormány száz százalékban törekszik a megállapodásra az Európai Bizottsággal. Szerinte a kohéziós alapokról a nyáron, a helyreállítási alapról pedig az ősszel megszülethet az egyezség.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben