Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jöhet a 75 bázispont?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. június 14.   08:55

Pánik az amerikai piacokon Már szinte száz százalékos valószínűséggel árazza a piac a ma kezdődő és holnap végződő Fed kamatdöntő ülésen a 75 bázispontos emelést, és a következő havi...

Pánik az amerikai piacokon

Már szinte száz százalékos valószínűséggel árazza a piac a ma kezdődő és holnap végződő Fed kamatdöntő ülésen a 75 bázispontos emelést, és a következő havi ülésen is erre látnak nagyobb esélyt a befektetők. A pénteken megjelenő májusi inflációs adat óriási sokként érte a piacot. A fő indexek azóta lényegében nem győznek a jelenleginél nagyobb sebességgel esni, Amerikában technikailag már medvepiacról lehet beszélni. Az elemzők továbbra is 50 bázispontos emelést várnak, de nagyon valószínű, hogy legalább szóban felmerül az ennél agresszívabb lépés lehetősége.


Ugrottak az amerikai hozamok is, a hároméves államkötvény referenciahozama 25 bázisponttal 3,5% közelébe emelkedett, ami 2007 óta a legnagyobb érték, míg a 10 éves hozam 3,36%-on zárt, két nap alatt 31 bázispontot emelkedve.


Bizonytalanok a befektetők azzal kapcsolatban, hogy bele lehet-e venni a részvényekbe az utóbbi két nap jelentős esése után. Christian Hoffmann, a Thornburg Investment portfólió menedzsere szerint ha csökken a likviditás, akkor könnyen meredek esés következhet. Dave Lutz, a JonesTrading-ből a volatilitás elszabadulására figyelmeztet.


Az NBC jelentése szerint Joe Biden elnök július 15-16 között Szaúd-Arábiába látogat, ahol Mohamed Bin-Szalmán koronaherceggel találkozik. Hivatalos bejelentés a találkozóról ma várható.

Emelkedő hozamok és stagflációs aggodalmak

A 2 éves német állampapírhozamok 2011 óta először lépték át az 1%-os szintet. A 10 éves olasz államkötvények hozama pedig 2014 óta először emelkedett 4% fölé. Az elmúlt napokban jelentősen felgyorsultak az EKB-val szembeni kamatemelési várakozások. Év végére 1,5% fölötti kamatot, 1 éves tálatban pedig 2,5%-os kamatot áraznak a jelenlegi -50 bázispontos betéti kamattal szemben.


Az EKB szlovák tagja, Peter Kazimir szerint egyértelműen 50 bázispontos emelésre van szükség a szeptemberi kamatdöntő ülésen. A jegybankár szavának súlyát tovább növeli, hogy ő inkább kiegyensúlyozott jegybankárnak számít az EKB-n belül, vagyis nem a héják táborát erősíti, mégis indokoltnak látja a nagyobb mértékű emelést.


Christian Lindner német pénzügyminiszter szerint magas inflációs és alacsony növekedési korszak következhet, vagyis lényegében stagflációs félelmeket fogalmazott meg. Ennek megakadályozására szerinte európai szinten fel kéne hagyni az expanzív fiskális politikával. Németországban jövőre újra életbe lépnek az adósságfék szabályok, így az idei 140 milliárd euró után jövőre csak 10 milliárd eurós új államkötvény kibocsátást terveznek.


19 éves csúcsra, 840 bázispont fölé ugrott a török államcsőd ellen szóló CDS ügyletek ára. Edogan elnöksége óta ez a legmagasabb érték, és még a 2008-as globális pénzügyi válságkor sem volt ennyire drága a török államcsőd elleni biztosítás. Ennek oka az unortodox monetáris politika, nevezetesen, hogy a 70%-os infláció ellenére sem hajlandók kamatot emelni és fékezni az inflációt. Ez részben a gyengülő lírában csapódik le, ami csak idén 23%-ot gyengült a dollárral szemben.


A brit kormány tegnap bemutatta azt a tervezetett, amivel egyoldalúan módosítanák a Brexit megállapodásban szereplő észak-ír protokollt. Az EU ismét jelezte, hogy semmilyen egyoldalú szabálymódosítást nem fog elfogadni.


A cseh jegybank egyik monetáris tanácstagja szerint a jövő heti ülésen 75 bázispontos emelésre lehet szükség a cseh korona védelme érdekében.

Tovább lazít a japán jegybank

A Bank of Japan felgyorsította tervezett kötvényvásárlási műveleteit a hosszabb lejáratú kötvényekre fókuszálva. A központi bank ma 800 milliárd jenre (6 milliárd dollár) növelte az 5 és 10 év közötti lejáratú kötvények vásárlását, miután az irányadó hozam 0,255%-ra nőtt.


Joe Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan biztonsági kérdésekről tárgyalt Kína vezető diplomatájával Luxemburgban. Yang Jiechi figyelmeztette Washingtont, hogy óvatosan járjon el a Tajvannal kapcsolatos ügyekben, míg amerikai partnere aggodalmát fejezte ki Peking agresszív fellépése miatt.


Dél-Korea vezető diplomatája szerint Észak-Korea befejezte az újabb atomkísérlet előkészületeit, és csak az ország legfelsőbb vezetésének döntése akadályozhatja meg annak folytatását. Park Dzsin dél-koreai külügyminiszter azt mondta, hogy Észak-Korea nagy árat fizet, ha folytatja a kísérleteket.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és az európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben