Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Inflációs zuhanórepülésben a tőzsdék

SZTORI
SZTORI2022. június 13.   11:20

Tovább estek a piacok miután múlt pénteken a vártnál magasabb inflációról (és lanyhuló fogyasztásról) számolt be az amerikai statisztikai hivatal. Az év eleje óta a Nasdaq 27,5, a Dow közel 14, az S&P 500 több mint 18 százalékot veszített az értékéből, a BUX 23 százalékos veszteségnél jár az múlt év végi záráshoz képest.

Az elemzői konszenzusnál magasabb, az elmúlt 40 év rekordját jelentő 8,6 százalékos májusi inflációról számolt be múlt pénteken az amerikai statisztikai hivatal, ami – az amerikai fogyasztói bizalmi index negyven éve nem látott rekordalacsony, 50.2 pontos értékével együtt – újabb zuhanásba küldte a tőzsdéket. Az S&P 500 2,91 százalékot esett egy nap alatt, alig állt meg 3900 pont felett. Az index egy hét alatt 6 százalékot veszített értékéből, január óta pedig több mint 18 százalékot. Hasonló esésben volt a Nasdaq, amely pénteken 3,5 százalékkal zuhant és év eleje óta már 27,5 százalékot veszített, vagy a Dow a maga pénteki 2,74 százalékos veszteségével (év eleje óta 13,6 százalék). A BUX pénteken 38 951 ponton zárt, ami egy nap alatt 1,8 százalékos veszteség – a magyar tőzsde az év eleje óta 23 százalékot veszített. A hírek hatására az állampapírhozamok emelkedtek, az olaj ára pedig csökkent.

Májusban egy hónap alatt 1 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, miközben az elemzői konszenzus szerint a piac 0,7 százalékot várt az áprilisi 0,3 százalékos adat után. Az amerikai maginfláció (az energia- és élelmiszerárak változékonyságától megszűrt mutató) mindeközben magas maradt, az áprilisban mért 6,2 százalékról csak 6 százalékra csökkent. Mindez arra enged következtetni, hogy az amerikai jegybank tovább emeli a kamatokat a heti ülésén – a várakozás szerint újabb fél százalékpontos emelés jöhet annak érdekében, hogy a Fed leszorítsa a gyorsan emelkedő árakat.

Jack Manley, a JPMorgan Asset Management globális piaci stratégája a Yahoo Finance Live-nak csütörtökön arról beszélt: óriási a bizonytalanság a piacon, ami nem csupán az inflációs aggodalmakkal, vagy az árak növekedésének gazdasági teljesítményre gyakorolt hatásával van összefüggésben. A piacok számára nem egyértelmű, hogy milyen lépésekre számíthat a Fed-től, miközben az orosz-ukrán háború is fokozza a bizonytalanságot. „Jelenleg sok mindent kell megemészteni. És ha ezekben a dolgokban nem látnak a befektetők világosan, a piacok nehezen lesznek képesek értelmesen – lefelé vagy felfelé – elmozdulni a jelenlegi szintről. A nap végén a piacok csak híreket akarnak, s a legrosszabb hír az, ha nincs hír.” – tette hozzá Jack Manley.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben