Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jön az amerikai inflációs adat

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. június 10.   10:20

Erste kommentár Tegnap már a mai napra készültek az amerikai befektetők. Ha ugyanis az infláció még sincs fordulóban, akkor a Fed sem fordul, hiszen megmondták, hogy akkor állnak meg a kametemeléssel, ha azt látják, hogy...

Erste kommentár

Tegnap már a mai napra készültek az amerikai befektetők. Ha ugyanis az infláció még sincs fordulóban, akkor a Fed sem fordul, hiszen megmondták, hogy akkor állnak meg a kametemeléssel, ha azt látják, hogy fordul az infláció. A hozamszintek pedig fontosak a részvénypiac szempontjából, mint alternatíva költség. Ha emelkednek, akkor leértékelik a részvények pénzáramát, azaz a részvényeket is. Ha pedig csökkennek, akkor pozitív a hatásuk az árfolyamra. Hát ezért izgulunk ma.


Míg márciusban 8,5 százalék, addig áprilisban 8,3 százalék volt az infláció. Azt várják, hogy ez így maradt májusban is. Áprilisban különben az energiaárak húzták fel nagyon az indexet, hiszen azok év per év alapon 30,3 százalékkal, míg az élelmiszerek ára 9,4 százalékkal emelkedett. Így a maginfláció 6,2 százalék volt. Az energián belül az üzemanyag vitte a prímet, hiszen az elmúlt egy évben 38 és 58 százalék között mozgott az emelkedés mértéke, áprilisban éppen 43,6 százalékon állt. Viszont az a probléma, hogy a kőolaj ára 20 százalékkal, és a fölgáz ára is hasonló mértékben emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy szinten maradjon az index, az élelmiszer áraknak kellett csökkennie (kicsi valószínűség) vagy pedig az egyéb termékeknek, azaz a maginflációnak kellett csökkennie, s valószínűleg nem is picit. Ha így lenne, annak nagy valószínűséggel örülne a piac, hiszen életben tartaná, sőt erősíteni a reményt, hogy a nyár folyamán bekövetkezik a fordulat.


A DAX a negatív tartományban kezdte a napot, s hamar átesett a 30 napos mozgóátlagon is az után, hogy tegnap a 20 napos alá csúszott be. Nyilván az európai részvénypiacokat nem segíti, hogy az EKB egyre szigorúbb hangot üt meg, miközben előrejelzéseiben folyamatosan csökkenti a növekedési kilátásokat, az inflációs kilátások pedig folyamatosan emelkednek. Az általános negatív hangulat a magyar piacot sem kíméli, a BUX is csökken.

Adták, amit értek

Tegnap kora délutánig oldalaztak az európai részvényindexek, aztán az EKB megadta a lökést a piacoknak. A FTSE100 1,5%-ot, a DAX és az Euro Stoxx50 1,7%-ot esett. Minden szektor csökkent, de főleg a hozamérzékeny IT és az ingatlan szektor volt alulteljesítő.


Az amerikai indexek nem sokkal a zárás előtt kezdtek jelentősen csökkenni. A Dow 1,9%-ot, az S&P 2,4%-ot, míg a Nasdaq 2,8%-ot zuhant. Itt is minden szektor esett, és szintén a hozamérzékeny IT és a kommunikációs szolgáltatók szerepeltek leggyengébben.


A Hang Seng 0,3%-ot, a NIkkei 1,4%-ot csökkent. Kivételt jelentett a CSI300, ami 0,6%-ot emelkedett.

Teljesítette visszavásárlási programját az ArcelorMittal

Az ArcelorMittal május eleje óta 1 milliárd dollár értékben vásárolt vissza saját részvényeket, ezzel teljesült a részvényvisszavásárlási programja.

Piacra dobná holdjáróját a GM és a Lockheed

Piacra vinné közös holdjáróját a General Motors és a Lockheed Martin. Az eszköz a GM elektromos autóknak készült technológiáját használná, mely Ultium néven fut. Ez a lehetőség egyszerre jelentene tesztet és óriási marketinget a két cég számára. A cél, hogy a jármű 2025-ig eljusson a Holdra és ott végezhesse munkáját. Reményeik szerint nem csak a NASA, de a Jeff Bezos által alapított Blue Origin, illetve az Elon Musk által alapított Space X érdeklődését is felhívhatják magukra.

Esett a Nio a gyorsjelentés után

Több, mint 7%-ot zuhant tegnap az amerikai tőzsdén a Nio, miután közzétette első negyedéves jelentését. Az elektromos autó gyártó 1,56 milliárd dolláros bevételt ért el, ami az előző év azonos időszakához képest 24%-os növekedést jelent. Részvényenként 13 cent korrigált veszteséget termelt a cég, szemben az egy évvel ezelőtti 4 centtel.

Forint: mintha mi sem történt volna

Tegnap 395-nél kezdte a kereskedést a forint, majd miután az MNB változatlanul hagyta az irányadó rátát, egészen 396,8-ig gyengült. Ezt követően némi hullámvasút után 395,3 körül zárt. Ma reggel is a csütörtöki zárószint környékén mozog az EURHUF jegyzése.

A határozott EKB ellenére gyengült az euró

A nemzetközi devizapiacokon az euró-dollár jegyzés tegnap felfokozott hangulatban várta az EKB bejelentését, és egészen 1,075-ig emelkedett a kurzus. Lagarde határozott irányt fogalmazott meg az elkövetkezendő időszakra, ugyanakkor a tervezett szigorítás mértéke vélhetően elmarad a piac várakozásaitól, így ezt követően egy százalékot gyengülve jelenleg 1,064-nél jár az árfolyam.

Nem változtak az olajárak, továbbra is magasan állnak a jegyzések

A WTI árjegyzése 120,8 dollár/hordó volt júliusra, míg a Brent 131,4 dollár, az Ural 100,2 dollár volt az azonnali leszállításra ma reggel. A piac továbbra is Kínára figyel leginkább, miután a hatóságok hét kerület teljes tesztelését rendelték el Sanghajban. Ez némi félelmet keltett, hogy ismét szigorítanak a karantén szabályokon, de a hírek szerint inkább csak elővigyázatossági lépésről van szó. A kínai nyersolaj kereslet a becslések szerint erősödhet a III. negyedévben. A finomított termékkészletek alacsony szintje a világban továbbra is aggodalomra ad okot, az USA benzin tartaléka 2014 óta a legalacsonyabb szinten van. Európában pedig az alacsony, 20 millió hordó alatti dízelkészlet miatt tartanak ellátási problémáktól az olajcégek.

Az arany ára enyhén csökkent

Az arany 1.846 dollár volt ma reggel, ami enyhe csökkenést jelent a tegnapi árhoz képest. A befektetők az USA fogyasztói inflációs adatára várnak, ami meghatározhatja a Fed jövő heti kamatemelési lépését. A piaci várakozás a mai megjelenő adatra 8,3% év/év alapon. A befektetők továbbra is a magas kamatokat és a lassuló gazdasági aktivitás jeleit figyelik. A nemesfém számára a legideálisabb környezet egy stagfláció lenne, vagyis alacsony gazdasági aktivitás magas inflációval. A kínai vírushelyzet alakulása szintén fontos fejlemény, mivel a karanténkötelezettség újbóli bevezetése Sanghajban lassítaná a világgazdaságot.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben