Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Az alternatív befektetések dacolnak a piaci veszteségekkel

SZTORI
SZTORIChristian SüttingerSenior Fondsmanager2022. június 7.   14:49

Bizonytalan időkben ajánlatos a portfóliót a lehető legszélesebb körben diverzifikálni. A jelenlegi forgatókönyv - a rendkívül magas infláció, a központi bankok ellene folytatott harca és az egyre fokozódó korlátozások, valamint a világgazdaság gyengülése, amely recesszióhoz vezethet - miatt április eleje óta szinte minden eszközosztály jelentős veszteségeket szenvedett el: részvények, államkötvények, vállalati kötvények, inflációhoz kötött államkötvények és kriptovaluták. A múltban ezek az eszközök - amelyek történelmi távlatokból nézve döntően nem korrelálnak egymással - ritkán veszítettek egyszerre értékükből. Ez jól mutatja a befektetők hangulatának nagyfokú törékenységét.

Egyetlen eszközosztály tudott elszakadni a többitől: az alternatív befektetések. 

A részvénypiacok rendkívüli volatilitása és a kötvénypiacok feszült helyzete jelenleg kihívást jelent az alapkezelők számára. Mi a status quo? Egy medvepiac kezdetén vagy egy korrekció végén vagyunk? 

Egy olyan gazdasági és geopolitikai környezetben, mint amilyenben jelenleg vagyunk, korlátozott történelmi előzménye van. Mégis van értelme összehasonlításokat végezni. Ha elképzelést szeretnénk kapni arról, hogy milyen hatással van a központi bankok hajlandósága az infláció "bármi áron" történő visszafogására, akkor megnézhetjük az USA-t 1981-ben és 1982-ben. Akkoriban Paul Volcker idején a jelentős kamatemelések végül gyengülő gazdasághoz vezettek, ami nagyrészt megszüntette az inflációs nyomást. Hasonló forgatókönyv következhet be 2022-ben és 2023-ban. Az áruk iránti hatalmas, világjárvány által kiváltott kereslet a szolgáltatások javára fog csökkenni. A megemelkedett árak miatt a fogyasztók már most is érezhetik a vásárlóerő csökkenését. Emellett a globális ellátási láncok szűk keresztmetszetei, amelyek inflációs nyomást okoznak, idővel javulni fognak. Más szóval, ha megnézzük a kötvények történetét, logikusan arra számíthatunk, hogy először ezek érik el a mélypontot, méghozzá viszonylag gyorsan. Lehet, hogy már meg is tették? A részvényárfolyamoknak időbeli késéssel követniük kell ezt a példát, és tizenkét hónapon belül meg kell haladniuk a mai árfolyamokat. Ennek a forgatókönyvnek a kockázata egy érezhető globális recesszió - de egyelőre semmi jel nem utal erre.

Mit tehetnek a befektetők portfóliójuk stabilizálása érdekében?

Alapvető fontosságú, hogy minden rendelkezésre álló eszközosztályt és befektetési lehetőséget kihasználjanak. A különböző összetevők különböző fázisokban fognak jól működni. A portfólió ingadozását széles körű diverzifikációval lehet megfékezni. Egy olyan eszközosztály, amelyet néha figyelmen kívül hagynak, az alternatív befektetések. Definíciónk szerint ezek olyan befektetések, amelyekkel könnyen lehet napi vagy heti szinten kereskedni. Olyan ötleteket és lehetőségeket kínálnak, amelyek más eszközosztályokban nem találhatók meg. 

A részvény-kötvény világon kívül lényegében minden alternatív befektetésnek tekinthető. Ilyen befektetési eszköz lehet például az ingatlan, árupiaci termékek, nyersanyagok, műtárgyak, festmények, borok, kriptopénzek stb. 

Jó példa erre a csökkenő kötvényárfolyamok kihasználásának lehetősége, ami a befektetők számára az eddigi évben örvendetes többletnyereséget biztosított. A trendkövető stratégiák (managed futures) és a globális makro stratégiák, amelyek több eszközalapot is magukban foglalnak, short pozíciókat nyithatnak, azaz fogadhatnak a csökkenő árfolyamokra, és hasznot húzhatnak belőlük. Ez mindig is hatékony módja volt annak, hogy megvédjük portfóliónkat a magas infláció és a kamatlábak megfordulása ellen. 

Managed Futures: az alapkezelők az összes elérhető eszközosztályból (részvények, kötvények, kamatlábak, devizák, nyersanyagok) trendkövető modellek alapján, azaz kézi beavatkozás nélkül portfóliókat hoznak létre. 

Globális makro: az alapkezelők az összes elérhető eszközosztályból portfóliókat állítanak össze a gazdasági adatok alapján. A portfóliók profitálhatnak az emelkedő és a csökkenő árfolyamokból. Az alapkezelő csapat felelős a portfólió stratégiájáért. 

Egy másik csoportba tartoznak a részvénystratégiák, amelyek a várható nyertesek vételi pozícióiból és a várható vesztesek eladási pozícióiból állítanak össze egy portfóliót, és aktívan kezelik vagy semlegesítik a kész portfólió részvénypiactól való függését. Ez kevésbé bonyolult, mint amilyennek hangzik. A long/ short stratégiák lehetőséget kínálnak arra, hogy a részvényeket az ügyfél javára fordítsák. Magához a részvénypiachoz képest az alap ingadozásai korlátozottak maradnak. 

Végül vannak olyan stratégiák is, amelyek saját befektetési ötleteken alapulnak, és szinte teljesen eltérnek a hagyományos részvény- és kötvényalapoktól. Ezek közé tartoznak például az alfa-stratégiák az áruszektorban, amelyekhez a pénzügyi befektetők csak a határidős ügyleteken keresztül férhetnek hozzá. Csakúgy, mint a részvényindex-arbitrázs, amely kihasználja azt a tényt, hogy a vállalatokat folyamatosan felveszik a részvényindexekbe, illetve kiveszik belőlük, ami bizonyos mértékig előre látható, rövid távú áringadozásokhoz vezet. 

Érdemes áttekinteni a rendelkezésre álló befektetési lehetőségeket, és ellenőrizni azok megalapozottságát és a siker valószínűségét. Ezután lépésről lépésre kiválasztani a különböző összetevőket, és a portfólióban kombinálni azokat, ami hozzáadott értéket teremt. A részvény- és kötvényárfolyamok április eleje óta tartó drámai veszteségei jó példa arra, hogy mennyire fontosak az olyan portfólióelemek, amelyek függetlenül viselkednek a piaci árfolyam trendektől. 

Hallottuk már az "áruk évtizede" kifejezést. A nyersanyagok az új aranyat jelentik a portfóliókban? 

Két, egymással szöges ellentétben álló tényező hajlamos az árupiacokat mozgatni. Egyrészt a COVID-járvány óta hatalmas túlkeresletet látunk. Ez nagyrészt a zárlatok idején nem elérhetővé vált áruk iránti kifejezett fogyasztási láznak köszönhető, és ez a szolgáltatási szektor rovására megy. Ezt a hatást fokozták a messzemenő termelési leállások. Másfelől a múltban megfigyeltük, hogy az árukínálatnak általában sikerült lépést tartania a kereslettel, ha késéssel is. Ezt a késedelmet, amely akár évekig is eltarthat, az okozza, hogy a termelés bővítése az olaj- és gázmezőkön és a bányákban nagymértékű beruházást igényel. Az alábbi nyersanyagindex azt mutatja, hogy a hosszú távú tendencia nem teljesen egyértelmű. 

Bloomberg; Bloomberg Commodity Index TR; 04/1992-04/2022 

Amint az ábrán látható, a nyersanyagárak idén az "árrobbanás" ellenére sem érték el a 2008-as vagy a 2011-es szintet. Az alapanyagok örvendetes diverzifikációt jelentenek a portfóliók számára, és jó védelmet nyújtanak az infláció ellen. De nem garantálhatjuk, hogy ez a tendencia folytatódni fog. A nyersanyagszektoron belül úgy gondoljuk, hogy az ipari fémek rendelkeznek a legjobb hosszú távú kilátásokkal. Elengedhetetlenek a tiszta energiára való szükséges átálláshoz és a globális éghajlati célok eléréséhez. A villamos energia tárolása és elosztása elképzelhetetlen az ipari fémek nélkül. 

Fordította: Kubicsek Réka

A cikk első alkalommal az Erste Asset Management oldalán jelent meg 2022.05.25-én.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben