Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Több lábon állt a gazdaság az év elején

SZTORI
SZTORINagy JánosMakrogazdasági elemző2022. június 1.   13:31

Közzétette a KSH ma reggel az első negyedéves GDP-re vonatkozó részletes becslését, ami nem változott az előzeteshez képest: a gazdaság éves szinten 8,2%-kal nőtt január-márciusban. Negyedéves alapon is impozáns mértékben, 2,1%-kal nőtt a bruttó hazai termék.

A részleteket illetően termelési oldalon a mezőgazdaságon kívüli minden ágazat hozzájárult a növekedéshez. Az ipar 4,9%-kal, ezen belül a feldolgozóipar 4,6%-kal növelte teljesítményét az előző év azonos időszakához képest. Az építőipar hozzáadott értéke 18,3%-kal emelkedett. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke összességében 9,9%-kal nőtt. A legmarkánsabb növekedés a gazdaság azon területein következett be, ahol tavaly a járvány miatt hozott korlátozások a leginkább fékezték az aktivitást: a turizmus teljesítménye 80,8%-kal, a közlekedésé 20,4%-kal, a művészeti, szórakoztató szolgáltatások teljesítménye 14,8%-kal emelkedett.

Felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása 11,5%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 13,2%-kal nőtt éves összevetésben. A külkereskedelemben folyó áron 474 milliárd forint hiány keletkezett. A behozatal volumene nagyobb mértékben (8,3%) nőtt, mint az exporté (5,2%). Az áruforgalomban az import 7,1, az export 2,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ugyanakkor a szolgáltatások exportja 23,1%-kal, az importé 15,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. E tekintetben pozitívum, hogy az áruegyenleg hiányát a szolgáltatások újra növekvő mérlege részben ellensúlyozni tudta.

Ami a rövidtávú kilátásokat illeti, május közepéig a gazdaság továbbra is masszív növekedést mutat: a jegybank által közölt magas frekvenciás adatok szerint a második negyedév első felében 7,9% körüli volt a növekedés, ami elsősorban a belföldi keresletnek köszönhető. Ami a kilátásokat illeti, a következő negyedévek az éves GDP-növekedés fokozatos lassulását hozhatják. A megugrott energia- és nyersanyagárak, valamint az ellátási láncok még mindig fennálló feszültségei nehezítik az ipari export kilátásait. Ezeket a negatív hatásokat azonban részben ellensúlyozhatja egyrészt az erős hazai kereslet, amely várhatóan idén is a növekedés fő motorja lesz, másrészt az újra magára találó nemzetközi turizmus. Mindemellett pozitív kockázatot jelenthet az eddig visszafogott külső kereslet vártnál korábbi felélénkülése. Ezek eredményeként a jelenlegi éves előrejelzésünkhöz (4,3%) képest a mostani információk szerint még kedvezőbben alakulhat a hazai konjunktúra, ezért revideálni fogjuk a várakozást.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben