Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megállapodtak a szankciókról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 31.   09:19

Magyarország, Szlovákia és Csehország mentességet kap Az EU csúcs első napján sikerült megállapodni az Oroszország elleni szankciók újabb köréről. Ez részben tartalmazza az orosz olajembargót is, de a Barátság...

Magyarország, Szlovákia és Csehország mentességet kap

Az EU csúcs első napján sikerült megállapodni az Oroszország elleni szankciók újabb köréről. Ez részben tartalmazza az orosz olajembargót is, de a Barátság vezetékre nem terjed ki. Lengyelország és Németország, akiket a Barátság vezeték északi ága szolgál ki, önként vállalta, hogy leválnak az orosz kőolajról. Így lényegében csak Magyarország, Szlovákia és Csehország kapott mentességet, ez a három ország csővezetéken keresztül továbbra is vásárolhat orosz olajat. A lépések eredményeként év végére mintegy 90%-kal csökkenhet az EU orosz olaj importja. A nyilatkozat pontos szövege még nem jelent meg, most fogalmazzák.


További intézkedéseket is tartalmaz a 6. szankciós csomag. Újabb három orosz bankot, köztük a Sberbankot is lekapcsolják a SWIFT rendszerről. Korlátozzák a vegyipari termékek exportját Oroszoroszág irányába. Emellett több orosz személyt, köztük Kirill pátriárkát is szankció alá vonják.


A tegnap közzétett inflációs adat Spanyolországban és Németországban is magasabb lett a vártnál, ami rossz előjel a mai eurózónás inflációs adat megjelenése előtt. Németországban májusban 7,8%-ról 8,7%-ra ugrott az infláció, jócskán meghaladva a 8,1%-os várakozást.


A bázeli bankbizottság a tőkekövetelmények enyhítéséről dönthet akár már ma. Egy új javaslat szerint az Eurózónán belüli kitettségeket egységesen belföldi kitettségként lehetne kezelni, ami egyrészt kisebb tőkekövetelményt jelentene a bankok számára, másrészt pedig egy lépés lenne az európai bankunió irányába. A várakozások szerint a lépés elsősorban a BNP Paribas, az ING és az UniCredit számára lenne kedvező.

Biden-Powell találkozó

Tegnap az Emlékezet Napja miatt zárva tartottak az amerikai tőzsdék, így a héten ma lesz az első teljesértékű kereskedési nap a tengerentúlon.


Ma találkozik egymással Joe Biden amerikai elnök és Jerome Powell Fed elnök. A téma a sok évtizedes infláció (ami jelentős hatással lehet az őszi időközi választások eredményére is), valamint az amerikai és a világgazdaság helyzete lesz.


Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint addig kell 50 bázisponttal emelni a központi bank alapkamatát, amíg az infláció el nem indul a Fed 2%-os céljának irányába. Waller így egyértelműen azon jegybankárok közé tartozik, akik támogatják az alapkamat semleges-szint fölé való emelését. A Fed holnaptól kezdi meg a mennyiségi szigorítási ciklusát is. Waller szerint modelljeik kimutatása alapján a Fed mérlegének csökkentése néhány 25 bázispontos emeléssel fog megegyezni, azonban megjegyezte, hogy ezen modellek előrejelző-képessége kétes.

Javult, de még borús a kínai hangulat

Javultak, de még mindig a „borús” tartományban vannak a kínai beszerzési menedzser indexek. A feldolgozóipari mérés 49,6 lett májusban, az áprilisi 47,4 után. A szolgáltatóipari adat pedig 47,8 volt a nagyon rossz 41,9-es korábbi adat után. A javulást elősorban a járványkorlátozások enyhítése okozza, de a szuperhatalom vállalkozásai még közel sem látják megoldottnak a helyzetet.


Holnaptól többnyire szabadon mozoghatnak a kevésbé kockázatosnak ítélt körzetekben a sanghaji lakosok, de még mindig kötelesek 2-3 naponta PCR tesztet csináltatni.


Éves szinten 2,9%-kal nőtt a japán kiskereskedelmi forgalom áprilisban, ami meglepte a szakértőket, akik 2,6%-os bővülésre számítottak a mindössze 0,9%-os márciusi adat után. Eközben az ipari termelés éves szinten 4,8%-kal zsugorodott, ami jelentős romlás a márciusi 1,7%-os csökkenés után, és több, mint egy éve nem mért negatív adatnak számít. A havi szintű mérés 1,3%-os romlást mutatott, pedig az pozitív volt az előző két hónapban.


A munkanélküliségi mutató a korábbi 2,6%-ról 2,5%-ra csökkent áprilisban Japánban, ami a munkaerőpiac további feszülését mutatja. Az egy álláskeresőre jutó pozíciók száma pedig egy századdal 1,23-ra nőtt, amely egybecseng a munkaerő kínálat zsugorodásával.


Hongkongban úgy tűnik, még várat magára a járványügyi korlátozások feloldásának utolsó lépése, amit júniusra tervezett Carrie Lam leköszönő kormányzó.


3,9%-kal nőtt India GDP kibocsátása (év/év) az első negyedévben. Ez lassulást jelent a korábbi 5,4%-os adathoz képest.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben