Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fehér Ház újraindítaná a leállított olajfinomítókat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 27.   09:28

Szorosabbra fűzi kapcsolatát az USA és Tajvan A Bloomberg információi alapján olajipari cégekkel tárgyal a Fehér Ház a korábban lezárt finomítók újraindításáról, hogy az így...

Szorosabbra fűzi kapcsolatát az USA és Tajvan

A Bloomberg információi alapján olajipari cégekkel tárgyal a Fehér Ház a korábban lezárt finomítók újraindításáról, hogy az így keletkezett nagyobb kínálaton keresztül csökkenjen az üzemanyag ára. A forrás szerint konkrét kérés még nem érkezett az finomítók üzembehelyezésére.


A jelenleg is folyó tárgyalások eredményeképpen az USA és Tajvan hamarosan bejelentheti, hogy szorosabbra fűzik gazdasági kapcsolatukat. A Bloomberg értesülései szerint szabad-kereskedelmi megállapodás helyett inkább a gazdasági együttműködés és az ellátási láncok megerősítése tűnik a legvalószínűbbnek. Az Egyesült Államok külügyminisztere nemrég „komoly hosszútávú kihívásként” jellemezte Kínát, ami a nemzetközi berendezkedést illeti. Az ázsiai szuperhatalmat bosszanthatja az USA és Tajvan szorosabbra fűzött kapcsolata.


A Fidzsi-szigetek is csatlakozik az USA széleskörű gazdasági kapcsolatrendszeréhez, ezzel az első óceániai ország lesz az amerikaiak által indított Indo-Pacific Economic Framework kezdeményezés keretein belül. Az Egyesült Államok és Kína között egyre szorosabb a „harc” az csendes óceáni szigetvilág miniállamainak „meghódításáért”.

A vártnál is nagyobbat vágott az orosz jegybank

A török jegybank a várakozásoknak megfelelően 14,0%-on tartotta az alapkamatot a tegnapi kamatdöntő ülésen. Az orosz jegybank viszont a vártnál is nagyobbat lépett, 14%-ról a várt 11,5% helyett 11,0%-ra vágta az alapkamatot, és egyúttal előrevetítette, hogy a következő kamatdöntő ülés alkalmával tovább csökkenthetik az alapkamatot.


A Financial Times értesülései szerint az EU energiaügyi bizottsága igyekszik felkészülni arra a helyzetre, ha Oroszország teljesen leállítaná az európai gázszállításokat. Ennek jegyében jelenleg igyekeznek a lehető legmagasabb szintre tölteni a gáztározókat, és alternatív beszállítási lehetőségeket keresni.

Nagyot esett az ipari profit Kínában

Az ipari profit áprilisban 8,5%-kal csökkent Kínában az egy évvel korábbihoz képest, ami két éve nem látott visszaesést jelent. A gyárak nagyrészt a Sanghajban elrendelt lezárások miatt küszködtek. A fokozatos újranyitás következtében a város kikötőjének napi működése már majdnem teljesen kiheverte a Covid-zárlat hatásait. A kikötőben és a közeli gyárakban bekövetkezett fennakadások azonban valószínűleg még az év folyamán is torlódásokat fognak okozni a szállításban, ami továbbra is nehezíteni fogja a gazdasági aktivitást.


Kína és a Salamon-szigetek a közelmúltban megkötött biztonsági megállapodást követően a gazdasági kapcsolatok elmélyítése mellett kötelezték el magukat. Az újabb megállapodást lehetővé teszi, hogy Kína együttműködjön a csendes-óceáni ország légiközlekedési, idegenforgalmi és üzleti szektorával.


Tokióban a friss élelmiszerekkel nem számoló fogyasztói árindex 2022 májusában 1,9%-kal 101,5 pontra emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, az előző havival megegyező ütemben. Az adat elmaradt a 2%-os éves növekedésre vonatkozó várakozásoktól. A feldolgozott élelmiszer árak gyorsulásának hatását ellensúlyozta az energiaköltségek kisebb mértékű emelkedése.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott ma reggel is a határidős piacokon.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben