Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Fed szeretné, ha nyár végére rugalmasabbak tudnának lenni

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 26.   09:12

Az amerikai központi bank közzétette PCE inflációs előrejelzését Magyar idő szerint tegnap este tette közzé május 3-4-i kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét a Fed. Egyértelművé vált, hogy a következő két...

Az amerikai központi bank közzétette PCE inflációs előrejelzését

Magyar idő szerint tegnap este tette közzé május 3-4-i kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét a Fed. Egyértelművé vált, hogy a következő két ülésen 50-50 bázispontos kamatemelés várható. Erre a központi bank szerint azért van szükség, hogy utána rugalmasabbak lehessenek a további szigorítás mértékével.


A kamatdöntő ülés jegyzőkönyve mellett PCE inflációs előrejelzést is közzétett a Fed. A központi bank számára ez a mutató az egyik legfontosabb az árszínvonal változást illetően. Az idei évre átlagosan 4,3%-ot becsülnek, 2023-ra 2,5%-ot, míg 2024-re 2,1%-ot. A PCE inflációs mutató 6,6% volt éves szinten márciusban, míg a PCE maginfláció 5,2% (év/év). Az elemzők a héten megjelenő áprilisi adattól csökkenést várnak.


Lael Brainard Fed alelnök véleménye szerint szabályozni kellene a kriptopiacot, amit a legfrissebb zuhanás is alátámaszt.


Esther George kansasi Fed-elnök januárban visszavonul, így két nyitott pozíció is lesz jövőre a regionális alegységek élére.

Török és orosz kamatdöntés is lesz ma

A török jegybank ma várhatóan 14%-on tartja az alapkamatot, annak ellenére is, hogy az infláció már a 70%-ot is megközelítette. Az orosz jegybank rendkívüli kamatdöntő ülést hívott össze mára. A várakozások szerint az eddigi 14,0%-ról 11,5%-ra csökkenthetik az alapkamatot. A tőkekorlátozások eredményeként a rubel utoljára 2018-ban volt ennyire erős a dollárral szemben. Az erős deviza az egyik ok, amiért ismét lazíthat az orosz jegybank. Ráadásul a hét/hét alapú orosz inflációs mutató is negatív lett, először a háború kitörése óta.


Oroszország beleegyezett, hogy hét ukrán kikötő esetében feloldja a tengeri blokádot, így a nemzetközi hajók elszállíthatják a kikötőkben felhalmozódott mezőgazdasági terményeket, elsősorban búzát. Ennek hatására valamelyest enyhülhet a globális élelmiszerhiány, ami az élelmiszerek árának csökkenésében is jelentkezhet majd.

Nem lélegezhetnek fel az amerikai tőzsdére bevezetett kínai cégek

Az amerikai tőzsdén jegyzett kínai cégek ellenőrzésével kapcsolatos patthelyzetben még számos akadályt kell leküzdeni, különben az olyan vállalatokat, mint az Alibaba vagy a Baidu már a jövő év elején kivezethetik az amerikai tőzsdéről. "Bár a kínai és hongkongi könyvvizsgálói ellenőrzésekről folytatott megbeszéléseken kétségtelenül történt előrelépés, jelentős problémák továbbra is fennállnak" - mondta YJ Fischer, az amerikai Tőzsdefelügyelet nemzetközi ügyekért felelős irodájának igazgatója egy keddi beszédében. Csaknem 200 kínai céget fenyeget az amerikai tőzsdékről való törlés veszélye.


A Bloomberg összesített indexe romló kilátásokat jelez Kína gazdaságával kapcsolatban. A vezetők gazdaságélénkítési ígéretei nem nyűgözték le az elemzőket, többen csökkentették idei növekedési előrejelzésüket, főként a Coviddal kapcsolatos korlátozásokra hivatkozva. A Bloomberg legfrissebb felmérése azt mutatja, hogy a konszenzus idén 4,5%-os GDP növekedést vetít előre, ami jóval alacsonyabb, mint a hivatalos 5,5%-os cél.


A dél-koreai jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,75%-ra emelte az irányadó kamatlábat. A 2022-es GDP-növekedési előrejelzést a korábbi 3%-ról 2,7%-ra csökkentette, az inflációs várakozást viszont 3,1%-ról 4,5%-ra emelte.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel. A fő amerikai és európai indexek mínuszban voltak, egyedül a FTSE mutatott néhány pontos pluszt.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben