Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Mi áll a közelmúltbeli kriptokrach mögött?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS Harald EggerChief Analyst and Crypto Asset Specialist2022. május 25.   13:07

Egy pillantás a coinmarketcap.com-ra megerősíti, hogy a legtöbb kriptovaluta hatalmas veszteségeket szenvedett el az elmúlt napokban. A Bitcoin csak az elmúlt héten (2022. május 12-én) 30,4%-ot veszített, az Ether 36,6%-ot, néhány más altcoin pedig több mint 50%-ot. A top tízes listán csak a stabil érmék közül a Tether, az USD Coin és a Binance USD maradt stabil.

Bitcoin USD-ben (05/2012 - 05/2022 - logaritmizálva)

Forrás: Refinitiv Datastream

Bitcoin USD-ben (05/2012 - 05/2022 - abszolút)

Forrás: Refinitiv Datastream

Forrás: Trading View, 2022 május 12.

Risk-off fázis a tőzsdéken és probléma az UST stable coin-nal (Terra), mint okok

Az elmúlt napok veszteségei meghosszabbították a fél éve tartó tendenciát. A Bitcoin a novemberi csúcspontja óta értékének mintegy 60%-át vesztette el. A Bitcoin teljesítménye egy 4 éves ciklust követ, amely a bányászok jutalmának feleződésén alapul. Röviddel a feleződés után jellemzően egy 1,5 éves emelkedő trend indul meg. A legutóbbi feleződés 2020 áprilisában történt. A kezdeti 1,5 évet aztán nagyobb veszteségek követik (2022 ilyen évnek tűnik e ritmus alapján), majd egy enyhén pozitív év következhet.

Emellett jelenleg egy kockázatcsökkentő fázisban vagyunk, amelyet az emelkedő infláció, az ukrajnai háború és a kamatlábak váltottak ki. A Nasdaq növekedési értékei például több mint 25%-ot veszítettek az év eddigi részében.

Stable Coin UST (Terra) is felelős a kripto összeomlásért

A fent említett negatív tényezők mellett a május 7-én felmerült UST (Terra) stable coin-nal kapcsolatos másik probléma is hozzájárult a zuhanáshoz. Az UST (Terra) egy úgynevezett algoritmikus stable coin, azaz nem fedezik sem fiat valuták vagy kötvények (pl. Tether), sem kriptovaluták (pl. DAI). Az UST elméletileg úgy működik, hogy az egyensúlyt (azaz UST = USD) arbitrázs tranzakciókkal tartják fenn. Ha például az UST ára 1 USD fölött van, a Luna tokeneket "elégetik" (azaz megsemmisítik), és az UST-t 1 USD-ért vásárolják meg. Ez arbitrázsnyereséget eredményez. Az ilyen tranzakciók eredményeként az UST mennyisége növekszik, amíg el nem éri az egyensúlyi állapotot. Ha az UST ára 1 USD alatt van, a piaci résztvevők 1 USD-ért cserélhetnek UST-t (újonnan létrehozott) Luna tokenekre. Ez addig működik, amíg a Luna ára (félig-meddig) stabil. És itt kezdődtek a problémák. Május 7-től kezdődően az úgynevezett kriptobálnák közösen adtak el kb. 285 millió UST-t, miközben shortolták a Lunát, aminek következtében az USD -hez való kötöttsége elkezdett összeomlani. Ez aztán pánikszerű  UST eladásokat indított el, és az USA dollárhoz való kötöttségét még nem sikerült helyreállítani, mivel a Luna árfolyama 86 dollárról 0,1 dollár alá zuhant.

UST stable coin; Forrás: Trade View; 2022 május 12.

A sajtó megjelenésekor az UST USD-hez viszonyított árfolyama az elméleti 1 helyett 0,48-on áll. A legalacsonyabb értéken 0,25 volt.

Luna árfolyam; Forrás: Trade View; 2022 május 12.

A Luna Foundation Guard (LFG), azaz a Terra-Luna rendszer mögött álló szervezet (egy civil szervezet) bejelentette, hogy mindent megtesz a stabilitás helyreállítása érdekében. Nem sokkal az összeomlás előtt a szervezet közleményt adott ki, miszerint 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt Bitcoint, és ekkor összesen több mint 3 milliárd dollár értékben tartott Bitcoint. Ezeket az állományokat most az UST megmentésére kívánják felhasználni. Egyesek attól tartanak, hogy ezek az intézkedések valójában eladási nyomást gyakorolhatnak a Bitcoinra. Más érmék is érintettek, például az Avalanche. Ha a csökkenő trend egyszer elindult, gyakran hajlamos lendületet venni, mert a befektetők pánikba esnek, vagy stop/loss megbízásokat váltanak ki. A pánikot gyakran fokozzák az olyan hírek, mint például a Binance (N.B. az egyik legnagyobb kriptotőzsdéről), amely közölte, hogy nem kívánja engedélyezni a Luna és az UST további kivonását. A Binance a lépést a tranzakciós volumen okozta kapacitástúlterheléssel indokolta. A tőzsde közölte, hogy visszavonja az intézkedéseket, amint a helyzet megnyugszik.

Nem világos, hogy a "minden, csak nem stable coin" Terra fennmarad-e.

Összefoglalva, nem akarunk előrejelzést adni arról, hogy a Terra túléli-e ezt a támadást. Minden bizonnyal nem a Terra lenne az első algoritmikus stable coin, amely meghibásodik. Ez egy sor az Empty Set Dollar vagy a Basis Cash mögött, amelyek ugyanerre a sorsra jutottak. A Terrát azonban a mérete teszi különlegessé. Az Ethereum mögött a Terra időnként a második legnagyobb blokklánc volt az úgynevezett decentralizált pénzügyi világban, teljes zárolt értékével (azaz a tét/zárolt érmék értékével) a csúcson 40 milliárd USD volt.

A bizalom masszív elvesztése és a megnövekedett bizonytalanság jelenleg nehezíti a kriptográfiai világot

Ha a Terra megbukna, ez az algoritmikus stable coinok vége lehet. A stable coin-ok iránti kereslet továbbra is magas marad, de a befektetők előnyben részesítik azokat a hiteles projekteket, amelyek átlátható fedezetet kínálnak fiat vagy crypto formájában. A kormányok e kudarc után még jobban szorgalmazzák szabályozási programjukat. Európában a stable coin-okat a MiCA-irányelv (N.B. a kriptoeszközök szabályozásáról) szabályozza majd.

Emellett a tőkepiacokon tapasztalható megnövekedett bizonytalanság befolyásolja a kriptovaluták iránti hangulatot. A bizonytalansági tényezők: a magas infláció és az ebből eredő kamatemelések, az ukrajnai háború és az ebből eredő, megnövekedett stagflációs kockázat a világgazdaságban.

Fordította: Kubicsek Réka

A cikk első alkalommal az Erste Asset Management oldalán jelent meg 2022.05.13-án.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben