Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vita a lépés mértékéről

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 25.   09:36

Oroszországnak más megoldást kell találni a kamatfizetésre Christine Lagarde több nyilatkozatában is próbálta lesöpörni az 50 bázispontos kamatemelésre vonatkozó várakozásokat, de a jelek szerint a jegybankon belül sincs...

Oroszországnak más megoldást kell találni a kamatfizetésre

Christine Lagarde több nyilatkozatában is próbálta lesöpörni az 50 bázispontos kamatemelésre vonatkozó várakozásokat, de a jelek szerint a jegybankon belül sincs egység. Az EKB elnökasszonya tegnapi nyilatkozatában is arra helyezte a hangsúlyt, hogy a jegybanknak nem kell túlságosan sietnie, hiszen nem keresleti oldali, hanem kínálati sokk vezérelt a jelenlegi infláció, így nincs szükség 50 bázispontos emelésre. Ezzel szemben Robert Holzmann osztrák jegybankár szerint 50 bázispontos lépés lenne a megfelelő. Martins Kazaks lett jegybankár szerint is megfontolandó az 50 bázispontos lépés. A piac jelenleg 32 bázispontos kamatemelést áraz júliusra, vagyis 25%-nyi esélyt ad az 50 bázispontos lépésnek, ami így meglepetésnek számítana.


Christine Lagarde szerint elkerülhető lesz Európában a recesszió. Ebben főleg a mélyponton lévő munkanélküliségi ráta, a pandémia alatt megnövekedett lakossági megtakarítások és a várhatóan erős nyári turisztikai szezon támogathatja a gazdaságot. A jegybank a júniusi kamatdöntő ülés alkalmával hozza majd nyilvánosságra friss növekedési és inflációs előrejelzését.


Az amerikai kormány nem hosszabbította meg a türelmi időszakot, ami eddig lehetővé tette, hogy Oroszország amerikai bankokon keresztül fizesse ki a kötvényei utáni kamatot. Ez mától már a szankciók megszegésének minősül, így Oroszországnak új fizetési csatornákat kell találnia. Mivel a pénteken esedékes kamatfizetést már előre teljesítették, így legközelebb majd csak egy hónap múlva lesz kamatfizetési kötelezettsége Oroszországnak. Figyelembe véve az egy hónapos kamatfizetési türelmi időt is, összesen két hónapjuk van, hogy megfelelő pénzügyi megoldást találjanak a csőd elkerülésére.


A francia pénzügyminiszter szerint a lengyel tiltakozás ellenére is megszülethet június végéig a megállapodás a globális minimumadó európai bevezetéséről.


Ursula von der Leyen bejelentette, hogy a magyar vétó miatt az EU mégsem tárgyalja jövő héten az orosz olajembargó ügyét.


A végleges, első negyedéves, munkanap hatással tisztított német GDP 3,8%-kal emelkedett. Ez lényegében megegyezik az előzetes 3,7%-os becsléssel.

Visszafogottabb lépés jöhet szeptemberben a Fed-től

A Fed jegybankárok utóbbi napokban tett visszafogottabb kijelentéseinek hatására a piacok most kisebb eséllyel áraznak 50 bázispontos kamatemelést szeptemberre. Tegnap összesen 1,41 százalékpontos emelést árazott a piac az elkövetkező három ülés eredményeképpen, ami mára 1,35 százalékpontra csökkent. Ebből is a szeptemberi ülésre jelenleg 36 bázispontot áraznak, ami majdnem a mértani közepe az egy illetve a két egységnyi (25 illetve 50 bázispont) emelésnek.


Bill Ackman nem elégedett a Fed munkájával, szerinte a központi bank nem tudja kontrollálni az inflációt. A híres befektető véleménye szerint az egyetlen biztos dolog az agresszív monetáris szigorítás vagy egy piaci összeomlás. Tweetjében azt írta, hogy „ha a Fed nem végzi a munkáját, akkor majd a piac elvégzi azt, ez történik most is”.


Raphael Bostic atlantai Fed-elnök figyelmeztette kollégáit, hogy óvatosabban álljanak hozzá a kamatemelésekhez. Bostic kifejtette, „ahogyan gyorsan visszaállítjuk a monetáris kondíciókat a semleges szintre, hogy az inflációt visszatereljük a 2%-os célhoz, úgy én óvatosság mellett foglalok állást”.

Tovább gyengülhet a kínai deviza

Átmeneti lehet a jüan múlt heti, két év távlatában legnagyobb egyhetes erősödése. A kínai deviza dollárhoz viszonyított árfolyama májusban 6,7 körül mozgott, de egyes elemzők szerint 7-ig is eshet, ez alatt a kínai jegybank valószínűleg megfontolná a beavatkozást. Több elemző arra számít, hogy a deviza leértékelődése folytatódni fog Kína gyengülő gazdasága és a dollárral szembeni kamatkülönbözet miatt.


Észak-Korea legalább három feltételezett rakétát lőtt ki, köztük egy interkontinentális ballisztikus rakétát, néhány órával azután, hogy Joe Biden befejezte a térségbeli szövetségeseinél tett látogatását. A japán kormány szóvivője elítélte Kína és Oroszország döntését, hogy közös hadgyakorlatot tartanak, és "fokozott provokációnak" nevezte azt.


Szingapúr arra számít, hogy idén a gazdasági növekedés a korábban közzétett várakozásban szereplő 3-5%-os sáv alját érheti el. Az első negyedéves GDP-növekedés 3,7% lett, szemben az előzetes 3,4%-os méréssel.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott ma reggel az amerikai és európai határidős piacokon is.

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben