Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Biden Ázsiába látogat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 20.   09:27

Nem kell növelnie a Fed-nek az inflációs célját Ma kezdte meg kelet-ázsiai körútját Joe Biden, aki elsőként a frissen megválasztott dél-koreai elnökkel találkozik. A későbbiekben egyeztet még még japán, kínai...

Nem kell növelnie a Fed-nek az inflációs célját

Ma kezdte meg kelet-ázsiai körútját Joe Biden, aki elsőként a frissen megválasztott dél-koreai elnökkel találkozik. A későbbiekben egyeztet még még japán, kínai és ausztrál vezetőkkel is, akikkel elősorban az ellátási-lánc működésének visszaállításáról, illetve Ukrajna támogatásáról tárgyal.


Neel Kashkari minneapolisi Fed elnök szerint a jegybank már azzal eleget tett a gazdasági támogatás csökkentéséért, hogy visszavágta GDP előrejelzéseit. Kashkari szerint a központi bank mindent meg fog tenni a puha landolás érdekében, azonban ő ennek valószínűségét nem tudja megbecsülni.


Janet Yellen pénzügyminiszter elutasította, hogy a Fed-nek növelnie kellene az inflációs célját, amikor az árnövekedés így is nehézséget jelent a lakosság számára.


A kínai jegybank rekord méretben, 15 bázisponttal 4,45%-ra vágta vissza az 5 éves hitelkamatlábat, aminek hatására valamelyest ugrottak az amerikai piacok is. Az utóbbi napokat követő, relatíve kisebb tegnapi esés után a pozitív irányba tudott korrigálni a Dow Jones, az S&P 500 és a Nasdaq határidős indexe is.

Bajban a német fegyverkezési program

Németországban komoly politikai vita alakult ki az állam által meghirdetett fegyverkezési program kapcsán. Emiatt mégsem szavaznak ma az adósságkibocsátással finanszírozni tervezett 100 milliárd eurós katonai beszerzésről, hiszen nem lenne meg az ehhez szükséges hétharmados többség.


Csaknem 50 éves mélypontra esett a brit fogyasztói bizalom a GfK felmérése szerint. A -40 pontos értékre utoljára 1974-ben volt példa.


A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek áprilisban a német termelői árak. Az előző havi 30,9%-ról 33,5%-ra gyorsult az áremelkedés, felülmúlva a 31,3%-os várakozást.

Japánban is beindult az infláció

A fogyasztói árak áprilisban 2014 októbere óta a legnagyobb mértékben, éves szinten 2,5%-kal emelkedtek Japánban. Márciusban még 1,2%-os éves növekedést mértek. A friss élelmiszereket nem, de az üzemanyagot tartalmazó maginfláció a várakozásnak megfelelően 2,1%-kal nőtt áprilisában az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel több, mint 7 éves csúcsra emelkedett, és a gyenge jen, valamint az energia- és nyersanyagköltségek emelkedése miatt a Bank of Japan 2%-os célkitűzését is meghaladta.


„Mr. Jen” szerint a japán és az amerikai monetáris politika közti különbség miatt a valuta a dollárhoz viszonyítva 150-re eshet, ami utoljára 1990-ben volt jellemző. A japán jegybank némileg aggódhat, ha a jen ezen a szinten túl gyengül, de Eisuke Sakakibara, aki becenevét az 1990-es években pénzügyminiszter-helyettesként kapta, nem számít jelentős beavatkozásra.


Kína 3,7%-on tartotta az irányadó kamatát, az egyéves hitelkamatlábat (LPR). Az ötéves LPR-t, ami a jelzáloghitelek referenciája, 4,6%-ról 4,45%-ra csökkentették, szemben a várt 10 bázisponttal, ezzel is támogatva az ingatlanszektort.


Peking növekedést ösztönző tervei szerint idén 5300 ezer milliárd dollárnak megfelelő jüant pumpálnak a gazdaságba. Bár ez Kína 17 ezer milliárd dollár értékű gazdaságának körülbelül egyharmadát teszi ki, kevesebb, mint a 2020-as gazdaságösztönző intézkedésekre fordított összeg.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben