Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

A Target bezúzta a piacokat. Lehet hamarosan tetőzik az infláció?

SZTORI
SZTORI2022. május 20.   00:10

Tegnap jelentett a Target, és a Walmart után ez a cég is negatív meglepetéssel szolgált. A várakozásokat majdnem 30, az előző évi eredményt pedig közel 50 százalékkal múlta alul az eredmény. Az ok a növekvő költségekben keresendő.

A munkaerő költségek emelkedése mellett az üzemanyagárak és a növekvő raktárkészletek is sújtották a céget, s ez így volt a Walmart-nál is. A szállítmányok már nem ’just-in-time’, hanem hol előbb, hol később érkeznek, így növekednek a raktározási és a finanszírozási költségek is, ráadásul emelkedő kamatkörnyezetben. Mindeközben a vásárlók a dráguló árak mellett nem nagyon akarják megvenni a tartós fogyasztási cikkeket, de a mindennapi élethez fontos cikkek továbbra is jól fogynak, s nem meglepő módon az utazáshoz kapcsolódó áruk forgalma is növekszik. A fogyasztás ilyen jellegű visszaesése, átrendeződése pedig sokkolta a befektetőket. Ugyanis előrevetíti azt, hogy az emelkedő költségek már nem igen háríthatók át a vásárlókra, annak ellenére sem, hogy alapvetően nincsenek anyagi gondjaik.

Mindez különben összhangban van azzal, hogy mintha az infláció a fordulópont környékén lenne az Egyesült Államokban. Nem csak, hogy csökkent az inflációs mutató, hanem Powell is arra utalt, hogy mivel a Fed az inflációs folyamatok mögött kullog, ezért addig emelik az kamatot, amíg fordulatot nem látnak. (Megjegyzés: A jegybankok előre néznek, s az egy év múlva várható inflációhoz szokták illeszteni a monetáris politikát. Ezért általában még az infláció emelkedése előtt elkezdik emelni a kamatokat, s az infláció tetőzése előtt abbahagyják azt.) Ennek folyamodványa az is, hogy a piac elkezdte kiárazni a júliusi 50 bázispontos kamatemelést. Pedig mindenki meg volt győződve, hogy még kétszer 50 bázispont jön, s aztán lassulhat a kamatemelés mértéke. Szóval még az idén előfordulhat, hogy maguk a vásárlók, a „vásárlói öntudat” fékezi meg az inflációs folyamtokat. Vagy legalábbis komoly szerepet játszik abban. Ez hatalmas fordulat a 2008-as válság előtti „carpe diem” szemlélethez képest, ami az amerikai fogyasztót jellemezte, ráadásul a rossz értelemben. A válság után inkább takarékoskodni, megtakarítani kezdtek, ami lenyomta az inflációt. Most a takarékosság új formája jelent meg, a „carpe diem” jó értelemben vett alkalmazása. Nem az „élj a mának”, hanem az „éld meg a mát” típusú habitus jött el! Csak arra költök, amire tényleg szükségem van ahhoz, hogy jól érezzem magam. Lehet, hogy az igényeket már nem lehet úgy felsrófolni, mint korábban? Nem biztos, hogy kell az új TV, vagy nem is kell egyáltalán TV, vagy éppen a nagy kocsi, s lehetne folytatni a sort. Ezt a hozzálást egyre inkább látjuk a most felnővő nemzedékekben, s a Target végül is a fiatalabbak boltja.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben