Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Határozottság jellemzi a Fed-et

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 18.   10:01

A Fed nem fél a semleges szint fölé emelni a kamatot Jerome Powell a Wall Street Journal által szervezett eseményen beszélt a Fed hozzáállásáról az idei évben esedékes kamatemelésekhez. Powell elmondta, hogy ha...

A Fed nem fél a semleges szint fölé emelni a kamatot

Jerome Powell a Wall Street Journal által szervezett eseményen beszélt a Fed hozzáállásáról az idei évben esedékes kamatemelésekhez. Powell elmondta, hogy ha szükség van rá, akkor a Fed nem lesz rest a semleges szint – ami szerinte 2,5% körül lehet – fölé emelni a kamatot. Véleménye szerint az árstabilitás adja a gazdaság alapját, és elkötelezett „tisztán és meggyőzően” felvenni a harcot az inflációval. Megismételte, hogy a júniusi és júliusi kamatdöntő ülésen 50 bázispontos emelés várható, és figyelmeztetett, hogy nem elképzelhetetlen, hogy lesznek kisebb-nagyobb ütések, amit el kell viselnie a gazdaságnak. A piac jelenleg egyre nagyobb valószínűséggel áraz egy szeptemberi 50 bázispontos emelést is, amivel az év végéig még 2 százalékpontos lenne a Fed szigorító lépéseinek összessége.


A chicagói Fed elnök, Charles Evans ráerősített Powell szavaira, és a fejnehéz kamatemelési ciklus fontosságát hangsúlyozta a pénzügyi kondíciók hatékonyabb szigorításának, és a Fed elkötelezettségének jelzése érdekében. Hozzátette, hogy várakozásai szerint a Fed a semleges szint fölé fogja emelni a kamatokat. A minneapolisi elnök, Neel Kashkari szerint még a Fed-en belül sem tisztázott, hogy a központi banknak át kell-e esnie a „recessziót okozó” kamatszintre az infláció visszafogásának érdekében.


A Bloomberg értesülései alapján az Egyesült Államok enyhíteni fog a Venezuelával szemben érvényben lévő szankciókon, hogy csökkentse az Európára nehezedő olajkínálat hiányt. Ez azt jelenti, hogy azon európai olajtársaságok, amelyek már eleve jelen vannak az országban, nagyobb mennyiséget tudnak majd Európába szállítani, és a Chevron is engedélyt kap a kitermelés visszaállításáról szóló tárgyaláshoz.

Olcsóbb szennyezési jogok törhetik le az energiaárakat

Az EU új CO2 kibocsátási kvótákat bocsáthat ki a piac stabilizálása érdekében. Az új kvóták forgalomba kerülésének hatására a szennyezési jogok árának csökkenése várható, így Európában olcsóbbá vállhat a fosszilis erőművek energiatermelése, ami támogatná az infláció elleni küzdelmet. A jogok értékesítéséből befolyt összeget megújuló projektekbe fektetheti be az EU.


Az EKB holland jegybankára már az 50 bázispontos júliusi kamatemelés lehetőségéről nyilatkozott. Ez azonban rendkívül valószínűtlen lépés lenne, és a piac sem árazza ezt az opciót.


Az EU ma kezdi az Ukrajna újjáépítésének finanszírozásáról szóló egyeztetéseket. A kiszivárgott javaslatok szerint a közös uniós kötvénykibocsátáson túl a szankciókkal sújtott orosz oligarchák és az orosz jegybank befagyasztott eszközeiből is finanszíroznák az újjáépítést.


Már az orosz gazdasági miniszter is recesszióra számít. Friss előrejelzése szerint idén 7,8%-kal, jövőre 0,7%-kal eshet vissza az orosz gazdaság teljesítménye a szankciók hatására.


Az amerikai pénzügyminisztérium egyelőre nem hosszabbította meg azt a május 25-ig érvényben lévő kivételt, ami lehetővé tette az orosz kötvények utáni kamatfizetést. A hiteltörlesztés, a kamat- és osztalékfizetés lebonyolítása a megjelölt dátumig még nem esik a szankciók hatálya alá. Ha nem hosszabbítják meg a kivételt, akkor Oroszország nem lesz képes a az amerikai bankrendszeren keresztül eleget tenni kamatfizetési kötelezettségének, így ismét emelkedésnek indult az amúgy is rendkívül magas orosz csődkockázat.


Az ellátási lánc zavarai, főként a chiphiány miatt 20%-kal estek az európai új autó értékesítések áprilisban. Ez leginkább a Stellantist érintette, a cég eladásai 31%-kal csökkentek.

A jegybanki élénkítés ellenére visszaesett a japán gazdaság

Japán gazdasága az első negyedévben éves szinten 1%-kal zsugorodott, mivel a növekvő importköltségek meghaladták az exportnövekedést, a koronavírus miatti korlátozások pedig visszafogták a kiadásokat. Bár az adat jobb az 1,8%-os visszaesést jelző konszenzusnál, azt jelenti, hogy a japán jegybank még nem tart ott, hogy elkezdje normalizálni a gazdaságpolitikát.


Márciusban év/év alapon 1,7%-kal csökkent az ipari termelés Japánban, ami megegyezik az elemzők várakozásával, de jelentős visszaesés a februárban mért 0,5%-os éves növekedéshez képest. Havi szinten viszont kis mértékben, 0,3%-kal nőtt a termelés.


Kína legfőbb gazdasági tisztviselője kedden szokatlan módon nyilvánosan támogatta a digitális platformokkal foglalkozó vállalatokat, ami arra utal, hogy az ország készen áll arra, hogy felhagyjon a technológiai óriások elleni, egy éve tartó szigorral. A kormány támogatni fogja a digitális gazdasággal foglalkozó cégek fejlődését és nyilvános tőzsdei bevezetésüket - mondta Liu He miniszterelnök-helyettes, aki Hszi Csin-ping elnök legfőbb gazdasági tanácsadója.


Srí Lanka 12,6 milliárd dollár értékű államkötvényéhez kapcsolódóan nem tud fizetni, mivel új miniszterelnökének nem sikerül stabilizálnia az ország gazdaságát a dollárhiány és a gyorsuló infláció közepette. Ma jár le a 78 millió dollár kifizetésére vonatkozó türelmi idő, s ha a dél-ázsiai nem teljesít, akkor csődöt jelenthet.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, az európaiak pluszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben