Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó GDP

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 17.   11:01

Erste kommentár Dinamikusan, szezonális hatásoktól megtisztítva 8, míg tisztítás nélkül 8,2 százalékkal növekedett év per év alapon a Magyar GDP. Igaz ez meghaladja a 7,3 százalékos elemzői...

Erste kommentár

Dinamikusan, szezonális hatásoktól megtisztítva 8, míg tisztítás nélkül 8,2 százalékkal növekedett év per év alapon a Magyar GDP. Igaz ez meghaladja a 7,3 százalékos elemzői várakozásokat, de mégsem olyan nagy meglepetés, hiszen pl. a Nemzeti Bank is erős adatra számított már korábban is. A jelentős év eleji fiskális expanzió nyilván jelentősen hozzájárult a bővüléshöz, mi tetten érhető a kereskedelem, raktározás szálláshely, vendéglátás területén mért expanzióban is. Különben a KSH szerint a nemzetgazdaság összes ágában bővülés volt megfigyelhető. Ugyankkor a kilátások nem túl fényesek. Az év végéig nagy valószínűséggel masszív lassulást fogunk látni, amely elsősorban a második félévben lesz látványos. Mindez azt eredményezi, hogy az éves GDP növekedésünk nagy valószínűséggel 4 százalék alatt fog maradni. Így az örömbe üröm is vegyül elég nagy mértékben.


Különben az USA-ban is komoly vita folyik a gazdasági lassulásról. Pl. Musk szerint már recesszióban van az amerikai gazdaság, miközben számos nagy ház elemzője szerint a piac túlbecsüli a recesszió esélyét. Most éppen az ő szavukra hallgatnak a piacok.


Ma az Mtel aukciót tart. 14,6 Mrd Ft értékben vesz vissza részvényeket a 10.00 és 12.30 közötti időszakban. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, az aukciónak meg kellene emelnie a részvényárat.


Tegnap a DAX szép fordulatot hajtott végre a nap vége felé a 13 860 körüli technikai szint (majdnem) visszatesztelése után, s ma reggel folytatja aza emelkedést az enyhén pozitív nemzetközi hangulatban. A BUX felülteljesíti az európai indexeket ma reggel.

Vegyes teljesítmények

Az Euro Stoxx50 0,5%-ot, a DAX 0,4%-ot csökkent, míg a FTSE100 0,6%-ot emelkedett tegnap. Míg a közmű és energetikai szektor emelkedett, addig főleg az IT szenvedett el csökkenést.


A tengerentúlon is inkább mérsékelten negatív volt a hangulat. Az S&P500 0,4%-ot, a Nasdaq 1,2%-ot csökkent, miközben a Dow minimálisan, 0,1%-ot emelkedett. A tengerentúlon szárnyalt az energetikai szektor, miközben a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói, azon belül is az autóipar és a Tesla szenvedte el a legnagyobb esést.


Ázsiában viszont pozitív volt a hangulat. A Nikkei 0,5%-ot, a CSI300 1%-ot, a Hang Seng 2,3%-ot emelkedett.

Ma van az MTel részvényvisszavásárlási aukciója

Ma tartja a részvényvisszavásárlási aukciót a Magyar Telekom. Ennek keretében 14,6 milliárd forintnyi részvényt vesz vissza. Az ajánlatgyűjtési szakasz 10.00-től 12.30-ig, az ügyletkötési időszak 12.30-tól 15.30-ig tart. A maximum ár 637 forint. Az aukció árlépésköze 1 forint, ami eltér a BÉT szabályozott piacán alkalmazott árlépésköztől. Az ajánlati könyv nem nyilvános. A részvény kereskedése 10:00 órától a „Lezárás szakasz” végéig fel van függesztve. Amennyiben a részvény-visszavásárlási aukció záró eredménye a felfüggesztés időtartamának vége előtt nyilvánosságra kerül, úgy a tőzsde a részvények kereskedését határozattal visszaállíthatja.

Musk már azon gondolkodik, hogy ennél olcsóbban venné meg a Twittert

Elon Musk belengette, hogy a korábbi, nagyjából 44 milliárd dolláros megállapodás ellenére, ennél akár valamivel alacsonyabb áron vásárolná fel a Twittert. A közösségi hálózat papírjai több, mint nyolc százalékot estek a tegnapi kereskedés során, mely a Musk által teremtett bizonytalanság eredménye. Ezzel a Musk 9 százalékos részesedésszerzés-bejelentésének előtti árfolyam alatt kereskedik a cég részvényeit, valamint így 31%-os diszkont van a megegyezett felvásárlási árhoz képest (54,20 dollár részvényenként). A Tesla CEO-ja most leginkább a „bot” felhasználókkal van elfoglalva, pontosabban azoknak lehetséges arányával a közösségi hálózat platformján.

Újabb csapás a Boeing számára

A Boeing legnagyobb kínai vásárlója, a China Southern Airlines visszamondta több, mint 100 darabos megrendelését a repülőgépgyártó 737 Max típusából. A kínai légitársaság vezérigazgatója nyilatkozata alapján 2024 végéig nem rendelnek az adott repülőcsaládból, elsődlegesen annak a bizonytalanságnak köszönhetően, hogy képes lesz-e teljesíteni a Boeing a szerződött mennyiséget.

Megkezdte a Peloton hitelezését a JPMorgan és a Goldman Sachs

Több, mint nyolc százalékos kamattal hitelezi meg a JPMorgan és a Goldman Sachs a Peloton-t. A 750 milliós kölcsönre a friss (február óta) vezérigazgató szerint a vállalat alacsony szintre eső készpénzállománya miatt van szükség.

Beszakadt a forint

Tegnap beszakadt a forint a délutáni órákban: 390 felett zárt a magyar deviza, amire példa csak a márciusi pánik idejében volt korábban. A kormányfő eskütétele után a hírügynökségek rendszerében jött le az üzenet, miszerint az új kormány a jegybankkal közösen koordináltan fog beavatkozni az infláció megfékezése érdekében. "Óvatos, de határozott árszabályozó intézkedések lesznek, az eredmények szeptemberben látszani fognak" - jelentette ki a miniszterelnök. Ma délelőtt 389 körül mozog a kurzus az euróval és 372-nél a dollárral szemben.

Korrigált az euró

Az elmúlt napokban némi korrekció tapasztalható a nemzetközi devizapiacon: ismét 1,04 felett jár az EURUSD kurzusa. Ma délelőtt 1,045 közelében jegyezték a dollárt az euróval szemben.

Tovább emelkedik a kőolaj ára, a piac várja a sanghaji nyitást

A WTI 111,6, a Brent 114,2 dollár volt ma reggel a júliusi határidőre, míg az Ural 84,2 dolláron forgott azonnali szállításra. A piac várja a sanghaji lezárások végét, amit a kínai hatóságok június elejére ígértek. A kínai nyersolaj kereslet, ami áprilisban 10%-kal süllyedt, emiatt újra jelentősen megugorhat, mivel a város a kereskedelem legnagyobb központja az országban. Az USA üzemanyagárai rekordszintre nőttek, soha ilyen magas árat nem kellett fizetni egy gallon benzinért az Egyesült Államokban. Az országos átlag 4,5 dollár felett van. Az OPEC miniszterek szerint értelmetlen lenne az olajtermelés további növelése a kartell részéről, mivel a szűk keresztmetszet sokkal inkább a globális finomítói kapacitás, nem a rendelkezésre álló kőolaj mennyisége. A termékpiacon sokkal nagyobb hiány van, mint a nyersolaj piacán, emiatt emelkednek az árak. Különösen a dízel globális piaca szűk, de a benzinkészletek is a sokévi átlag alatt vannak.

Az arany erősödött, a dollár árváltozása a kérdés

Az arany 1.824 dollárig tudott erősödni, miután a dollár erősödése lelassult tegnap. A kínai nyitással kapcsolatban is optimistább lett a piac, mivel jelentős fizikai aranykeresletre számítanak az ázsiai országból. A fő kérdés persze továbbra is, hogy mi lesz a dollár árfolyamával és a hosszú amerikai hozamokkal. A 10 éves dollár kamat 3% alatt maradt, ami némileg lassíthat a dollár erősödésén. A FED továbbra is határozott, hogy emelni kell agresszívan a rövid kamatokat, hogy a vágtázó infláció ellen felvegye a jegybank a harcot.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben