Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó Magyar Telekom eredmény, s újabb eladási hullám…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 12.   11:28

Erste kommentár A tegnap közzétett adatok szerint az infláció ugyan nem nőtt tovább az Egyesült Államokban, sőt egy kis csökkenést is mutatott 8,5-ről 8,3 százalékra. Ez kezdetben egy kis örömet hozott a piacokra, de nem...

Erste kommentár

A tegnap közzétett adatok szerint az infláció ugyan nem nőtt tovább az Egyesült Államokban, sőt egy kis csökkenést is mutatott 8,5-ről 8,3 százalékra. Ez kezdetben egy kis örömet hozott a piacokra, de nem tartott sokáig, mert a befektetők figyelme inkább a maginfláció felé fordult, ami tovább emelkedett 6,2 százalékra. Így a kamatemelési várakozások is emelkedtek. Igaz, nem a következő két ülés 50 bázispontos emelésének tekintetében, hanem a szeptemberi ülés esetében kerülünk egyre közelebb az 50 bázispontos mértékhez a korábban várt 25 bázisponttal szemben. Ezt pedig nem igazán bírta az amúgy is terhelt piac, és újabb eladási hullám indult, ami már gyorsulásnak számít olyan értelemben, hogy a korábbi csökkenő trendcsatornák alja sérül, és törik át azokat az indexek. Ez pedig – rövid távon – nem jó jel. Ugyanakkor az amerikai és európai 10 éves hozamok tovább esnek, amelyek elvileg, előbb vagy utóbb valami támaszt adhatnak az indexeknek, hiszen ezen keresztül a jövőbeli pénzáramok értéke elindulhat fölfelé, ha nincs nagy romlás magában a pénzáram kilátásokban. Más szavakkal, a cégek eredményvárakozása nem romlik, vagy nem romlik számottevően.


Tegnap zárás után jött a Magyar Telekom eredménye, ami messze felülmúlta a piaci várakozásokat, s még akkor is jobb az eredmény, ha az egyszeri, eszköz értékesítésből származó 3,3 milliárd forintos eredménnyel tisztítjuk a számokat. Az eredmények javulásában jelentős szerepet játszott, hogy a folyamatos szélessávú fejlesztéseknek köszönhetően, a vezetékes bevételek 7 százalék fölött növekedtek, s a mobiladat használat is tovább húzta az értékesítést. A dinamikusan javuló árbevétel mellett maradt a költség kontroll. Ennek, meg az eszközértékesítés eredményének köszönhetően az üzemi eredmény majdnem 12 milliárd forinttal, 78 százalékkal 26,8 milliárd forintra javult. Ez 18,5 milliárd forintos, 107 százalékkal javuló nettó eredményt hozott.



A negatív hangulatban mind a DAX, mind a BUX délnek vette az irányt ma reggel.

Európában még a bika, Amerikában viszont már a medve tombolt

Európa tegnap felpattant. A FTSE100 1,4%-ot, a DAX 2,2%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 2,6%-ot emelkedett. Főként a nem alapvető fogyasztási cikkek gyártói, az energia és ingatlan cégek remekeltek, míg az egészségügy egyedüli szektorként esett. Utóbbi hátterében több negatív, vállalat-specifikus esemény állt, például a Bayer és a Roche esetében.


A tengerentúlon viszont rossz volt a hangulat. A Dow 1%-ot, az S&P 1,7%-ot, a Nasdaq pedig 3,2%-ot esett. A technológián túl a nem tartós fogyasztási cikkek is nagyot estek tegnap Amerikában. Erősödni csak az energia és közmű cégek tudtak.


Ázsiára is átragadt a negatív hangulat. A CSI300 0,8%-ot, a Nikkei 1,7%-ot, a Hang Seng pedig 1,9%-ot csökkent.

Richter osztalékfizetési menetrend

A Richter 225 forint osztalékot fizet részvényenként. A kifizetés 2022. június 16-án kezdődik, osztalékszelvénnyel június 7-én forog utoljára a részvény.

Nem tért el a Commerzbank végleges eredménye

A Commerzbank az előzetes negyedéves eredményt követően ma hozta nyilvánosságra a végleges negyedéves számait. Ezek azonban már nem okoztak meglepetést. A bank 2,8 milliárd eurós bevétel mellett 544 millió eurós üzemi eredményt és 398 millió eurós adózott eredményt ért el. Főként a lengyel leányvállalat mutatott jó teljesítményt a lengyel kamatemelések hatására, de az év egészében is a lengyel operáció lehet a fő húzóerő.

Sokba kerültek az orosz szankciók a Siemensnek

A Siemens a második pénzügyi negyedévben 17 milliárd eurós árbevételt ért el, felülmúlva a 16,7 milliárd eurós várakozást. Az üzemi eredmény azonban csak 1,8 milliárd lett, szemben a várt 2,4 milliárd euróval. Az eltérést az orosz szankciókhoz kapcsolódó 600 millió eurós költségek okozták, elsősorban a vonatgyártás kapcsán. A Siemens egyúttal bejelentette, hogy megkezdi oroszországi tevékenységének leépítését, erről azonban további részleteket nem árultak el.

Jó, de nem elég jó eredmény a Disney-től

Erős negyedéves jelentést tett közzé a Disney, de még így is alulmúlta a várakozásokat. A vállalat bevétele 19,2 milliárd dollár volt az első három hónapban, ami 23%-os növekedést jelent év/év alapon, ám az elemzők 20,1 milliárdra számítottak. Részvényenként 1,08 dollár nyereséget sikerült elérni, ami 37%-kal jobb az előző év azonos időszakához képest, mégis elmaradt az 1,17 dolláros Bloomberg-konszenzustól. Pozitív eredmény a vállalat streaming platformjának növekedése. Egy év alatt közel 33%-kal, csak ebben a negyedévben pedig 7,9 millióval nőtt az előfizetők száma.

Gyenge negyedévet zárt a Rivian

A tegnap közzétett negyedéves jelentés szerint a Rivian 95 millió dolláros bevételt ért el a várt 131,2 millió helyett, a korrigált egy részvényre jutó eredmény pedig 1,43 dolláros veszteség, ami minimálisan jobb, mint az 1,45 dolláros Bloomberg konszenzus szerinti veszteség. A nem túl kedvező adatok közzétételét követően az árfolyam felpattant a tőzsdezárás utáni kereskedés során, miután az elektromos autógyártó az ellátási lánc problémák ellenére megerősítette előrejelzését, miszerint 25 ezer autót tervez leszállítani idén.

Csőd szélén az egyik legnagyobb kínai ingatlancég

Kína negyedik legnagyobb ingatlanfejlesztője, a Sunac China Holdings a múlt hónapban elmulasztotta a 2023-as lejáratú 7,95%-os dollárkötvényének 29,5 millió dolláros kamatszelvény-fizetési határidejét, és a tegnap lejárt a 30 napos türelmi idő alatt sem tette ezt meg. Ez megnyitja annak lehetőségét, hogy a kötelezettséggel kapcsolatban nemteljesítővé nyilvánítsák. A vállalat jelezte, hogy más kötvényekhez kapcsolódó kifizetéseknek sem tud majd eleget tenni.

Továbbra is gyengélkedik a forint

Szerdán a nap nagy részében a 379-380-as szint között keringett a magyar deviza az euró ellenében. Egyelőre bizonytalan az olajembargó sorsa. Más, nemzetközi hangulatot befolyásoló tényező nem történt tegnap. Az MNB nem változtatott ma reggel az egyhetes betéti ráta szintjén.

Erősödött a dollár az euróval szemben

Az elmúlt napokra jellemző szűk sávban, 1,05-1,06 között mozgott a tegnapi nap nagy részében az EURUSD. A vártnál valamivel magasabb amerikai inflációs adat után erősödni tudott a dollár, egészen 1,05-ös szint aljáig jutott az amerikai deviza. Ma reggel is itt mozog a dollár az euró ellenében.

Emelkedtek az olajárak, a dízel készletek tovább csökkentek

A WTI 102,8, a Brent 106,5 dollár volt ma reggel a júliusi határidőre, míg az Ural 78,8 dollár volt azonnali leszállításra. Az EU továbbra is keresi a kompromisszumot az orosz olaj import embargóval kapcsolatban, főleg Magyarország ellenállását emeli ki a nemzetközi sajtó. Kínában megint nő az új fertőzöttek száma, ami ismét ráijesztett a piacra. Eközben az USA nyersolaj készlete 8,5 millió hordóval nőtt, miközben a közép-desztillátumok mennyisége 913 ezer hordóval csökkent. Jelenleg ebből a termékből 104 millió hordó az USA kereskedelmi készlete, ami 2005 óta a legalacsonyabb érték.

Az arany stabil maradt, az áprilisi infláció meghaladta a várakozásokat az USA-ban

Az arany 1.849 dollár volt ma reggel, az árak nem változtak tegnap óta. Az áprilisi fogyasztói infláció 8,3% lett, míg a maginfláció 6,2% volt az Egyesült Államokban. Mindkét adat meghaladta a várakozásokat, ami azt jelenti, hogy az áremelkedés tovább dübörög. A 10 éves hozam először emelkedett a hírre, majd a nap végére 2,88%-ra süllyedt. Ez a hozamcsökkenés megtámasztotta a nemesfém árfolyamát. Az arany iránti kereslet nőhet az ukrán-orosz háború és a kínai covid helyzet miatt is, egyik esetben sem várnak jelentős javulást a piaci szereplők.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben