Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Egyelőre nem változtat a kamatemelések ütemén a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 12.   09:08

0,5%-os emelés várható a következő két ülésen A Fed jegybankárai agresszívebb fellépésre kényszerülhetnek a vártnál magasabb áprilisi inflációs adatot követően. Az infláció alacsonyabb lett ugyan az előző...

0,5%-os emelés várható a következő két ülésen

A Fed jegybankárai agresszívebb fellépésre kényszerülhetnek a vártnál magasabb áprilisi inflációs adatot követően. Az infláció alacsonyabb lett ugyan az előző hónapban mért 8,5%-nál, de éves szinten így is 8,3%-kal nőtt, miközben elemzők csak 8,1%-re számítottak.


A tisztviselők egyelőre kitartanak amellett, hogy a következő két ülésen fél-fél százalékkal emelik az irányadó kamatot. Úgy tűnik, a befektetők sem számítanak ennél nagyobb mértékű szigorításra, ugyanis a piac is a 0,5%-os emelést árazza júniusra és júliusra. Változás viszont, hogy a szeptemberi ülésre vonatkozó várakozások már szintén a fél százalékos emelés felé hajlanak.


A Fed atlantai elnöke, Raphael Bostic akár nagyobb emelést sem zár ki, amennyiben az infláció továbbra is magas szinten marad. Több Fed tisztviselő is erre utaló nyilatkozatot tett, és a júniusban érkező inflációs adattól teszik függővé az agresszívebb fellépést.

Még mindig gondok vannak a Brexittel

Az EU keményebb fellépést helyezett kilátásba az Egyesült-Királysággal szemben, ha a jövőben sem tartja be maradéktalanul a Brexit megállapodást, különösen az úgynevezett észak-ír protokollt, ami a termékek kereskedelmét és vámvizsgálatát lenne hivatott biztosítani. Szélsőséges esetben akár kereskedelmi háború is kialakulhat az Egyesült-Királyság és az EU között.


A Bloomberg értesülései szerint az EKB-s jegybankárok komolyan mérlegelik a júliusi kamatemelés lehetőségét, és ezt követően idén még további két alkalommal jöhet 25-25 bázispontos emelés. Ezzel még ebben az évben a pozitív tartományba emelkedhetne az EKB betéti kamata. Ez összhangban lenne a piaci várakozásokkal, melyek aktuálisan három kamatemelést áraznak, és némi esélyt adnak egy további, negyedik kamatemelésnek is.


Az EU-ban leszavazták azt a javaslatot, ami még nagyobb mértékű károsanyag kibocsátás csökkentést írt volna elő az autógyártóknak 2030-ig. A hír pozitív a szektor számára, mivel rendkívül nehéz és költséges lett volna megfelelni az új szabályoknak.


A gazdasági miniszter szerint Németország már télre képes lenne leválni az orosz gázról, ehhez azonban a fogyasztás csökkentésére, a tározók előzetes feltörésére és az LNG projektek kapcsán történő előrelépésekre lenne szükség. Ezek alapján ez inkább csak szükségmegoldásnak hangzik, semmint valós alternatívának.

Nyomás alatt a kínai gazdaság

A kínai központi bank a gazdasági növekedés stabilizálását tekinti elsődleges prioritásnak, és fokozni fogja a gyengén teljesítő ágazatok támogatását - nyilatkozta Chen Yulu jegybankelnök-helyettes. Megismételte a kínai központi bank ígéretét, miszerint új szakpolitikai eszközöket is be fognak vetni a gazdaság védelme érdekében.


Eközben Sanghajban továbbra sem sikerült meggátolni a koronavírus terjedését, ami csökkentette a lezárások enyhítésének esélyét.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

George segít a befektetéseidben!

Legyen egészséges a portfóliód és nyerj iPhone-t vagy 1 millió forintot!
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben