Hétfő
máj. 23.
00:00
Fogyasztói bizalmi index (HU)
Időszak: máj., előző: -20
10:00
IFO üzleti hangulatindex (GE)
Időszak: máj., előző: 91.8, várt: 91
14:30
Chicagói Fed index (US)
Időszak: ápr., előző: 0.44
z.u.
Zoom (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.92, várt: 0.87
Kedd
máj. 24.
02:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (JP)
Időszak: máj., előző: 53.5
09:00
Átlagos bruttó béremelkedés (év/év) (HU)
Időszak: márc., előző: 31.7%
09:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: máj., előző: 57.6, várt: 57.8
09:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (GE)
Időszak: máj., előző: 54.6, várt: 54
10:00
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: máj., előző: 57.7, várt: 58.1
10:00
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (EMU)
Időszak: máj., előző: 55.5, várt: 55
10:30
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: máj., előző: 58.9
10:30
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - előzetes (UK)
Időszak: máj., előző: 55.8
15:45
Feldolgozóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 59.2, várt: 57.9
15:45
Beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 56
15:45
Szolgáltatóipari beszerzési menedzser index (US)
Időszak: máj., előző: 55.6, várt: 55.2
16:00
Új lakás építések (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: -8.6%, várt: -1.7%
16:00
Új lakás értékesítések (ezer/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 763, várt: 750
16:00
Richmondi Fed feldolgozóipari index (US)
Időszak: máj., előző: 14, várt: 9
Szerda
máj. 25.
08:00
GDP (év/év, munkanaphatással igazított) (GE)
Időszak: Q1, előző: 3.7%, várt: 3.7%
13:00
Jelzáloghitel igénylések (US)
Időszak: máj., előző: -11%
14:30
Tartós cikkek rendelésállománya (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 0.8%, várt: 0.6%
20:00
Fed jegyzőkönyv (US)
Időszak: máj.
22:20
Nvidia (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.78, várt: 1.30
Csütörtök
máj. 26.
09:00
Munkanélküliségi ráta (HU)
Időszak: ápr., előző: 3.7%
09:00
MNB egyhetes betéti tender (HU)
Időszak: máj., előző: 6.45%
ny.e.
Alibaba (US)
Időszak: 2022 Q4, előző: 6.04, várt: 7.10
14:30
Tartós munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 1317
14:30
GDP (negyedév/negyedév, évesített) - előzetes (US)
Időszak: Q1, előző: -1.4%, várt: -1.3%
14:30
Friss munkanélküli-segély kérelmek (ezer fő/hét) (US)
Időszak: máj., előző: 218
16:00
Függőben lévő lakásértékesítések (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: -8.9%
z.u.
Autodesk (US)
Időszak: 2023 Q1, előző: 0.48, várt: 1.34
03:30
Ipari vállalatok profittömege (CHN)
Időszak: ápr., előző: 4.2%
14:30
PCE infláció (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: 6.6%, várt: 6.3%
14:30
PCE maginfláció (év/év) (US)
Időszak: ápr., előző: 5.2%, várt: 4.9%
14:30
Személyi jövedelmek (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 0.5%, várt: 0.5%
14:30
Személyi kiadások (hó/hó) (US)
Időszak: ápr., előző: 1.1%, várt: 0.6%
16:00
Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index - végleges (US)
Időszak: máj., előző: 59.1, várt: 59.1
Vasárnap
máj. 29.

Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

Twitter

Facebook

Reddit

Discord

Whatsapp

Messenger

Telegram

WeChat

BEFEKTETÉS

A védelmi ipar nem profitál az orosz-ukrán háborúból

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. május 9.   11:37

Geopolitikai feszültségek idején a védelmi ipar – a fegyver és repülőgépgyártók – általában szárnyal a tőzsdén a (várhatóan) emelkedő megrendelések hatására. Az orosz-ukrán háború azonban a szankciók miatt ebből a szempontból is különleges.

A befektetés nem kiváltság!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet jelentése szerint tavaly 0,7 százalékkal nőtt a katonai kiadás a világban, összességében átlépve 2 ezer milliárd dollárt (ez nagyjából a magyar GDP több mint a tízszerese). A CNN szerint az összeg várhatóan az idén jelentősen növekedni fog, hiszen az USA költségvetése a védelmi kiadások 4,7 százalékos emelését tartalmazza, miközben a NATO tagországok is növelik katonai kiadásokat, egyre többen szorgalmazva, hogy a 2 százalékos kiadási arány ne cél, hanem minimum-követelmény legyen. A védelmi ágazatot segítik az Ukrajnát támogató vállalások is, mint péládul, hogy Joe Biden amerikai elnök 3,4 milliárd dolláros kötelezettségvállalást tett Ukrajna megsegítésére az Oroszország elleni harcban.

Az első negyedéves üzleti jelentésekből azonban az derül ki, hogy a fegyver- és repülőgyártók számára kiesést jelentett az európai háború – aminek a legfőbb oka, hogy elveszítették egyik legnagyobb megrendelőjüket, Oroszországot. Februárban, amikor Oroszország megindította a támadást Ukrajna ellen, jelentősen növekedtek védelmi szektor cégeinek részvényárai, ám azóta visszaestek. A Raytheon (RTN), a Lockheed Martin (LMT), a Boeing (BA), a General Dynamics (GD) és a Northrop Grumman (NOC) cégeket nyomon követő iShares U.S. Aerospace & Defense ETF (ITA) index közel 10 százalékkal nőtt február vége és március eleje között, ám áprilisban mintegy 6,5 százalékot esett.

A befektetők nem mindig veszik figyelembe, mennyire lassú az a folyamat, amíg egy kongresszusi döntést követően a pénz megérkezik a költségvetésből a vállalatokhoz. Ez egy időigényes, hosszú folyamat. „Azok a befektetők, akik az ukrán háború miatt gyors, az első negyedévben látható bevételnövekedést vártak a védelmi cégeknél, valószínűleg nagyon meglepődnek majd” – irta a Bank of America.

A Raytheon Technologies például a múlt héten 750 millió dollárral csökkentette bevételi várakozásait az orosz szankciók miatt – ezek bevezetése előtt a társaság árbevételének 1,5 százalékát, 900 millió dollárt adta Oroszország. A cég vezérigazgatója, Greg Hayes szerint az ukrajnai háború nyomán a megrendelések ugrásszerűen növekednek, ám ettől bevétel az idén nem várható. A Raytheon Stinger és Javelin rakétáinak, az Oroszországgal szembeni ellenállás kulcsfontosságú fegyvereinek gyártása az ellátási lánc és technológiai problémák miatt leállt – mondta a vezérigazgató. A társaság csak 2023-ban vagy 2024-ben tudja pótolni a rakétakészletet.

A társaságot a konfliktus okozta fémhiány is sújtja. Titánszivacsot, öntvényeket és kovácsolt anyagokat keresnek, amelyeket repülőgép-alkatrészekhez használnak, miután megszakították kapcsolatukat orosz beszállítójukkal – mondta Hayes.

Az ellátási lánc akadozása a legtöbb védelmi vállalatnak problémát okoz – mondta Bert Subin, a Stifel Financial tőkekutatási részlegének alelnöke a CNN-nek. Acélt, alumíniumot és nikkelt nehéz beszerezni, s a kínai Covid-zárlatok valószínűleg tovább súlyosbítják a problémát, hiszen késleltek a szállítmányok indulását Sanghajból, a világ legnagyobb tengeri kikötőjéből.

A Lockheed Martin kénytelen volt bejelenteni, hogy az ellátási problémák miatt az eladások 8 százalékkal esnek – és bár tárgyalásokat folytatnak a Pentagonnal a fegyvergyártás növeléséről, a termelést még nem emelték. Jay Malave pénzügyi igazgató pedig a negyedéves eredmények közlésekor azt hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háború miatti termelés-növekedésnek nem lesz közvetlen hatása az eredményekre.

A Bank of America elemzése szerint a védelmi ipar jó választás lehet azok számára, akik hosszú távon gondolkodnak, ám a szektor nem lesz nyerő azoknak, akik gyors nyereségre várnak. Az elmúlt két évtized legtöbb nagy katonai konfliktusa ugyanis kétségtelenül a védelmi készletek kezdeti megugrásához vezetett – ideértve Oroszország 2014-es Krím invázióját és a 2001-es szeptember 11-i merényleteket is –, de ezek a fellángolások kérészéletűnek bizonyultak, ahogy a szélesebb körű hatásoktól való kezdeti félelem alábbhagyott.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

A befektetés nem kiváltság!

Indítson rendszeres megtakarítást egy olyan jövőbe, amiben igazán hisz

USA Pre-market piac 13 órától

Amerikai részvények már piacnyitás előtt is a NetBroker-ben!

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben

Elfogadom
Jelen weboldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához. Bővebben itt