Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Engedtek az oroszok a gázszerződés kapcsán

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 9.   09:10

Tovább tárgyalnak a szankciókról Az EU igényeinek megfelelően két ponton is módosították az oroszok a gázszállítások kiegyenlítésének feltételeit. Bár elsőre technikainak tűnő változtatások...

Tovább tárgyalnak a szankciókról

Az EU igényeinek megfelelően két ponton is módosították az oroszok a gázszállítások kiegyenlítésének feltételeit. Bár elsőre technikainak tűnő változtatások történtek, de ezzel elhárították azokat az aggályokat, amiket az EU fogalmazott meg a szankciók esetleges kikerülésével kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy a jövőben nem a szankcionált orosz jegybank váltja le a devizákat a Gazprombank számára. Bár továbbra is igaz, hogy az oroszok egyoldalúan módosították a hosszútávú gázszerződéseket, de legalább a szankciók megkerülésével kapcsolatos uniós aggályok lekerülhetnek a napirendről. Ezzel biztosabbá vállhat Európa gázellátása, ami mindkét fél érdeke.


A hétvégén is folytatódtak az egyeztetések a 6. szankciós csomagról, de még nem sikerült megállapodni és elfogadni azt. Főleg Magyarország fogalmazott meg erős kritikát az orosz olajról való leválás kapcsán. A következő napokban tovább tárgyalnak a szankciókról.


A várakozásoknak megfelelően a nacionalista Sinn Fein nyerte az észak-ír választásokat. A párt elsődleges célja az újra egyesülés Írországgal.


Robert Holzmann osztrák jegybankár szerint idén 2-3 alkalommal emelhet kamatot az EKB. Bár Holzmann az egyik leginkább héja az EKB monetáris tanácsában, várakozása még így is elmarad a piaci várakozásoktól, ami 3-4 kamatemelést áraz az idei évre. Olli Rehn finn jegybankár szerint júliusban el kell kezdeni az EKB-nak a kamatemelést.

Keményen beleállnak az oroszokba

Annak ellenére, hogy Magyarország megvétózta az EU Oroszország ellen irányuló szankciós tervezetét, a G7 országai megígérték, hogy nem fognak a háborút kirobbantó országtól vásárolni.


Ezek mellett az USA kiszélesítette szankcióinak palettáját és megtiltotta az amerikai könyvelő és tanácsadó cégeknek, hogy orosz vállalatokkal dolgozzanak, valamint további büntetést szabtak ki a Gazprombankra. Az amerikai csomag ezenkívül újabb korlátozásokkal sújtja az ipari termékek exportját, az oroszok számára kiadott vízumokat és a három legnagyobb, az orosz állam által felügyelt televízió csatorna adását.


Az USA képviselőházának elnöke, Nancy Pelosi nyilatkozata alapján a Fehér Ház törvényhozói gőzerővel dolgoznak a 33 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomagon, de hogy mikorra készül el a véglege csomag, azt még nem lehet pontosan tudni.


Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hivatalos bejelentés nélkül meglátogatta és támogatásáról biztosította Zelenszkij elnököt Kijevben.


Két Fed-héja, Christopher Waller és James Bullard is megvédte a központi bankot azokkal a kijelentésekkel szemben, mely szerint a Fed csak követi az infláció útját, és nem megelőzi azt. A jegybankárok szerint a kritikusok nem veszik figyelembe azon szigorításokat, amelyek még a kamatemelések előtt történtek, gondolva például arra, hogy a Fed egyértelműen jelezte előre az idei évi kamatemeléssel kapcsolatos terveit, ami automatikusan magasabb kamatokat árazott be a piacokon.

Összeesett Kína külkereskedelme

A Covid-járvány súlyosbodása rányomta bélyegét Kína exportjára és importjára, mivel csökkentette a keresletet, aláásta a termelést és megzavarta a logisztikát a világ második legnagyobb gazdaságában. Az áprilisi exportnövekedés dollárban kifejezve 3,9%-ra lassult az egy évvel korábbihoz képest, szemben a márciusi 14,7%-os növekedéssel. Ez 2020 júniusa óta a leggyengébb ütem. Az import nem változott áprilisban, miután az előző hónapban 0,1%-kal csökkent. Az elemzők 3%-os csökkenést vártak.


„Bonyolult és súlyos” - Ez volt Li Ko-csiang véleménye a kínai foglalkoztatási helyzetről, miután Peking és Sanghaj tovább szigorította a Covid-lezárásokat. A kínai miniszterelnök arra bátorította a minisztériumokat és a régiókat, hogy segítsék a vállalkozásokat a munkahelyek megtartásában, és arra kérte a cégeket, hogy a vírusellenes intézkedések mellett folytassák a termelést.


Hongkongban a korábbi főtitkárt, John Lee-t választotta meg a városállam vezetőjének a Kína által támogatott bizottság. A kijelölt kormányfő nagyobb integrációt ígért Kínával. Hongkong a héten csökkenteni fogja GDP előrejelzését, mondta Paul Chan pénzügyi államtitkár. Az előrejelzés jelenleg 2-3,5%-os növekedést prognosztizál.


Észak-Korea a jelek szerint szombaton tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát lőtt ki, közölte a dél-koreai vezérkari főnök. Ez az ázsiai ország második rakétakísérlete volt az elmúlt néhány napban.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben