Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

OTP: Negatív, de…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 6.   11:04

Erste kommentár Az OTP ma tette közzé első negyedéves eredményét, ami a számviteli nettó eredmény szintjén negatív lett. Ilyenre csak néhányszor volt példa az OTP életében, a -33,4 milliárd...

Erste kommentár

Az OTP ma tette közzé első negyedéves eredményét, ami a számviteli nettó eredmény szintjén negatív lett. Ilyenre csak néhányszor volt példa az OTP életében, a -33,4 milliárd forint a bank történetében a harmadik legnagyobb negyedéves veszteség. Ugyanakkor az egyszeri tételektől tisztított eredmény 88,6 milliárd forint volt, ami azt mutatja, hogy az alapvető folyamatok továbbra is jók. A 122 milliárd forintos „egyszeri” negatív tétel alapvetően az 56 milliárd forintos orosz goodwill leírásból, a hitelminősítés lerontása miatt az orosz kötvények 34,5 milliárd forintos leértékeléséből, a szokásos 20,2 milliárd forintos éves bankadó egész évre történő elszámolásából és a MOL-lal kötött swap megállapodásból adódó 8,5 milliárd forintos veszteségből tevődik össze. Ugyanakkor a céltartalékképzés is megugrott. Miközben az orosz és az ukrán operáción kívüli területeken céltartalék visszaírás volt, s így pozitív lett volna ez a sor, a jelentős várható ukrán (30 százalék) és orosz (8 százalék) GDP romlás miatt a nettó céltartalékképzés 72,9 milliárd forintra ugrott, amiből Oroszország 33 milliárd forintot, Ukrajna pedig 49 milliárd forintot vitt. Mindeközben a hitelállomány továbbra is növekszik, hiszen negyedév per negyedév alapon 3 százalék volt a bővülés, miközben a nettó kamatmarzs az orosz operáció visszafogott tevekénységének köszönhetően kicsit visszaesett, 19 bázisponttal 3,43 százalékra. A magyar, a bolgár, a horvát, a szerb és a szlovén operációk eredménye dinamikusan, 15 és 116 százalék közötti bővülést mutatott. Így talán nem meglepő, hogy a bank továbbra is fenntartja a korábban közölt éves prognózisát, mely szerint az orosz és az ukrán operációt leszámítva (i) a hitelbővülés 10 százalék lehet, (ii) a kamtmarzs stabilizálódhat, (iii) a hitelkockázati ráta a tavalyi szint körül alakulhat, s (iv) a korrigált jövedelmezőségi mutató 18 százalékos tőkearányos megtérülést mutathat. A leírások után egyébként Oroszországban az év hátralévő részében már profitot vár a bank, s ha netán le kellene építenie az ukrán és az orosz operációt, akkor azok rendre 0 és 30 bázispontos csökkenést hoznának a 16,2 százalékos tőkemegfelelési mutatóban (CET1), amelynek a törvényi minimuma 8,8 százalék, míg a Tier1 esetében (ami a SREP többlet tőketartalékot is figyelembe veszi), 10,7 százalék. Különben a Tier1 mutató is 16,2 százalékon áll.



Mit is jelent mindez? Az OTP alapvető tevékenysége továbbra is magas megtérüléssel működik. A 18 százalékos várható ROE 1,8-as P/BV rátát indokolna, amit csökkenteni kell az egyszeri negatív tételekkel. Ez pedig 10.190 forint (BVPS az év végén) szorozva 1,8-cal és csökkentve 122 milliárd per részvénynek megfelelő, mintegy 500 forinttal, ami 17.800 forintos értéket ad. Persze csaltunk, hiszen a jelenlegi helyzetben az elvárt hozam valószínűleg jóval nagyobb, mint a fenti számításban használt 10 százalék. Ha a ma délelőtti részvényárra nézünk, akkor az árfolyam alapján az elvárt részvényesi hozam valamivel 17 százalék fölé adódik, ami extra nagy értéknek tűnik, hiszen 10 százalék körüli kockázati prémiumot jelent, mivel a hosszú kockázatmentes hozam 7 százalék körül van!

Vissaztérő részvénypiaci aggodalmak

Gyorsan visszatértek az infláció és a növekvő kamatok jelentette kockázatok a részvénypiacokra, ami főleg a ciklikus papírokat és a technológiai részvényeket húzta le.


Az európai részvénypiacok tegnap reggeli optimizmusa hamar szertefoszlott, és a nyitáskor látott 2-3%-os emelkedések mínuszba fordultak. A DAX 0,5%-ot, az Euro Stoxx50 0,8%-ot csökkent, míg a FTSE100 0,1%-ot emelkedett.


Amerikában is beszakadtak az indexek. A Dow 3,1%-ot, az S&P 3,6%-ot, a Nasdaq pedig 5%-ot esett.


Japánban az újranyitó Nikkei 0,6%-ot emelkedett, de a Hang Seng 3,5%-ot, a CSI300 pedig 2,2%-ot esett.

A vártnál gyengébb, de így is erős a MOL első negyedéves eredménye

A MOL 271,7 milliárd forint első negyedéves tisztított CCS alapú eredményt ért el, ami alatta maradt a piaci 313 milliárdos várakozásnak és a mi 328 milliárd forintos becslésünknek. A szegmensek közül a kutatás-termelés számai elmaradtak a várttól: a 163,1 milliárd forintos EBITDA alatta maradt a 184,3 milliárd forintos piaci várakozásoknak, főleg amiatt, mert a cég eladta az Egyesült Királyságban lévő eszközeit, így a termelése napi 94 ezer hordóegyenértékesre esett vissza. A cég realizált szénhidrogén ára viszont 93,6 dollár/hordóegyenértékes szintre emelkedett, míg tavaly az első negyedévben a MOL 45,2 dollár/hordóegyenértékes árat tudott elérni. A feldolgozás-kereskedelem tisztított CCS alapú EBITDA-ja is gyengébb lett a várakozásnál. Az eredmény 85 milliárd forint lett, míg a piac 100 milliárd forint feletti EBITDA-t várt. A MOL finomítói marzsai márciusban felrobbantak, mivel az orosz-ukrán háború miatt az Ural/Brent árrés kitágult és a dízel árrések is szétnyíltak. A cég 12 dollár első negyedéves finomítói marzsról adott számot, aminek a döntő többsége márciusban realizálódott (33,9 dollár/hordó volt a havi marzs). Másik oldalról viszont a magyar és a horvát kormány árbefagyasztási politikája miatt a MOL nem tudta ezt az árrést megkeresni, főleg a februári magyarországi nagykereskedelmi árbefagyasztás érintette rosszul a céget. A magasabb márciusi volumenen ezért inkább veszteség volt, ami tükröződik a számokban. A petrolkémia visszaesett, amit jól jelez, hogy az indikátor árrés 488 euró/tonna volt csak az idei első negyedévben szemben a tavalyi 688 euró/tonna szinttel. A fogyasztói szolgáltatások szegmens gyengébb negyedéve szintén az árbefagyasztással indokolható. A 20,7 milliárd forint EBITDA ebben a negyedévben elmaradt a piaci várakozásoktól. A nem üzemanyag értékesítés a vártnak megfelelően 8%-kal nőtt év/év alapon, viszont a magyar és a horvát üzemanyag árbefagyasztás visszavette a nyereséget. A MOL gázüzletága a becsléseknek megfelelő számokat hozott. Véleményünk: A MOL ebben a negyedévben elmaradt a várakozásoktól mind a három fő üzletágban (kutatás-termelés, feldolgozás-kereskedelem, fogyasztói szolgáltatások). A gyengébb eredmény részben az egyesült királyságbeli eszközök eladásából, részben az árbefagyasztásból származott, ami sújtotta mind a feldolgozás-kereskedelem, mind a fogyasztói szolgáltatások szegmenst. A MOL nem árulta el, mennyi lehet az intézkedés miatti elmaradt nyereség, de szemmel láthatóan jelentősen ellensúlyozta a javuló környezet hatásait. A részvényárra a mai eredmény kevésbé hat, sokkal fontosabb lesz, hogy kap-e mentességet a cég az összeurópai orosz olajembargó alól, illetve hogy a magyar vagy a szlovák állam szeretné-e a jövőben külön adóztatni a MOL-t. Mi erre jó esélyt látunk.


MOL osztalékfizetési rend

A MOL közzétette az osztalékfizetés menetrendjét. A kifizetés 2022. július 28-án kezdődik, osztalékszelvénnyel 2022. július 19-én forog utoljára a részvény. A egy részvényre jutó osztalék 300 forint körül lesz, a pontos összeget később hozzák nyilvánosságra.

A Waberer’s eredménye operatív szinten javult, nettó profit szinten pedig csökkent

A Waberer’s 2022. első negyedévében 1,7 millió eurós nettó nyereséget produkált a 2021. első negyedévi 2,7 millió euróhoz képest. A növekvő munkaerő- és üzemanyagköltség részben áthárult az ügyfelekre, de a marzsok szűkültek. Az üzemi eredmény 4,6 millió euróra nőtt az egy évvel ezelőtti 4,5 millió euróhoz képest. A nettó eredmény a devizaköltségek 2 millió euróra történő megugrása miatt csökkent az egy évvel ezelőtti 0,7 millió euróról. A nettó adósságállomány 6,6 millió euróval 126,5 millió euróra nőtt éves összehasonlításban, de az eladósodottság (nettó adósság/EBITDA) 1,7-re csökkent az egy évvel ezelőtti 2,1-ről. A társaság az év első negyedévében 270 darab járművet cserélt újra 19,9 millió euró értékben, és további 1242 darabot tervez a jövőben lecserélni 82,5 millió euróért. Ezeket lízingből finanszírozzák. A társaság áprilisban 111 millió eurónyi kötvényt bocsátott ki és 43,5 millió euró bankhitelt törlesztett. A fennmaradó pénzt új járművekre, akvizíciókra és új raktár építésére kívánja fordítani. 80 új alkalmazottat vettek fel Indiából, a két diszpécser és 78 sofőr az év második felében kezd dolgozni. Ha az új modell jól fog működni, akkor további embereket vesznek fel Indiából.


Fájnak a kínai lezárások az Adidasnak

Az Adidas az első negyedévben 5,3 milliárd eurós árbevételt ért el, ami lényegében stagnálást jelent a tavalyi évhez képest, ugyanakkor az 5,2 milliárd eurós várakozáshoz képest pozitív meglepetésnek számít. Földrajzilag jelentős különbségek láthatók. Észak-Amerika 21%-kal, Latin-Amerika 41%-kal, Európa, Közel-Kelet és Afrika 9,3%-kal bővült. Kína viszont 28%-kal, Ázsia pedig 16%-kal csökkent. A 437 millió eurós operatív profit szintén pozitív meglepetést jelentett a 392 millió eurós várakozáshoz képest. Az operatív marzs előrejelzést a korábbi 10,5%-11%-ról 9,4%-ra csökkentették. A társaság az éves előrejelzését a korábbi sáv alsó felére módosította a kínai lezárások miatt, az adózott eredmény előrejelzést pedig a korábbi 1,8-1,9 milliárd eurós sáv aljára vágták vissza.

Nehéz napok elé néz Musk

Elon Musk Twitter-felvásárlása nyomán trösztellenes felülvizsgálatot tart a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság. A vizsgálat oka az, hogy Musk túl nagy kontrollt gyakorolna a kommunikációs platformok felett, ugyanis a Space X-en keresztül Musk a Starlink internetszolgáltató tulajdonosa is. A hatóság ezzel egyidőben nyomoz azzal kapcsolatban is, hogy Musknak nyilvánosságra kellett volna-e hoznia az „eredeti”, 9%-os részesedésszerzését a közösségi hálózatban.

Vizsgálják a Sony-Bungie akvizíciót

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vizsgálatot indított a Bungie játékfejlesztő cég Sony általi 3,6 milliárd dolláros felvásárlásával kapcsolatban. A trösztellenes vizsgálat akár hat hónappal is késleltetheti a tranzakció lezárását, ami így 2023 elejére tolódhat.

Tegnap ismét gyengült a magyar deviza

A szerdai forinterősödés átmenetinek bizonyult, és tegnap ismét gyengült a magyar deviza. A nyitó 375,7-ről zárásra 380,9-re emelkedett az EURHUF devizapár. A mai nyitásban továbbra is 380 felett áll a kurzus. Az egyhetes betéti ráta szinten tartására (6,45%-on) nem reagált érdemben a piac; a ráta egyébként várhatóan a májusi kamatdöntő ülést követő csütörtökig ezen a szinten is marad. Inkább a nemzetközi hírek vannak fókuszban: a hazai devizának nem tesznek jót az orosz olajembargó körüli bizonytalanságok illetve a dollár újabb erősödése sem.

Erősödött a dollár az euróval szemben

A nemzetközi devizapiacon tegnap mintegy 0,8%-kal erősödött a dollár az euróval szemben, s az euró gyengülése a mai nyitásban is folytatódott. A jegybankárok megszólalásai nyomán továbbra is elsősorban a két régió kamatpályája közötti különbség van a fókuszban. Rövid távon a devizapiac is a mai USA-beli áprilisi átfogó munkapiaci adatokra figyelhet, ami várhatóan a feszített amerikai munkapiaci helyzet némi enyhülését jelzi majd.

Nem bővíti nagyobb mértékben az OPEC a kitermelést, tovább nőhet a kőolaj ára

A WTI 109,4, a Brent 112 dollár volt ma reggel a piacon a júniusi határidőre, így növekedéssel zárhatják a hetet, miután az OPEC csak a korábban meghatározott mértékben, napi 432 ezer hordóval fogja növelni a kitermelést júniusban is. Az EU által tervezett orosz olajembargó hatására, amelyet jelenleg úgy tűnik, hogy Magyarország megvétózhat, a kínálat még inkább beszűkülhet, viszont az OPEC stratégiájának módosításához Oroszország beleegyezésére is szükség lenne, ők azonban aligha mennének bele a többi ország kitermelésének növelésébe. Az is kérdéses, hogy OPEC+ országai egyáltalán képesek lennének-e a jelenleginél nagyobb mértékben növelni a kitermelésüket, a Bloomberg adatai alapján ugyanis már most is kapacitásproblémáik lehetnek. A kínai lezárások miatti keresletcsökkenés sem tudta ellensúlyozni a kínálat szűkösségét, ezért egyelőre magas olajárakra számíthatunk. Az olajpiac továbbra is a backwardation állapotában van, melynek mértéke a Brent 2022. decemberi és 2023. decemberi ára között 7,50 dollárról 13 dollárra nőtt egy hét alatt. Ez is mutatja a jelenlegi óriási olaj keresletet.

Az erős dollár és a növekvő kötvényhozamok nyomják lefelé az aranyat

Az arany árfolyama sorozatban harmadik hete csökkenhet, amennyiben a ma reggeli 1876 dolláros szintjéről már nem erősödik érdemben a nemesfém. Az aranynak nem tesznek jót a magas kötvényhozamok, amelyek most már három százalék fölé emelkedtek az Egyesült Államokban (10 éves államkötvény). A Bank of England recessziót és 10% feletti inflációt is elképzelhetőnek tart a szigetországban, ezzel tovább erősítve a dollárt, ami szintén lefelé nyomja az arany keresletét. Ugyan a kelet-európai háborús helyzet továbbra is részben a biztonságot nyújtó eszközök felé tereli a befektetőket, az elszabaduló infláció okozta szigorú monetáris politika és az azzal járó kamatkörnyezet emelkedés már kezd visszás lenni a nemesfém számára, ugyanígy az euróval szemben öt éve nem látott szinten lévő dollár is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben