Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Emelkednek a hozamok

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 3.   10:27

Erste kommentár Az inflációs és a kamatemelési félelmeknek köszönhetően az elmúlt napokban újra emelkedésnek indultak a hozamok. Az amerikai 10 éves hozam a 3 százalékos szintet döngeti, ahol utoljára...

Erste kommentár

Az inflációs és a kamatemelési félelmeknek köszönhetően az elmúlt napokban újra emelkedésnek indultak a hozamok. Az amerikai 10 éves hozam a 3 százalékos szintet döngeti, ahol utoljára 2018-ban járt, és amivel már április közepén is próbálkozott. Itt különben egy komoly ellenállás van a 3,1 százalékos hozamszint környéken, ahol szerintünk meg fog állni a hozamemelkedés. Ez lehet, hogy éppen a Fed héja viselkedésének lesz köszönhető. Ha a német hozamszinteket nézzük, akkor azt látjuk, hogy a német hozam a közeljövőben egy még 2015-ben kialakult ellenállási szintet ostromolhat valamivel 1 százalék fölött. Remélhetőleg legalább átmenetileg megáll itt (vagy akár vissza is fordul) a német 10 éves hozam. Magyarországon kissé rosszabb a helyzet. A 10 éves hozam már 7,14 százaléknál jár, s ez olyan szint, amire 2012 óta nem volt példa. Ráadásul áttört egy technikai ellenállást, ami egy 2013-as lokális csúcs. Ha viszont elhisszük az MNB-nek, hogy 7-8 százalék között tetőzik az alapkamat és az effektív hozam Magyarországion, akkor már nincs olyan nagy mozgástere a 7 éves hozamszintnek. Persze erre vonatkozóan már láttunk korábban is jóslatokat, amit legalább háromszor módosítani kellett eddig.


A DAX emelkedik ma, és a BUX is követi. Mintha kezdene kis erő ébredni ezekben a piacokban, azt követően, hogy visszatértek a sávba, még a múlt héten a „fals letörést” követően.

Visszapattant az amerikai IT

A DAX 1,1%-ot, az Euro Stoxx50 1,9%-ot esett tegnap, a FTSE100 pedig zárva tartott. Európában tegnap kivétel nélkül az összes szektor esett.


Tegnap nyitáskor egy villám összeomlás (flash crash) játszódott le az OMX Stockholm indexben. Az index hirtelen 8%-ot zuhant, de mindössze néhány perc alatt vissza is tért az eredeti szintre. Mint később kiderült, a Citi egyik kereskedőjének a hibája okozta az index beszakadását.


Amerikában visszapattantak az indexek. A Dow 0,3%-ot, az S&P 0,6%-ot, a Nasdaq 1,6%-ot emelkedett. Főleg a kommunikációs szolgáltatók és az IT tudott visszapattanni a pénteki zuhanást követően.


Ma a japán és a sanghaji részvénypiac is zárva tartott nemzeti ünnep miatt. A nyitva lévő Hang Seng indexben nem volt érdemi mozgás, 0,1%-ot emelkedett.

A felsőház tiltakozik a MOL lengyelországi tulajdonszerzése ellen

A lengyel felsőház, az ellenzéki többségű szenátus tiltakozik a MOL lengyelországi tulajdonszerzése ellen, mivel a képviselők szerint a MOL orosz befolyás alatt áll. Az alsóház, ahol a kormánypárt van többségben, egyelőre nem foglalkozott a döntéssel, de várhatóan elutasítja a szenátus határozatát. A MOL még januárban egyezett meg a Lotos csoporttal arról, hogy 417 lengyel benzinkutat vesz át, míg a MOL Magyarországon ajánlott fel töltőállomásokat a lengyel társaságnak. A hír várhatóan nem befolyásolja a MOL árfolyamát, de ha mégis blokkolják az adásvételt a lengyel honatyák, az negatív lenne a MOL részvényekre nézve.

Személyi változások a Richternél

2022. május 1-től Hamecz István pénzügyi igazgató veszi át a Richter Gazdasági igazgatóságának vezetését dr. Gulácsi Gábortól, aki a továbbiakban szaktanácsadóként segíti a céget. Dr. Thaler György termékfejlesztési igazgató leköszön tisztségéről. A Termékfejlesztési igazgatóság, mint önálló szervezeti egység megszűnik, és létrejön egy egységes Kutatási és fejlesztési igazgatóság.

Alteo osztalékfizetési menetrend

Az Alteo részvényenként 103 forint osztalékot fizet. A kifizetés 2022. június 27-én kezdődik, a fordulónap 2022. június 20.

További külső forrást szeretne Musk a Twitter-felvásárláshoz

A Reuters információi szerint több tőkebefektetővel, befektetési alappal illetve vagyonos magánemberrel is folytat tárgyalásokat Elon Musk, hogy kisebb részt kelljen saját pénzéből finanszíroznia a Twitter felvásárlásához.

A Stellantis csoport felvásárolja a ShareNow-t

A Stellantis megveszi a BMW és a Mercedes közös, autómegosztási platformját a ShareNow-t. A német autógyártók szolgáltatójának 3,4 millió ügyfele van, míg a Stellantis hasonló megoldása, a Free2Move 2 millió felhasználóval rendelkezik. A két cég összevonásától javuló mérethatékonyságot és jelentős szinergiákat remélnek.

A kereskedési üzletág repítette a BNP Paribas-t

A BNP Paribas adózott eredménye 19%-kal 2,1 milliárd euróra emelkedett az első negyedévben, jelentősen felülmúlva az 1,6 milliárd eurós várakozást. Ennek oka a kereskedési üzletág rendkívül erős teljesítménye volt. A volatilis tőkepiaci környezetben a kötvényüzletág bevétele 48%-ot, a részvénykereskedési üzletág bevétele 61%-ot emelkedett. A bank CET1 tőkemegfelelése 12,4%.

380 fölött a forint

Ma reggel 382,4 közelében járt a forint az euróval szemben. A magyar deviza hétfőn is érdemben gyengült, így a 380-as lélektani határ fölé emelkedett az EURHUF árfolyam. Az utóbbi négy hétben 4%-os gyengülésben van a forint, kéthavi mélyponton az euróval szemben. Ma a bevezetendő olajembargó részleteire figyel a piac

Hova tovább dollár?

A nemzetközi piacon az utóbbi napokban egyértelműen a dollár mozgatja a devizapiacot, az amerikai fizetőeszköz egy hónap alatt 5%-kal erősödött az euróval szemben. Azóta is éppen egy hajszállal 1,05 felett áll a kurzus. Holnap este lesz a Fed kamatdöntő ülése, ami ismét nagyobb kilengést hozhat a piacra.

A kőolaj ára az alacsony készletekre és az erős dízel keresletre emelkedik

A WTI 103,1, a Brent 107,1, az Ural 79,4 dollár volt ma reggel a piacon a júniusi határidőre, illetve azonnali szállításra. A világban erős a dízel iránti kereslet, az amerikai készletek gyorsan merülnek. Az Egyesült Államok déli részén már 70 dollár feletti árréssel kereskednek hordónként ezzel az üzemanyaggal, vagyis ennyivel drágább a termék a nyersolajhoz képest. Az erős globális kereslet teljesen kiszárította az amerikai tartalékokat a kereskedők szerint, Európában pedig az orosz kínálat hiánya és a cégek önkéntes embargója okoz gondot. Ugyanakkor a befektetők aggódnak Kína miatt, ahol enyhül ugyan a covid járvány, de Peking lezárása továbbra is terítéken van. Az EU-ban továbbra is téma az orosz olaj elleni év végi teljes embargó bevezetése, de egyelőre nincs egyezség. Az olajkereskedők szerint nagyon volatilis kereskedés várható a jövőben is. A nyersolaj továbbra is backwardation állapotban van, ami a szűk jelenlegi kínálatra utal.

10 hetes mélyponton az arany, 3% felett a 10 éves dollár hozam

Az arany 1.857 dollárig süllyedt ma reggel, miután a 10 éves dollár hozam 3,03%-ig emelkedett. A pénzügyi befektetők az arany ETF-ekből is vonták ki a pénzeket, a hírek szerint 14 hét beáramlás után a múlt héten először kiáramlást regisztráltak. A piacot egyértelműen a Fed politikája mozgatja. Ha a jegybank az ígéretével ellentétben nem lesz nagyon szigorú, az arany ismét emelkedhet. Viszont, ha tényleg 50 bázispontjával emel a Fed, és az alapkamat az év végére a 2,5-3%-os sávba emelkedik, akkor az arany árfolyama inkább csökkenhet.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben