Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jön az olajembargó?!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. május 2.   11:23

Erste kommentár A ma reggeli hírek szerint már Magyarország is hajlandó megszavazni az Oroszország elleni olajembargót. Ennek az lehet az oka, hogy puhult az álláspont, hiszen nagy valószínűséggel az év...

Erste kommentár

A ma reggeli hírek szerint már Magyarország is hajlandó megszavazni az Oroszország elleni olajembargót. Ennek az lehet az oka, hogy puhult az álláspont, hiszen nagy valószínűséggel az év végéig még vagy egy bizonyos árszint alatt lehetne orosz kőolajat vásárolni. Az előbbi negatívan érintené a MOL-t, míg a második eset nem feltétlenül. Mindenesetre a magyar cégnek most jelentős előnye származik abból, hogy a nagyon olcsó orosz Ural típusú kőolajat dolgozza föl, míg a késztermékek ára (az ár stopon kívül) a Brent olajból előállított termékek árához igazodik. Erről most pénteken láthatunk majd adatokat, amelyek nagy valószínűséggel elég jók lesznek. A MOL különben az Adria vezetéken keresztül tud kőolajat venni, sőt még az uráli keverékhez hasonlóra is szert tehet, de nyilván jóval drágábban, mint jelenleg. Vagyis a hír inkább negatív a MOL számára, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy a MOL szerint évekbe és néhány százmillió euróba kerül átállni más típusú olaj feldolgozására.


A DAX és a BUX is csökken a ma délelőtti kereskedésben, engedve az amerikai nyomásnak.

Csúnya esés az USA-ban

Pénteken még tartotta magát Európa, a FTSE100 0,5%-ot, a DAX 0,8%-ot, az Euro Stoxx50 0,7%-ot emelkedett.


Az USA-ban viszont már komoly zuhanást láttunk pénteken. A Dow 2,8%-ot, az S&P 3,6%-ot, a Nasdaq 4,2%-ot szakadt. Amerikában minden szektor esett, de a gyenge teljesítmény közepette is kiugró volt az Amazon 14%-os esése, ami nagy súlya miatt magával húzta az indexeket is.


A kínai és a hongkongi tőzsde is zárva volt ma. A japán Nikkei esetében pedig nincs látványos elmozdulás, 0,1%-ot csökkent az index.

MOL: Magyarország nem vétózza meg az orosz olaj elleni európai embargót

A német ZDF hírei szerint Magyarország is azon három ország között van, amelyik mégsem emel vétót az orosz olaj elleni embargóval kapcsolatban, vagyis támogatjuk az összeurópai lépést. A tervek szerint az Európai Unió tagállamai az év végéig leválnának az orosz nyersanyagról. A hír negatív a MOL számára, mivel a cég korábban elmondta, hogy a teljes leváláshoz 2-4 évre és néhány százmillió euró beruházásra lenne szükség.

Richter: a Vraylar forgalma elmaradt a várttól

A Richter amerikai partnere, az AbbVie arról számolt be, hogy a Vraylar 427 millió dollár árbevételt termelt az USA-ban. Ez 23%-os növekedés ugyan, de elmarad a 452 millió dolláros konszenzustól, sőt egy picit még a várakozások aljánál (431 millió) is gyengébb. A major depresszió (MDD) kezelésére vonatkozó kiegészítő engedély amerikai jóváhagyása év vége felé várható. A hír negatív. Ez kb 28 milliárd forintos royalty bevételt jelenthet a Richternek.

Rendkívüli közgyűlést tart a Gloster

A Gloster rendkívüli közgyűlést tart május 30-án. Egy korábban lemondott felügyelőbizottsági tag pótlásától kell dönteni, ám a rövid határidő miatt ez nem kerülhetett be a rendes közgyűlés napirendi pontjai közé, így rendkívüli közgyűlés összehívása vált szükségessé.

Nem változott a helyzet

Összességében nem változott lényeges mértékben a forint euróval szembeni árfolyama pénteken, és egyelőre a mai nyitásban sem látszik nagy mozgás. Az EURHUF devizapár 378 körül tartózkodik. A héten továbbra is elsősorban a nemzetközi eseményekre koncentrálhat a forintpiac, leginkább arra, hogy azok hogyan csapódnak le az EURUSD kurzus mozgásaiban. Amennyiben ugyanis a dollár folytatja az elmúlt időszak erősödő tendenciáját az euróval szemben, ez ismét gyengülő pályára küldheti a forintot.

Korrigált az euró

A nemzetközi devizapiacon pénteken – a megelőző napok gyengülése után – kissé korrigált az euró a dollárral szemben. A közös európai deviza árfolyama azonban még így is meglehetősen gyenge szinten tartózkodik, a mai nyitásban 1,055 körül. A fő ok továbbra is a két térség eltérő monetáris politikája. Az elkövetkező napokban a Fed szerdai kamatdöntése előtti kivárás jellemezheti a kereskedést. Amennyiben a jegybank a várt 50 bázispontnál nagyobb kamatemelést hajt végre, az könnyen újabb nagyobb dollárrally-hoz vezethet.

Gyengült a nyersolaj a gyenge kínai adatokra

A WTI 102,8, a Brent 107,0, az Ural pedig 79,4 dollár volt ma reggel a piacokon. A nyersolaj árjegyzések csökkenése elsősorban a gyenge kínai konjunktúra mutatóknak tudható be. A zéró covid stratégia miatt Sanghajt és környékét hetekre lezárták, most pedig Pekinget szeretnék hasonló intézkedésekkel sújtani a kínai hatóságok, hogy megfékezzék a 2020 februárja óta a legsúlyosabb koronavírus hullámot. Az intézkedések kihatnak a gazdaságra is, mivel a kínai lezárások nagyon szigorúak, például a vidéki utazások teljesen elmaradnak, ami a május 1-i hosszú munkaszünet idején jellemző volt. Ez pedig gyengébb kőolaj keresletet eredményez. Az EU-ban kezd körvonalazódni az egység az orosz olaj elleni embargóval kapcsolatban. Német sajtóértesülések szerint több ország is visszavonta vétóját az intézkedéssel kapcsolatban, így a kontinens az év végével leválhat az orosz olajimportól. Ha valóban elfogadják a döntést, akkor az emelheti a kőolaj árát.

Az arany gyengült, az amerikai jegybanki döntés lesz a legfontosabb

Az arany 1.885 dollárig gyengült ma reggel. A befektetők főleg a Fed májusi döntésére koncentrálnak, ami legalább 50 pontos kamatemelés lesz a várakozások szerint. A magasabb kamatok kedvezőtlenek az aranynak, mivel az utóbbi nem fizet hozamot. Az aranybefektetők elsősorban a növekvő geopolitikai feszültségben és a lassuló kínai gazdaságban bízhatnak, ami lejjebb viheti a kamatszintet és az inflációt. Az arany a várakozások szerint 1.850 és 1.900 dolláros sávban mozoghat a következő hetekben.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben