Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fizetnek az oroszok, elkerülhető az államcsőd

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. május 2.   09:08

Nagyot lépett az orosz jegybank Pénteken az orosz pénzügyminisztérium elindította a dollár utalásokat, hogy rendezze dollárkötvényeinek kamatfizetését. Az április 4-i kamatfizetéskor még rubelben...

Nagyot lépett az orosz jegybank

Pénteken az orosz pénzügyminisztérium elindította a dollár utalásokat, hogy rendezze dollárkötvényeinek kamatfizetését. Az április 4-i kamatfizetéskor még rubelben próbálták rendezni a kamatfizetéseket, ez azonban csődeseményt jelentett volna. Ezért a 30 napos türelmi időszak letelte előtt korrigálják a kamatfizetést, hogy elkerüljék az államcsődöt. Amerikai közlemény szerint nem a tengerentúli, befagyasztott jegybanki devizaszámláról történik a kifizetés, hanem az orosz, belföldi devizatartalékhoz nyúltak hozzá. Mivel a kamatfizetés összege alacsony, miközben Oroszország jelentős deviza bevételre tesz szert jelentős külkereskedelmi többletéből, így logikus lépés, hogy az államadósság után, ha némi csúszással is, de fizetnek, elkerülve a csődöt.


Az orosz jegybank a vártnál nagyobb mértékben, a korábbi 17%-ról 14%-ra vágta az alapkamatot. Frissítették gazdasági előrejelzéseiket is. Az infláció idén 18-23% lehet, ami jövőre 5-7% közé mérséklődhet. A GDP 8-10%-kal eshet vissza 2022-ben. A háború előtti állapothoz képest egyedül a folyó fizetési mérleg többletre vonatkozó előrejelzés változott pozitív irányba, 133 milliárd dollárról 145 milliárd dollárra emelték az előrejelzést.


Nocsak, egy újabb galamb. Luis de Guindos EKB alelnök szerint a júliusi kamatemelés lehetséges, de nem valószínű lépés az Európai Központi Banktól. Az eszközvásárlási program ugyanakkor szerinte is véget érhet júliusban.


A londoni tőzsde ma a munka ünnepe miatt zárva van.

Fontos hét jöhet a Fed-nél

A Fed-en a sor, az amerikai jegybank ugyanis a héten tartja idei harmadik kamatdöntő ülését. A piac várakozása alapján 50 bázispontos emelést láthatunk majd, és a központi bank mérlegének csökkentéséről is kaphatunk iránymutatást, akár egy megkezdett eszközállomány-csökkentés formájában. 50 bázispontos emelésről közel 20 éve nem hozott döntést a Fed.


Ukrajnába látogatott Nancy Pelosi, az USA kongresszusának elnöke. A Zelenszkij elnökkel folytatott találkozón nem történt különösebb bejelentés, azonban az Egyesült Államok üzenete egyértelmű: a világ vezető hatalma kiáll Ukrajna mellett a háborúban.

Végtelen borúlátás

Hszi Csin-ping elnökre nagy nyomás nehezedik, hogy teljesítse a gazdaság élénkítésére tett ígéreteit, miközben a Covid megfékezése érdekében elrendelt szigorú lezárások jelentős terhet rónak a kínai gazdaságra. A szombati adatközlés alapján romlott a kínai beszerzési menedzseri hangulat, ugyanis a feldolgozó ipari mérés 49,5-ről 47,4-re, míg a szolgáltatószektori mérés 48,4-ről 41,9-re esett. Ezzel az összetett érték 42,7-re zuhant áprilisban a korábbi 48,8-ról. A borúlátó piaci hangulatot elsősorban a szigorú lezárások okozzák.


A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 53,5 lett az egy hónappal korábbi 54,1-es érték után, ami 1 tizedponttal jobb, mint az előzetes adat. A pozitív hangulat elsősorban Covid-esetszám csökkenésének és a járványügyi korlátozások feloldásának köszönhető.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban, az európaiak mínuszban voltak ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben