Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mindenki az európai inflációs és GDP adatra figyel

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. április 29.   09:23

Kamatot csökkent az orosz jegybank? Ma délelőtt folyamatosan jelennek meg az európai GDP adatok. Az Eurózóna szintjén az első negyedéves GDP növekedés 5,0%-ra bővülhetett a korábbi 4,6%-ról. Ugyanakkor az egyes tagországok...

Kamatot csökkent az orosz jegybank?

Ma délelőtt folyamatosan jelennek meg az európai GDP adatok. Az Eurózóna szintjén az első negyedéves GDP növekedés 5,0%-ra bővülhetett a korábbi 4,6%-ról. Ugyanakkor az egyes tagországok között jelentős különbségek lehettek.


Ma teszik közzé az eurózónás inflációs adatot is. A várakozások szerint az infláció 7,5%-on stagnálhatott áprilisban, miközben a maginfláció a korábbi 2,9%-ról 3,2%-ra emelkedhetett. Németországban a tegnap megjelent adat szerint az infláció váratlanul 7,8%-ra gyorsult, miközben 7,6%-os stagnálásra számítottak. Ezzel a 90-es évek eleje óta nem látott szintet ért el a áremelkedés mértéke. Spanyolországban viszont a vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció, 9,8%-ról 8,3%-ig esett vissza, miközben a várakozás 9,0% volt. Azonban a maginfláció itt is tovább növekedett 3,4%-ról 4,4%-ra.


Az infláció elleni küzdelem jegyében egészen jövő év végéig csúszhat a Brexit egyik fontos eleme, a brit vámellenőrzések bevezetése.


A mai kamatdöntő ülésen várhatóan tovább csökkenti az alapkamatot az orosz jegybank. A konszenzus szerint 15%-ra vághatják a kamatot a jelenlegi 17%-ról. A lépést a rubel stabilizálódása teszi lehetővé, melyre erőteljesen hatnak a tőkekorlátozások.

Joe Manchin ismét visszadobta a Biden-adminisztráció egyik tervezetét

Joe Manchin szenátor visszadobta Biden elnök újabb tervezetét, melynek lényege az elektromos autók adóvisszatérítés támogatása lenne. Nyugat-Virginia állam szenátora szerint jelenleg így is túlkereslet van az elektromos járművek piacán, az állami forrásokat pedig inkább hidrogénhajtású járművek fejlesztésére, valamint a tömegközlekedés karbonmentesítésére kellene fordítani.

Bajban a turizmus is, Kína a lezárások közepette pörgetné a gazdaságot

Kínában az utazni vágyók terveinek idén a munka ünnepén is keresztbe tesznek a koronavírus miatti korlátozások. A hatóságok becslése szerint a szombaton kezdődő ötnapos ünnep alatt az utasforgalom 62%-kal lehet kevesebb, mint tavaly, a közúti forgalom a felére esik vissza, a repülővel való utazás pedig 77%-kal csökkenhet.


Eközben az ország legfelsőbb vezetői további gazdaságösztönző lépésekre tettek ígéretet a növekedés fellendítése érdekében, és megfogadták, hogy megfékezik a covid-járvány 2020 óta legsúlyosabb hullámát. "Nem szabad időt vesztegetni a további szakpolitikai eszközök megtervezésére, és a megfelelő időben fokozni kell a kiigazítás erejét" – hangzott el a Kommunista Párt Politikai Hivatalának pénteki ülésén. A hatóságoknak "erősíteniük kell a makrokiigazításokat, törekedniük kell az egész éves gazdasági és társadalmi fejlesztési célok elérésére, és a gazdaságot ésszerű keretek között kell tartaniuk" – áll a közleményben. A közgazdászok előrejelzése szerint a GDP idén mindössze 4,9%-kal fog növekedni, ami jóval elmarad a kormány 5,5% körüli céljától és a tavalyi 8,1%-os növekedéstől.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a határidős indexek.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben